Penan loki

Penan loki sulkeutuu

BLOGIT | Penan loki

Tässä on nyt vuosi seilattu ruokakartalla. Hyvin on mennyt eikä karille ole kertaakaan karahdettu. Kokemuksia on saatu ja toivottavasti olen …

1

Liekitetyt munuaiset

BLOGIT | Penan loki

Nyt löytyi pakkasesta ne oikeat munuaiset. Jotkut haluavat liottaa munuaisia ensin maidossa, jotta mahdollinen virtsan haju ja maku häviäisi. Nykyisin …


Yllätyspata

BLOGIT | Penan loki

Yllätyspata sai nimensä siitä kun luulin ottavani pakasteesta jääkaappiin sulamaan viimeksi Mestaripalvista hankkimani naudan munuaiset mutta lihat osoittautuivatkin paloitelluksi lampaaksi. …

1

Anopin kieli

BLOGIT | Penan loki

Vaimoni Pimu on jo lapsuudessaan tottunut syömään monien inhoamaa kieltä. Pitihän minunkin siihen tykästyä koska 100-vuotiaaksi elänyt anoppini Rakel sitä …


Lihaton gulassi

BLOGIT | Penan loki

Gulassihan tunnetaan tyypillisenä unkarilaisena lihapatana, joka kirjoitetaan joko goulash, gulasch tai unkarilaisittain gulyas. Tämä ruoka on saanut alkunsa karjapaimenilta, jotka …


Thaimaalainen kanapata

BLOGIT | Penan loki

Ystäväni Heikki Honkanen on siinä määrin Thaimaan lumoissa, että toi sieltä mukanaan vaimonkin ja pariskunta asuu nykyisin Oulussa. Heikki on …


Makkarakupit

BLOGIT | Penan loki

  Makkarakupit olivat muotia n. 1970-luvulla. Nykyisin makkarat on yleensä päällystetty muovikuorella ja kuppeihin vaaditaan luonnonsuolta. Berliininmakkaraa saa ainakin isommista …


Arton kuharullat

BLOGIT | Penan loki

Muistaakseni olen aikaisemminkin mainostanut soppakirjaa, jonka teimme yhdessä ystäväni Seppo Sarimon kanssa. Sekoitimme vuoronperään toistemme keittiöt mutta tuloksena oli maukkaita …


Villen kuha

BLOGIT | Penan loki

Ville Vallgren oli tunnettu suomalainen kuvanveistäjä, joka opiskeli monen muunkin suomalaisen taiteilijan kanssa Pariisissa. Täällä häntä kutsuttiin Pariisin Villeksi eli …

2

Käseschnitte maistuu kesälläkin

BLOGIT | Penan loki

Tulin hiljattain takaisin viikon reissulta Etelä-Alsacen Mülhousenista. Yleensä koen olevani Sveitsissä, kun saan ravintolassa eteeni paikallisen ”juustoleikkeen” eli Käseschnitten. Sanon …

3

Kesäinen melonisalaatti

BLOGIT | Penan loki

  Rasvaisten grillimakkaroiden ja –pihvien kanssa kaipaa aina silloin tällöin raikasta salaattia. Kuumana kesäpäivänä on mukava upottaa hampaansa viileään vesimelonin …


Torniolainen fuusiolohisoppa

BLOGIT | Penan loki

Ota lohi ja fileroi se. Säästä perkausjätteet ja keitä niistä kalaliemi. Katselin vierestä kun ystäväni Raimo Torniosta fileroi näppärästi 1.5 …


Kesäisiä herkkuja

BLOGIT | Penan loki

  Äitini oli hyvä ruoanlaittaja, joka inhosi margariineja ja kevyttyotteita. Sodanaikanakin hänellä oli hyvät suhteet maatiloihin, joista sai hamstrattua perheelleen …


Kesäistä kasleria

BLOGIT | Penan loki

Euroopassa kassler tarkoittaa sianniskaa tai potkaa, joka on savustettu ja kypsennetty suolaliemessä. Nimen valmistustavalle on joidenkin historioitsijoiden mukaan antanut berliiniläinen …


Maksaa ja sipulia

BLOGIT | Penan loki

Tämä ruoka on peräisin Italiasta, Veneton alueelta, ja hienolta nimeltään Fegato alla veneziana. Kyseessä on kuitenkin yksinkertaisesti paistettua maksaa ja …

2

Munkin keitto

BLOGIT | Penan loki

    Tämän yksinkertaisen kasviskeiton alkuperä on hämärän peitossa. Jäljet viittaavat kuitenkin Tornion kehitysvammaisten oppilaitokseen, jossa rehtori kertoi saaneensa reseptin …


Paistettu kuha

BLOGIT | Penan loki

  Kuha on arvostettu  ruokakala.  Se kuuluu ahvenkaloihin  mutta sen maku on ahventa miedompi. Sen tieteellinen nimi, lucioperca, tarkoittaa sananmukaisesti …

1

Vihanneslisukkeet

BLOGIT | Penan loki

Kunnon makkaransyöjäkin herää näin keväällä ihastelemaan uusien vihannesten väriloistoa ja jopa kaipaamaan niitä lautaselleen. Lisään tähän Penan lokiin Saksasta peräisin …

1

Tuunattu lihaperunasoselaatikko

BLOGIT | Penan loki

      Ystäväni Antti Seppälä, joka on jo pitemmän aikaa asustellut Philadelphiassa lukee säännöllisesti ruokablogiani. Viimeksi hän ehdotti kokeiltavaksi …


Jarin paprikat

BLOGIT | Penan loki

  Jari on tyttäreni Mömmön avopuoliso, joka monitaiturina remontoi keittiönsä uuteen uskoon. Saimme sitten kutsun vaimoni kanssa tulla keittiötä koemaistamaan. …


Wallenberg tai Lindström

BLOGIT | Penan loki

Silmäni osuivat Antti Vahteran ja edesmenneen Visa Nurmen mainioon keittokirjaan Hellan haltuun. Kaverukset kirjoittivat ensimmäisen yhteisen keittokirjansa vuonna 1998 nimellä: …


Parsaa ja kalkkunaa

BLOGIT | Penan loki

    Kevään tuo parsa tullessaan. Nyt on tuo hetki, kun ulkolaiset parsat ovat saapuneet ruokakauppojen hyllyille. Parsa on parhaimmillaan …


Portugalilainen kalakeitto

BLOGIT | Penan loki

Caldeirada de Peixe eli portugalilainen kalakeitto on perinteinen kalastajien ruoka, joka yleensä valmistetaan työn ohessa laivan kannella tai keittiössä. Sen …


Nasi Goreng

BLOGIT | Penan loki

    Nasi Goreng on indonesialainen kansallisruoka. Tutustuin ensimmäistä kertaa kyseiseen ruokaan kun olin virkamatkalla 1960-luvulla Rotterdamissa. Kerroin aikaisemmassa blogissani …


Jakartan ilot

BLOGIT | Penan loki

Banaania ja murskattuja piparkakkuja yhdistelevä resepti on peräisin Pirkko Arstilalta.



Risotto con sedano e porro

BLOGIT | Penan loki

  Vaimoni on ollut Donna Leonin kirjojen suuri ystävä jo vuosia. Itse kiinnostuin kirjoihin lähinnä niiden Venetsiaa ja italialaista keittiötä …


Vorschmack

BLOGIT | Penan loki

Purkkiversio vai itse tehty – kumpi on parempaa?

2

Puolalainen Bigos

BLOGIT | Penan loki

Sain puolalaista Bigos-pataa ensi kerran viime syksynä, kun senioriporukkamme illasti Turun Park-hotellissa. Hotelli tunnetaan yksilöllisyydestään ja hyvästä sijainnistaan Puolalan puiston …


Hapankaalikeitto venäläiseen tapaan

BLOGIT | Penan loki

Tämä tuhti talvinen keitto on peräisin Saksan maalta. Sen täydellinen nimi on: ”Sydämellinen hapankaali- ja lihapullakeitto venäläiseen tapaan”. En tiedä …


Broilerinmaksaa Tuulan tapaan

BLOGIT | Penan loki

Ystäväni Tuula Kuokka vinkkasi yksinkertaisen ja maukkaan reseptin. En ole koskaan harrastanut broilerinmaksaa mutta stipendiaattina Berliinissä oli opiskelijaruokalan herkkuja Putenleber …

2


Pöklinkiloora

BLOGIT | Penan loki

Eli savusilakkalaatikko. Kaveriksi Pena korkkaa samppanjan.


Laukkamakkara

BLOGIT | Penan loki

  Menin vuonna 1958 kesätöihin Uuteenkaupunkiin ja tapasin työpaikalla elämäni naisen eli nykyisen vaimoni. Se oli hurja kesä eli näin …

1

Pohjanhovin poroa

BLOGIT | Penan loki

Poron sisäfilee yhdistyy norjalaiseen meesjuustoon.

2



Pimun kanakeitto

BLOGIT | Penan loki

  Ennen kuin annan teille tämän kanakeiton reseptin on paikallaan kertoa kuka on Pimu. Hän on vaimoni, joka on koko …

1

Annas paprikalåda

BLOGIT | Penan loki

Ruotsalainen klassikko-ohje 35 vuoden takaa.

1

Juustokohokas eli -soufflé

BLOGIT | Penan loki

  Hienolta kalskahtava ranskalainen soufflé on suomeksi proosallisesti vain kohokas.Kohokas on monen kokin koetinkivi, sillä monesti melkein kuuluu vieno henkäys …

1

Ruokaisat krepit

BLOGIT | Penan loki

Sienitäytteisten räiskäleiden kaveriksi sopii pinot noir.



Petteri Punakuonoa hyydykkeenä

BLOGIT | Penan loki

Näin joulun alla kaikuu taas laulu joulupukin johtajaporosta Petteristä, jonka punainen kuono loistaa ja viitoittaa tietä pukin lahjoja täynnä olevalle …

2



Pika-Cassoulet

BLOGIT | Penan loki

Pena tekee papupadan kotoisista aineksista ja alle puoleen tuntiin.

1