Makuseutu

BLOGIT | Makuseutu

Uusia tuulia tulevaisuuden tapahtumaruokailuun

Suomessa järjestetään vuosittain lukemattomia tapahtumia. Olipa tapahtuma sitten urheilukilpailu, konsertti, festivaali, näyttely, messu tai mikä tahansa muu tilaisuus järjestäjien vastuulla on huolehtia tietyistä perusasioista. Yksi näistä perustehtävistä on ruokapalvelujen järjestäminen.

Kesäkuussa järjestetyillä Neitsytperunafestivaaleilla ruoka oli pääosassa ja se näkyi myös laadussa. Kuva: Emmi Harju
Kesäkuussa järjestetyillä Neitsytperunafestivaaleilla ruoka oli pääosassa ja se näkyi myös laadussa. Kuva: Emmi Harju

Tapasin jokin aika sitten Jannie Vestergaadin, joka on ruotsalaisen Smaka på Skåne -ohjelman toiminnanjohtaja. Ohjelman visiona on tehdä Etelä-Ruotsissa sijaitsevasta merkittävästä ruoantuotannon alueesta Skånesta kulinaarinen edelläkävijäalue vuoteen 2025 mennessä. Smaka på Skåne -ohjelmalla on kaksi päätavoitetta. Se pyrkii kehittämään maittavia ruokatuotteita ja ruokamatkailua. Näiden tavoitteiden ja vision saavuttamiseksi ohjelma on ryhtynyt moniin toimenpiteisiin ja yksi kehittämiskohde on ollut tapahtumaruokailu. Pyrkimyksenä on saada sekä paikallisiin että valtakunnallisiin tapahtumiin tarjolle enemmän Skånessa tuotettua ruokaa. Jannien innostus aiheeseen oli todella tarttuvaa ja hurahdin itsekin aiheeseen. Miten ihmeessä saisimme varsinaissuomalaisten yritysten ruokatuotteita tarjolle entistä enemmän täällä järjestettäviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin?

Jannie kertoi, että asia ei ole edennyt Ruotsissakaan aivan helposti. Isot tapahtumanjärjestäjät kilpailuttavat yleensä ruokapalvelut tai tuotteet, joita tilaisuuksissa on myynnissä. Kilpailutuksen voittajaksi selviytyy usein hinnaltaan edullisin. Yksi este voi olla myös volyymien suuruus. Pienet tuottajat eivät aina pysty vastaamaan tarjouskilpailuun, koska eivät kykene tuottamaan tarvittavaa määrää tuotetta. Samat esteet ovat varmaan Suomessakin. Tästä huolimatta Jannie näki tapahtumaruoan tulevaisuuden valoisana. Tapahtumanjärjestäjien asenteet ovat pikku hiljaa muuttumassa. Paikalliseen ruokaan panostaminen tuottaa tapahtumille lisäarvoa ja tuo esille lähialueen omaleimaisuutta. Hyvä ruoka ja juoma vahvistavat tapahtumien imagoa.

Neitsytperunafestivaalien annoksissa pääsivät esiin paikalliset raaka-aineet ja erityisesti varsinaissuomalainen varhaisperuna. Kuva: Emmi Harju
Neitsytperunafestivaalien annoksissa pääsivät esiin paikalliset raaka-aineet ja erityisesti varsinaissuomalainen varhaisperuna. Kuva: Emmi Harju

Ruoankulutuksen trendeissä näkyy, että ruoan merkitys ihmisten elämässä on kasvanut. Se näkyy myös siinä, että ruokaan ja juomaan on alettu kiinnittää enemmän huomiota erilaisissa tapahtumissa eikä ole enää aivan sama mitä on tarjolla. Kun ihmiset käyvät tilaisuuksissa, usein heiltä kysytään, että mitä sinä siellä söit. Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa jaetaan kuvia ruoka-annoksista. Tämä kaikki kertoo ruoan merkityksestä kuluttajalle.

Ruoka voisi olla entistä suurempi vetovoimatekijä tilaisuuksissa eikä vain välttämätön peruspalvelu. Nyt olisi syytä panna uudet tuulet puhaltamaan tapahtumaruokailuun. Turun ruoka- ja viinimessuilla 2014 oli tarjolla runsaasti herkullisia lähialueella ruokatuotteita. Jos edes murto-osa niistä saataisiin tarjolle tapahtumiin, se olisi kulinarismille jo suuri voitto.

Tapahtumaruokaterveisin,
Vilja

Smaka på Skåne hankkeen kotisivut

Kommentoi