Parempi pyy padassa

BLOGIT | Parempi pyy padassa

Sitruunainen kanapasta eli Pollo limonello

kanapasta2

Kana vai broileri – ja mikä on niiden ero?

Kanat ovat monipuolisia kotieläimiä, joista saadaan sekä lihaa että kananmunia. Broileri taas on lihatuotantoon jalostettu nopeakasvuinen kanarotu.

Nykyään ainakin suuremmista marketeista saa luomukanaa, mutta hinta on päätä huimaava.

Aina ei kuitenkaan tarvitse ostaa luomua. Voi myös selvittää hieman ruuan alkuperää. Luomu-nimike ja lupa käyttää sitä, vaatii tuottajalta paljon aikaa ja rahaa. Usein tuote voi olla laadukasta, puhdasta ja eettistä ilman luomumerkintää. Yritänkin paneutua siihen, että ”löydän” nämä tuotteet. Esimerkiksi Naapurin maalaiskana -tuotteet ovat mielestäni asteen parempi vaihtoehto, kuin moni broileri.

Tästä aiheesta muuten saisi tosi pitkän jutun. Valitako kaupassa valmiiksi marinoitu vai maustamaton tuote? Itse en ikinä ostaisi valmiiksi marinoituja tuotteita, koska niissä on niin paljon lisäaineita, eivätkä ne mielestäni maistu edes hyviltä.

Tiesittekö, että hunajamarinoitu broileri on Suomen ostetuin valmismarinadibroileri. Hunajaa siinä on noin yksi prosentti! Eli 400 grammassa broileria on noin puoli teelusikallista hunajaa. Miksi et itse laittaisi broilerin sekaan hunajaa, ja maustaisi muutenkin oman makusi mukaan? Silloin tiedät ainakin mitä suuhusi pistät.

Jaan kanssanne nyt yhden meidän perheen suosituimman kanapastareseptin. Itse käytän usein kanasta paistiosan joko luulla tai ilman. Tässä on luuton vaihtoehto, jota ostan usein Kauppahallista. Paisti on selkeästi maukkaampaa kuin rinta, ja myös edullisempaa.

sofrittoSofritto

Asiasta toiseen. Sofritto tarkoittaa italiaksi pieneksi hakattua vihannessekoitusta, jota käytetään monen italialaisen ruuan, useimmiten kastikkeen pohjana. Yleisin yhdistelmä on ehkä sipuli, porkkana ja varsiselleri. Itse käytän sofrittoa paljon, koska se on yksi tapa saada enemmän vihannesta ruokaan (ehkä jopa lapsien huomaamatta). Ja tietenkin käytän sitä myös maun takia.

 

-Leena

kanapastaKanapasta

700 g maalaiskanan luutonta paistia
1 sipuli
1 porkkana
1 varsiselleri
1-2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
(pekonia)
suola
(cayennepippuria)
(kurkumaa)
1 tl hunajaa
1 dl kermaa
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 tl sitruunan mehua

parmiggiano-juustoa raastettuna

Pilko paistista suikaleita tai paloja. Silppua vihannekset aivan pieneksi. (Minä käytän pientä, sauvasekoittimen varteen yhdistetävää monitoimikonetta, jossa on leikkuuterä.)
Kuumenna paistinpannu ja lorauta siihen oliiviöljyä. Kun pannu on kuuma, ruskista kananpalat (ja pekoni).

Lisää vihannessilppu. Anna paistua hetki, ja lisää mausteet. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, jos käytät pekonia. Lisää myös hunaja.
Lisää kerma ja kun kastike kiehahtaa, laita lämpö pienemmälle ja lopuksi lisää joukkoon sitruunan raastettu kuori ja mehu.

Keitä spagettia tai penne-pastaa. (täysijyvä tai gluteeniton vaihtoehto, esim. kvinoa)

Ota desi pastan keitinvettä talteen. Sekoita kastike ja pasta yhteen, kun pasta on ihan vähän raakaa. Jos tuntuu, että nestettä on liian vähän, voit lisätä hieman pastan keitinvettä. Se on sopivasti suolaista ja siinä on tärkkelystä. Näin teet pastasta juuri oikean kypsyistä. Ei ole mitään niin ikävää kuin ylikypsä pasta pilaamassa täydellistä kastiketta.

Ripottele pinnalle parmesaaniraastetta.

Tulosta resepti

 

6 vastausta artikkeliin “Sitruunainen kanapasta eli Pollo limonello”

  1. Maria hellesuo

    Meidän tämän päivän ruokaongelma juuri ratkaistu! Kuulostaa hyvältä! Kiitos taas Leena-muru 🙂


  2. Tiina Lyy

    Tätä tehdään tänään!! Ihania reseptejä Sulla: Kiitti taas <3


  3. Hanna Koivu

    Hyvä resepti ja oikein informatiivinen artikkeli muutenkin! Kiitos!


  4. Cuoco Professionale

    Olisikohan kyseessä amerikkalainen resepti? Olen asunut koko ikäni Italiassa enkä ole koskaan kuullutkaan tuon nimisestä pastaruoasta. Eikä täällä sitäpaitsi tarjoilla pastaa kanan kanssa…


Kommentoi