Onk nälgä?

BLOGIT | Onk nälgä?

Ihanat, rapeat munkit

 

Munkkitaikinan pitää olla sopivan kimmoisaa. Kuvat: TS/Juha Paju

Munkkien paistaminen kuuluu Jonnan vappuperinteisiin, ja tätä reseptiä on käytetty menestyksekkäästi jo pitkään. Munkkien salaisuutena on pitkä kohotus – niksi, joka tuli keksittyä puoliksi vahingossa.

Jonna päätti kerran valmistaa munkit jo hyvissä ajoin iltapäivällä, ja jätti ne leivinliinan alle kohoamaan kun lähti ystäviensä kanssa piipahtamaan Taidemuseonmäellä lakituksessa. Tuloksena oli mahtavan ilmavaksi kohonneita munkkeja.

Sen jälkeen munkit on valmistettu aina samalla kaavalla. Munkit saavat kohota viisi-kuusikin tuntia, ennen kuin ne paistetaan.

Munkkien on hyvä antaa kohota riittävän kauan.
Öljyn oikean lämpötilan voi valmistaa parhaiten lämpömittarin avulla.

Munkit kypsennetään 170-180 -asteisessa rypsiöljyssä, ja Jonna seuraa rasvan lämpötilaa koko ajan lämpömittarin avulla. Öljy ei saa olla liian kylmää, mutta ei toisaalta liian kuumaakaan.

Kattilan vieressä on aina kansi siltä varalta että kuuma rasva syttyisi palamaan. Liesituuletinta ei myöskään kannata päälle laittaa, vaikka miten mieli tekisi.
– Kattilaan kannattaa laittaa kerralla vain pari, kolme munkkia, ja rasvaa pitää olla niin paljon etteivät munkit koske kattilan pohjaan, Jonna vinkkaa.

Jos paistaa kerralla todella paljon munkkeja, voi paistorasvan vaihtaa kertaalleen puolivälissä.
– Olen huomannut, että jos rasvassa alkaa olla paljon niitä krämmäleitä, se ei enää paista niin hyvin, sanoo Jonna.

Tärkeää on myös sokeroida munkit heti paistamisen jälkeen, sillä kylmiin munkkeihin sokeri ei enää tartu.

Munkit ovat parhaimmillaan, kun ne syödään heti paistamisen jälkeen.

Jonnan reseptillä saa parisenkymmentä munkkia. Tänä vuonna taikina on maustettu appelsiinilla, mutta perinteisempien munkkien ystävät voivat jättää sen poiskin.

Vappumunkit

 

100 g voita
n. 7.5 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2,5 dl maitoa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
yhden appelsiinin raastettu kuori

0.75-1 l rypsiöljyä paistamiseen
sokeria koristeluun

Sulata rasva. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Lämmitä maito reilu 40 asteiseksi.
Vatkaa kananmunan rakenne rikki suuressa kulhossa ja sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja appelsiininkuori. Kaada myös lämmin maito joukkoon.
Sekoita puuhaarukalla rivakasti maitoseoksen joukkoon jauho-kuivahiiva-seos. Lisää loput jauhot vähitellen samalla sekoittaen. Kun taikina irtoaa reunoista, jatka taikinan työstämistä käsin.
Työstämisen loppuvaiheessa lisää sekaan sulatettu rasva ja työstä se taikinaan. Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon, peitä kelmulla ja aseta kulho kuuman vesihauteen päälle. Nostata taikinaa niin kauan, että se on noussut kaksinkertaiseksi.
Siirrä taikina työalustalle ja leivo taikinasta 16-20 pötköä. Puristele pötköt rinkuloiksi ja nostata lämpimässä paikassa liinalla peitettynä niin kauan, kunnes rinkulat ovat tuplaantuneet.
Kaada reilusti sokeria syvään kulhoon. Lämmitä rypsiöljy kattilassa noin 180 asteiseksi ja paista munkit kauniin ruskeiksi, muutama minuutti per puoli. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla paperin päälle, anna rasvan hetki imeytyä paperiin ja siirrä munkit sokeriastiaan.
Kääntele munkkeja sokerissa ja asettele tarjolle.

Tulosta resepti

5 vastausta artikkeliin “Ihanat, rapeat munkit”

  1. Arja Pinnioja

    Hei Jonna!
    Kiitos hyvästä munkki-ohjeesta.On kokeiltu ja hyvää tuli.Mulla oli omasta takaa Pekka
    paistamassa ja hän tykkäsi myös.Söi heti ainakin viisi,Hauskaa Vappua ja paljon ilmapalloja
    Terveisin Arja


    • Jonna

      Mahtavaa Aija! Tuli itekkin tehtyä näitä uudelleen vappuna, ja aika nopsaan ne pöydästä hävis 😀 Ja kaikille teille jotka ihmettelette miks puhun Arjasta Aijana, niin Aija on mun ihana sydämellinen kondiittoritäti, kelle aina kakarana soittelin jos tuli tiukka paikka leipomisessa. Ja koska r-kirjain oli niin pal kamala vaikia sanoa kakarana, niin Arjasta tuli Aija ja siihe se on jäänykki 😀


  2. Äityli

    Toimiiko munkkitaikina tuorehiivalla samalla tavoin ? Olen jo ostanut hiivat jääkaappiin valmiiksi joten olis sääli jättää ne käyttämättä ja näin kahden pienen lapsen äitinä ei ole takuuta milloin jaksaa seuraavan kerran alkaa ison mahan kans leipoon. 😀


  3. Jaana Kumpulainen

    Hyvä resepti ja vielä parempi pitkällä kohotuksella. Jo toisena vuotena onnistuin ja nyt laitoin myös appelsiinia. Terveisin Jaana


Kommentoi