Onk nälgä?

BLOGIT | Onk nälgä?

Juustokakku joulupöytään

Heh. Muutama vinkki leipomiseen tai kokkailuun ylipäänsä.

Ensimmäinen. KIRJOITA RESEPTIT SELVÄLLÄ KÄSIALALLA!
Toinen. MAISTA!

Ja kun vinkeistä on otettu vaarin, niin tässäpä resepti aivan älyttömän maukkaalle, mutta helpolle juustogaggulle. Tämä juustogaggu on eritoten tehty niille, jotka tykkäävät eniten siitä juustogagun pohjasta. Meinaan tämä gaggu on vuorattu niin alhaalta, sivuilta kuin päältäkin älyttömän ihanalla muroreunalla. Tällä kertaa tein rommirusinajuustogagun, mut kaikil niil ku ei siit rusinast niin välitä, niin annan ohjeen myös mustikkajuustogagul.

 

Murotaikina

200 g voita
1 dl sokeria
4½–5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
1 kananmuna

Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 15 cm) leivinpaperilla niin, että vuoraat erikseen pohjan ja seinät. Voit levittää hieman voita vuoan reunoille, jotta leivinpaperi pysyy paikallaan.
Pilko voi pieniksi paloiksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi voi joukkoon. Lisää kanamuna ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna olla jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Jos taikina tuntuu kuivalta (niin kuin meillä), niin tarkista että laitoit 200 g voita 100 g sijaan. Tai opettele kirjoittamaan selkeämmin, kuten minä.

Kauli taikinaa hieman ohuemmaksi helpottaaksesi sen asettelemista vuoan pohjalle ja reunoille. Painele murotaikina vuoan pohjalle ja reunoille noin puolen sentin paksuiseksi kerrokseksi. Taikinasta tehdään vielä katto juustogagulle, joten voit kaulia lopun taikinan noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Muista jauhottaa alusta hyvin, koska huoneenlämmössä tämä taikina jää helposti kiinni alustaan.

Juustogaggu

(16 hengelle.. kyllä. Tämä on tuhti gaggu.)

280 g valkosuklaata
1 dl kermaa
400 g tuorejuustoa
2 kananmunaa

Rommirusinajuustogaggu

½ dl rommia
reilu desi rusinoita

1 satsi juustogaggua
½ sitruunan mehu
2 tl vaniljasokeria
1/3-1/2 dl muscovadosokeria
4–5 ruokalusikallista rommia

Rommirusinagaggua varten, kiehauta ½ dl rommia kattilassa ja lisää rusinat joukkoon. Anna olla hetken kattilassa, kunnes vahvin alkoholintuoksu on haihtunut. Kaada rommirusinat kulhoon ja jäähdytä jääkaapissa.
Pilko valkosuklaa ja sulata se vesihauteen päällä. Sekoita kerma ja tuorejuusto keskenään. Sekoita joukkoon sulanut suklaa, sekä kananmunat yksitellen vatkaten. Yhdistä ohjeen muut aineet seokseen.
Kaada täyte murotaikinalla vuoraamaasi vuokaan. Siisti reunat tasaiseksi ja asettele murokansi paikoilleen.
Paista juustogaggua 160 asteessa alatasolla noin 50–60 minuuttia. Kun gaggu alkaa nousta, niin sammuta uuni, jätä uuninluukku auki ja anna gagun olla uunissa kunnes sekä uuni että gaggu on jäähtynyt.
Anna juustogagun vetäytyä kylmässä yön yli, sillä tämä juustogaggu on parhaimmillaan seuraavina päivinä.

Mustikkajuustogaggu

(16 hengelle)

1 satsi juustogaggua
reilu 1dl mustikoita

Sekoita aineet keskenään. Kaada täyte murotaikinalla vuorattuun vuokaan ja asettele murokatto päälle. Paista uunin alatasolla 50–60 minuuttia 160 asteessa. Kun gaggu rupeaa nousemaan, sammuta uuni, avaa uuniluukku ja anna gagun olla uunissa kunnes uuni sekä gaggu ovat jäähtyneet. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.

Appelsiinisuklaakastike ja karamellibanaanit

(kolmelle)

1 dl kermaa
½ appelsiinin kuori ja mehu
50 g suklaata (esim. 30 g 40% suklaata ja 20 g 86% suklaata)
muutama rkl voita

1 banaani
ruokokidesokeria

Kiehauta kerma, appelsiinin kuoret ja appelsiinin mehu kattilassa. Kaada siivilän läpi pilkottujen suklaiden joukkoon. Anna olla hetki ja sekoita yhtenäiseksi seokseksi. Jos suklaa ei sula joukkoon (esimerkiksi 86% suklaa ei sula helposti), kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna samalla sekoittaen.
Lisää seokseen yksitellen voinokareet antamaan kiiltoa ja makua. MAISTA! Jos kastike tuntuu vähän turhankin ärtsyltä, esimerkiksi oot käyttäny vain 86% suklaata, lisää voita ja sokeria pehmentämään makua.

Pilko banaani siivuiksi. Asettele kakkupalan päälle, sirottele päälle ruokokidesokeria ja paahda sokeri liekinheittimellä.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Juustokakku joulupöytään”

  1. Maisa

    Voi minkä ihanuuden taas teit!
    Olen kerran epäonnistunut valkosuklaan kanssa eli sain sen rakeiseksi. Onkohan tässä kakussa sellaista vaaraa?
    Minulla on vain halkaisijaltaan 20 cm vuoka. Riittääköhän pohjataikina siihen ja tuleekohan kakusta siinä liian littana? Huomaat kai, että vakavissani suunnittelen tuon herkun tekoa!
    Tykkään kovasti videoistasi. Reseptisi ovat mahtavia! Kiitän.


    • Jonna

      Moro Maisa!

      Kiitti kohteliaisuuksista, lämmittää aina mieltä 😀 Ja kannattaa ehdottomasti testaa tää gaggu, helppoa ja hyvää 😀

      Mutta. Valkosuklaa on aika.. vaativa. Ite oon polttanu valkosuklaan mikrossa, joten nykyään sulatan sen aina vesihauteen päällä. Muistaa vaan sammuttaa lieden heti kun vesi kiehahtaa, niin lämpötilat ei nouse liikaa. Voit myös päästää ”höyryjä ulos” kattilasta sulatuksen aikana, niin valkosuklaa ei ainakaan pääse palamaan.

      Toi määrä murotaikinaa riittää hyvin 20cm vuuan pohjalle ja reunoille, mutta kanneksi ei taida riittää. Voit tehdä taikinan 2x ja jäljelle jääneestä taikinasta tehdä keksejä 😀 Voit vaikka maustaa ne vaniljalla tai kookoshiutaleilla ym ja leikata taikinapötköstä pikkupaloja. Uuni 175 astetta 5-10min paistoaika. Toi mun mies tossa laskee jotain 2pii är toiseen juttuja, mutta helpommalla päästään jos vaan tekee taikinan 2x.

      Mutta voipi olla hieman haastavampaa tehdä kansi noin isolle halkaisijalle, mutta jos teet sen, ni kerro miten kävi 😀

      Ja lättänämpi gaggu kyl ois tulossa, jolloin gagusta muodostaa aika perus mustikkapiirakan tapainen juustogaggu. Tarkkaile sillon sitä paistoaikaa, saattaa olla lyhyempi, esim. 30-40min.


Kommentoi