Makuseutu

BLOGIT | Makuseutu

Yosa tulee läheltä

Maustamattoman Yosan voi tuunata oman makunsa mukaan esimerkiksi hedelmillä ja marjoilla. Kuva: Emmi Harju
Maustamattoman Yosan voi tuunata oman makunsa mukaan esimerkiksi hedelmillä ja marjoilla. Kuva: Emmi Harju

Kaura”jogurtti” Yosa on tullut tutuksi suomalaisille jo 90-luvun puolivälissä. Harva kuitenkaan tietää, että Yosan takana on kaarinalainen perheyritys Bioferme!

Yosan tarina alkaa oikeastaan jo vuonna 1977 kaarinalaisesta autotallista, kun yrittäjä Merja Scharlin perusti Piispanristin mehuaseman. Hän halusi saada suomalaiset marjat ja hedelmät hyötykäyttöön ja alkoi valmistaa mehuja luontaistuotekaupoille ja ympäristön asukkaille naapurin rouvat apunaan.

Muutaman vuoden kuluttua mukaan kuvioihin tuli hapankaali ja fermentointi eli hapattaminen. Terveellisten hyötybakteerien käyttö hapattamisessa alkoi vähitellen kiinnostaa Merjaa. Monen sopivan sattuman summana, 90-luvun alussa aloitettiin Yosan kehittäminen yhteistyössä Turun, Helsingin ja Kuopion yliopistojen kanssa.

Kaurapohjainen Yosa valmistetaan ja pakataan Kaarinassa Biofermen tehtaalla. Kuva: Emmi Harju
Kaurapohjainen Yosa valmistetaan ja pakataan Kaarinassa Biofermen tehtaalla. Kuva: Emmi Harju
Tuotekehitystä tehdään koko ajan. Herneproteiinia sisältävä Yosa Sport on tuoteperheen uusin tulokas. Kuva: Emmi Harju
Tuotekehitystä tehdään koko ajan. Herneproteiinia sisältävä Yosa Sport on tuoteperheen uusin tulokas. Kuva: Emmi Harju

– Haastavinta oli löytää sopiva bakteeriyhdistelmä kauran hapattamiseen, joka olisi vielä terveydelle hyödyllinen. Lopulta oikea yhdistelmä löytyi ihan sattumalta, Merja kertoo.

Ensimmäisenä markkinoille tuli metsämarjan makuinen Yosa vuonna 1995. Metsämarja on muuten edelleen ylivoimaisesti suosituin Yosa-maku!

Tuotekehitystä on tehty alusta asti jatkuvasti. Vuosien aikana on kokeiltu useita erilaisia makuvaihtoehtoja ja tällä hetkellä Yosa-tuotteita löytyy 16 eri makua. Lusikoitavan Yosan rinnalle on myös tullut juotava Yosa-smoothie. Viimeisimpänä uutuutena markkinoille tuli maitorahkan haastaja, herneproteiinia sisältävä Yosa Sport.

Yosa kasvoi alusta asti voimakkaasti. Maidoton Yosa osui hyvään saumaan, kun laktoosi-intoleranssi alkoi Suomessa yleistyä, mutta vähälaktoosisia tuotteita ei vielä ollut paljon saatavilla. Kasvu jatkuu edelleen ja Yosaa viedään nyt Ruotsiin, Venäjälle Baltiaan ja Belgiaan.

Metsämarja on edelleen ylivoimaisesti suosituin Yosa-maku. Kuva: Emmi Harju
Metsämarja on edelleen ylivoimaisesti suosituin Yosa-maku. Kuva: Emmi Harju
Niko Scharlin on astumassa perheyrityksen puikkoihin äitinsä jälkeen.
Niko Scharlin on astumassa perheyrityksen puikkoihin äitinsä jälkeen. Kuva: Emmi Harju

– Suomalaisille kaura on ollut aina tuttu, mutta nyt kauran terveysvaikutuksista ollaan kiinnostuneita myös ulkomailla. Maidoton ja täysin kasviperäinen tuote kiinnostaa kuluttajia ja sopii moniin erikoisruokavalioihin, kertoo Merjan poika Niko Scharlin, joka on sukupolvenvaihdoksen myötä astumassa yrityksen puikkoihin.

Tuotekehitys jatkuu koko ajan ja Niko paljastaa, että syksylläkannattaa olla kuulolla, sillä taas on uutta tiedossa!

Terveisin,

Vilja

 

2 vastausta artikkeliin “Yosa tulee läheltä”

  1. PAnnimaa Mervi

    olen paljon suyönyt yosan tutteita, NYt ensmmäisenn kerran kävi, että toinen pakkauksessa olevayogurtti oli käymistilassa.Toinenkin käyneektä. Poiketen ,että ensimmäisessö purkissa ol kansihan kuprulla. Avasin jogurtit 02.4 ja Parasta ennen päiväys oli 09.4.


    • Anne

      Olen erittäin tyytyväinen kun on vihdoin tullut markkinoille tuote joka ei sisällä maitoa eikä soijaa, kun ne eivät minulle käy. Samoin minulle on osunut nyt 2 eri kertaa jo ennen päiväyksen umpeutumista että kansi ja pohja molemmat turvonneet. Mietinkin että onko tuotteen kylmäketju katkennut vai tuotannossa ollut jokin vika? Molemmilla kerroilla olen kuitenkin ehtinyt syödä toisen purkeista ja se ollut ihan kunnossa. Olen ostanut siis tuotteen jossa yhdessä 2 purkkia.


Kommentoi