Parempi pyy padassa

BLOGIT | Parempi pyy padassa

Libanonilaiset kebabit eli Kaftat, hummusta ja muita herkkuja

Kafta3

No, nyt päästään asiaan! Karitsan jauheliha ja Lähi-idän maut.

Meillä on tapana aloittaa mökkikausi pääsiäisenä. Mukaan tulee aina pari kolme perhettä.

Jos kokkaa isolle porukalle, on ihanaa jos löytyy paljon erilaisia makuja, ja kaikki voivat valita mieluisensa.

Jos olemme niin onnekkaita, että ilmat suosivat, myös grilli laitetaan kuumenemaan ja kaftojen lisäksi voi grillata vaikka lammasmakkaraa.

Jaan kansanne makuja, jotka kuuluvat voimakkaasti lapsuuteeni. Ja ne tuoksut! En tiedä mitään niin huumaavaa kuin tuoreen mintun tuoksu!

Tätähän voisi kutsua meze-pöydäksi.

 

Tuoksujen ja auringon täyteistä pääsiäisviikkoa!

-Leena

Lammaskafta

eli libanonilaiset lammaskebabit


n. 2 rkl tuoretta lehtipersiljaa
n. 2 rkl tuoretta minttua
n. 2 rkl tuoretta timjamia
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
pieneksi silputtu (makea) sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl cayennepippuria
suolaa
2 tl Ras el Honout -maustetta (tai pelkkä juustokuminaa)

1 muna
2 rkl maustamatonta jogurttia


500 g karitsan jauhelihaa
500 g naudan jauhelihaa

 

Yrtit silputaan hyvin hienoksi. Sipulit voi raastaa tai käyttää esim sauvasekoitinta. ”Keitä” sipuleita noin minuutti täydellä teholla mikrossa.

Sekoita ainekset ja mausteet yhteen munan ja jogurtin kanssa, lisää lopuksi jauhelihat.

 

Tee jauhelihasta pitkulaisia pullia. Ja jos olet niin onnekas, että pääset grillin ääreen kypsentämään ne, työnnä grillivarras lihan läpi.

 

Grillaa tai paista pannulla.

Tulosta resepti

 

Hummus

Hummus

 

1 tlk kikherneitä (valutettuna)
puolikkaan sitruunan mehu
loraus oliiviöljyä
2-3 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl juustokuminaa
suolaa
pippuria
loraus vettä

 

Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi vaikka sauvasekoittimella. Lisää vähän vettä sen mukaan, kuinka paksua haluat.

Laita päälle hieman oliiviöljyä, korianteria ja vaikka granaattiomenan siemeniä. Tarjoile pitaleivän kanssa.

Tulosta resepti

 

Baba ganoush

munakoiso

 

2 keskikokoista munakoisoa
2 valkosipulinkynttä
3 rkl tahinia
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
lehtipersiljaa

 

Leikkaa munakoiso puoliksi ja paahda uunissa grillivastuksilla käännellen, jotta kuoripuoli myös paahtuu.

Jos sinulla on kaasuhella tai grilli, paahda suoraan tulen päällä kokonaista munakoisoa käännellen, jotta munakoiso saa hieman savuisen/grillatun maun.

 

Kun munakoiso on hieman ”hiiltynyt” lusikoi liha ulos ja anna jäähtyä. Leikkaa silpuksi/muussiksi.

Pursota/hienonna valkosipuli.

Sekoita kaikki hienoksi tahnaksi yhteen ja koristele persiljalla. Jos haluat oikein hienoa tahnaa, voit myös käyttää sauvasekoitinta.

Tulosta resepti

 

Tabouleh

Tabouleh

 

iso nippu persiljaa(isolehti) tai 2 nippua
paljon minttua
(lehtikaalia)
tomaatteja pari tai kasa kirsikkatomaatteja
kevätsipulia tai punasipulia(hienosti hienonnettuna)
1-2 dl kvinoaa keitettynä
hyvää oliiviöljyä
sitruunan mehu
suolaa
pippuria

Hienonna yrtit, tomaatit ja sipulit, sekoita kaikki ainekset keskenään. Tabouleh saa mielellään olla ”märkää”, joten lisää vain oliiviöljyä ja sitruunanmehua jos siltä tuntuu.

Tulosta resepti

IMG_7248

 

2 vastausta artikkeliin “Libanonilaiset kebabit eli Kaftat, hummusta ja muita herkkuja”

  1. Taneli

    Kiitti hyvästä reseptistä ja inspiraatiosta! Tällä sai ruokapöytään mukavasti uusia makuja. Laitoin mausteita ja nestettä vähän enemmän kuin reseptissä oli, mutta tarkat määrät nyt ovatkin aina hankalia.


Kommentoi