Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Käseschnitte maistuu kesälläkin

Tulin hiljattain takaisin viikon reissulta Etelä-Alsacen Mülhousenista. Yleensä koen olevani Sveitsissä, kun saan ravintolassa eteeni paikallisen ”juustoleikkeen” eli Käseschnitten. Sanon paikallisen, koska nämä leikkeet ovat eri kantoneissa erilaisia ja joka perheenemännällä on oma versionsa. Tämän kanssa tarjottiin sveitsiläistä, kylmää ja raikasta Fendant eli Chasselas -viiniä, ja lopuksi kahvin kanssa valkoista kirsikoista tislattua hedelmäviinaa (Kirsch).

Paluumatkalla minulla oli Zürichissä sen verran aikaa, että tein retken läheiselle näköalavuorelle n. 900 m korkeuteen. Vuoren huipulla palveli reippailijoita tavallinen ravintola, Walliser Stube. Koska oli sunnuntaipäivä, oli retkeilijöitä terassilla nauttimassa lounaaksi kylmiä salaatteja tai jäätelöannoksia. Yllättäen löysin listalta myös juustoleikkeen, jonka tilaaminen ei näin kuumanakaan kesäpäivänä ihmetyttänyt tarjoilijaa. Sain eteeni tulikuuman wallislaisen Käseschnitten, joka täytti melkein koko syvän lautasen. Leike oli todella maukas ja sen kanssa nautittu kylmä Fendant-viini kruunasi makuelämyksen.

Kotona voi tehdä mieleisensä kokoisen ja makuisen juustoleikkeen, ja tarjota lisukkeena vaikka hillosipuleita ta pieniä säilykekurkkuja (Cornichon) – tai päälle voi paistaa vaikka kananmunan.

 

Zürichin Käseschnitte kuumana kesäpäivänä

Tarveaineet (henkeä kohden):

1 jättiranskanleivän viipale
10 cl kuivaa valkoviiniä (Fendant)
voita
1 paksuhko (5 mm) juuston siivu (Gruyere)
1 viipale ilmakuivattua kinkkua
1 muna
1 sipulirengas
1 pieni maustekurkku
mausteeksi paprikajauhetta

Valmistus

Paahda leipä. Voitele se ja aseta uunivuoan pohjalle. Kaada päälle viini ja kerrosta leivän päälle kinkku, sipuli ja juusto. Paista vuoka grillivastuksen alla esilämmitetyssä (200 astetta) uunissa n. 15 min eli kunnes juusto on sulanut ja saanut hiukan väriä. Paista muna ja tarjoile annos välittömästi kuumana maustekurkun kera.

Tulosta resepti

Tämä talvinen helppotekoinen juustoleike maistuu näköjään myös kesäkuumalla, joten pankaas kokeillen. Viiniksi voitte valita sveitsiläisen Fendantin (Alko 546047) sijasta edullisemman viinin. Kuiva Muscat, Riesling tai Sauvignon Blanc käyvät ihan hyvin viilennettyinä.

 

3 vastausta artikkeliin “Käseschnitte maistuu kesälläkin”

  1. Rouva Raadelmasta

    Oli ihan pakko päästä kokeilemaan tätä – ja voi kuinka herkullista Käseschnitte olikaan! Mieleen muistui racletten ja Neuenburgin fondue, mutta tämän maku oli parempi. Jää meidän ruokalistoille vakkariksi, KIITOS ohjeesta!


  2. Frau aus St Gallen

    Käseschnitte ei ole käännettynä leike eikä tarkoita juustoleikettä. Saksankielisellä alueella puhutaan Schnittbrotista joka on leikattavaa leipää, eli viipaloitavaa leipää (toisin kuin sämpylät esim.) Brotschnitte tarkoittavat kuten Käseschnitte ihan vaan leiåpalaa tai juustoleipää. Ei siinä mikään leike todellakaan ole kysymyksessä.


Kommentoi