Parempi pyy padassa

BLOGIT | Parempi pyy padassa

Dumplings & satay-kastike – pientä sormiruokaa kevään juhliin!

IMG_8641

Olen jo pidemmän aikaa suunnitellut tekeväni dumplingseja (tai won toneja, dim sumeja, gyozazoja, momoja tai pot stickersejä) – rakkaalla lapsella on monta nimeä.

En lähde nyt enempää vertailemaan, mitä eroja näillä on, mutta periaatteessa ne ovat eri maitten pieniä taikinanyyttejä, jotka joko höyrytetään tai paistetaan. Sisälle voi laittaa kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Minun versioni juontaa juurensa lapsuudestani. Muistan vieläkin kuinka onnellinen olinkaan, kun tulin koulusta kotiin, ja äiti oli tehnyt dumplingseja.

Asuimme lapsuuteni Saudi-Arabiassa ja meidän kotiruokamme oli jo 1990-luvulla todella kansainvälistä. Porsaankyljykset eivät kuuluneet muslimimaan valikoimaan! Äiti teki dumplingsit kanasta ja katkaravuista. Minä teen tällä kertaa possusta.

Kevät on jo pitkällä, ja koulujen päättyessä alkaa juhlakausi. On ylioppilasjuhlaa ja rippijuhlaa. Minä olen sen ikäinen, että ystäväpiirissäni vietetään tänä kesänä ensimmäisiä lasten rippijuhlia. Oman pojan vuoro on onneksi vasta ensi kesänä.

Kohta on saatavilla varhaiskaalia ja kevätsipulia. Ne käyvät nyyttien täytteeksi loistavasti.

Pieniä sormisyötäviä on mukava tehdä vaikkapa yhdessä perheen kanssa!

Jos haluat pakastaa nyytit raakana, laita ne pellille tai tarjottimelle pakastumaan n. 30 minuutiksi, sen jälkeen voit laittaa ne pussiin tai pakasterasiaan. Ota nyytit ulos pakkasesta n 10 minuuttia ennen kypsentämistä. Voit myös kypsentää ne edellisenä päivänä ja paistaa/lämmittää vielä ennen tarjoilua.

 

Kannattaa ehdottomasti ostaa kaikki nämä aasialaiset mausteet ja maustekastikkeet itämaisesta kaupasta. Saat ne paljon halvemmalla. Kun olet kerran tehnyt retken itämaiseen kauppaan ja hankkinut pieteetillä perusmausteita ja kastikkeita, teet niistä vielä moneen kertaan ihania herkkuja.

 

dōzo meshiagare,
-Leena

 

Paistettu versio
Paistettu versio

IMG_8609

Possu dumplings

IMG_8616
1 pieni varhaiskaali (3 dl höyrytettynä)
½ dl siitakesieniä tai herkkusieniä
500 g possunjauhelihaa (voit korvata vaikka 50/50 kananjauhelihalla ja katkaravuilla)
2-3 vartta kevätsipulia
1 kynsi valkosipulia
n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
tuoretta korianteria ja/tai thaibasilikaa
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl paahdettua seesamiöljyä
3 rkl soijakastiketta
2 rkl osterikastiketta
1 rkl srirachaa (chilikastike)
1 rkl palmusokeria (fariinisokeria)

 paistamiseen kasviöljyä
Won Ton -taikinalevyjä (löysin itämaisesta kaupasta pakastealtaasta)

viimeistelyyn: 1 vatkattu muna nyyttien .

 

Pilko kaali pieneksi ja kypsennä kevyesti höyryttämällä esim höyrykattilassa. Paista hienoksi pilkotut sienet kevyesti pannulla, jotta suurimmat nesteet lähtevät.

Yhdistä kaikki ainekset kulhoon. Aloita sekoittamalla mausteet yhteen. Sitten sekoista hienoksi pilkotut sipulit ja raastettu valkosipuli ja inkivääri. Lopuksi sekoita kaikki aineet kunnolla lihaan.

Voit aloittaa nyyttien kokoamisen. Tapoja on monia ja kaikki maistuu samalta. On vain sinusta kiinni, kuinka paljon mahdollisesti haluat näperrellä.

IMG_8621

Levitä taikinalevyt työtasolle ja laita täytettä n. reilu teelusikallinen haluamasi kokoiselle taikinapalalle. Sivele reunat munalla (itse käytin hommaan vesiväripensseliä) ja sulje nyytti.
Jos sinulla on höyrykeitin, voit höyryttää nyytit, mutta pannulla paistaminen käy myös vallan mainiosti. Kypsentämiseen kuluu noin 10-15 minuuttia. Voit halutessasi leikata yhden nyyti auki ja tarkastaa siitä kypsyyden.

Tarjoile lämpimänä dippikastikkeen kanssa.

IMG_8627

IMG_8643

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulosta resepti

 

 

Satay-dippikastike

IMG_8642

2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl paahdettua seesamiöljyä
3 rkl soijakastiketta
1 tl hunajaa
1 tl srirachaa
1 rkl maapähkinävoita
½ valkosipulinkynsi
½ cm tuoretta inkivääriä
1 rkl osterikastiketta


½ varsi kevätsipulia
seesaminsiemeniä

Laita kaikki tehosekoittimeen kaikki muut aineet paitsi sipuli ja siemenet. Lisää lopuksi silputtu sipuli ja siemenet.

Tulosta resepti

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi