Penan loki

BLOGIT | Penan loki

Baeckoffe eli ranskalainen karjalanpaisti

Reseptikortti
Baeckoffe-postikortti

Yleensä postikortteja lähetetään vierailta mailta tuttaville, jotta nämä tulisivat kateellisiksi. Postikorttien kuvat ovat tyypillisesti kauniita alppi- tai palmuranta maisemia mutta Ranskan alsacelaiset ovat keksineet tehdä postikortteja maakuntansa perinneruuista. Näillä ei pyritä tekemään naapuria kateelliseksi vaan kehoitetaan kokeilemaan reseptejä vastaanottajan kotimaan aineksista. Vaikka kuvan resepti on ranskankielellä, löytyy postikortin takaa myös käännökset saksaksi ja englanniksi.

Tyypillinen alsacelainen perinneruoka on Baeckoffe, joka muistuttaa meidän karjalanpaistiamme siinä, että erilaiset lihat kypsennetään uunissa miedossa lämmössä useita tunteja. Suomessa tarjotaan karjalanpaisti yleensä erikseen keitettyjen perunoiden kanssa kun taas Alsacessa perunat pannaan mukaan itse vuokaan. Perinteisesti pataan käytetään kolmen eläimen lihaa. Nautaa katolilaisille, sianlihaa protestanteille ja lammasta juutalaisille.

Kolmea erilaista lihaa
Valmis pata
Patavalmis uuniin pantavaksi

 

Lue myös Penan esittely! 

Baeckoffe

(8 hengelle)

500 g lammasta
500 g naudanpaistia
1 kg porsaan ulkofilettä
½ kg sipulia
3 valkosipulinkynttä
pullo Edelzwicker-viiniä

1 kg perunaa
3 porkkanaa
3 laakerinlehteä
nippu timjamia
suolaa ja pippuria
2 lasillista vettä

Leikkaa lihat sopiviksi palasiksi ja pane ne marinoitumaan yli yön pilkottujen sipulien ja mausteiden kera alsacelaiseen valkoviiniin. Viininä käytetään yleensä hapokasta Rieslingiä mutta itse käytin halvempaa Edelzwickeriä.

Pilko 3 porkkanaa ja leikkaa kuoritut perunat siivuiksi. Pane uunivuokaan tai pataan (ks kuvan  perinteinen keraaminen vuoka) kerroksittain sipulit, perunaviipaleet, lihat ja porkkanat. Sekoita marinadiin 2 lasillista vettä ja lisää neste mausteineen ja sipuleineen  pataan. Pane vuoka 175 asteen lämpöön 3.5 tunniksi. Alsacessa vuoka suljetaan tiiviisti vuoraamalla leipätaikinalla mutta itse sekoitin vuokaa välillä ja lisäsin tarvittaessa valkoviiniä.

Pata voidaan viedä sellaisenaan pöytään ja tarjota pelkästään vihreää salaattia lisukkeena.

Tulosta resepti

 

Alsacelaiset viinit

Tarjosin baeckoffa-pataa viiniseura Alkooville, jonka kahdeksan jäsentä olin kutsunut viininmaistiaisiin. Olin viime matkaltani tuonnut viinitalo Walterin tekemiä viinejä, joita maistelimme ennen ruokaa. Walterin viinitalo on Pfaffenheimissa sijaitseva perheyritys, joka on eräänä vaasalaisen Ingves-matkatoimiston (http://www.ingves.fi/?l=fi&p=alsace)  Alsaceen suuntautuvien viinimatkojen kohteena. Maistellut viinit olivat:

Muscat 2010, Pinot Auxerrois 2010, Riesling 2010, Pinot Gris 2010, Gewürztraminer 2007 sekä Pinot Noir 2009. Arvostelemme yleensä viinit asteikolla 1-5, jossa 5 on paras numero, joten arvostelemamme viinit saivat vastaavasti seuraavat pisteet (maksimipisteet 40):

27, 23, 28, 30, 23 ja 12. Eniten pidimme Pinot Gristä ja vähiten Alsacen ainoasta punaviinilaadusta Pinot Noirista. Sekä Riesling, että Pinot Gris sopivat mainiosti tämän ”alsacelaisen karjalanpadan” kanssa. Viimeisimmässä Alkon luettelossa on saatavilla peräti 32 Alsacen alueen viiniä.

 

Kommentoi