Makuseutu

BLOGIT | Makuseutu

Seutukokkikilpailun voitto Loimaalle – katso reseptit!

Jo perinteeksi muodostunut Seutukokkikilpailu kisailtiin Turun Ruoka- ja Viinimessuilla 3.- 5.10.2014 Turun messukeskuksessa. Kilpailun voitti Loimaan seutukunnan joukkue. Auranmaan Hunajan ja Murtolan HamppuFarmin viljelijä Virve Kettusen ja poliitikko ja maanviljelijä Timo Kauniston kilpailuannos sai kehuja rohkeista makuyhdistelmistä ja paikallisten raaka-aineiden monipuolisesta käytöstä.

Ensimmäisessä alkuerässä toisistaan ottivat mittaa Loimaan seutukunnan Timo Kaunisto ja Virve Kettunen ja Salon seudun Juhani Nummentalo ja Kaisa Isotalo. Kuva: Heidi Tuliniemi
Ensimmäisessä alkuerässä toisistaan ottivat mittaa Loimaan seutukunnan Timo Kaunisto ja Virve Kettunen ja Salon seudun Juhani Nummentalo ja Kaisa Isotalo. Kuva: Heidi Tuliniemi

Voittaja-annos koostui Rintalan tilan karitsanlihalla täytetystä ja Riihipuodin jauhoista valmistetusta letusta sekä HamppuFarmin hamppuöljyllä höystetystä salaatista. Kyytipoikana tarjoiltiin ananaksella maustettu juotava salaattishotti. Kilpailu oli tänä vuonna korkeatasoinen ja taistelu voitosta kova. Osallistujat olivat valmistelleet huikeita annoksia ja nähtiinpä lavalla jopa crème brûléen paahtaminen kaasuliekittimellä.

Näistä raaka-aineista syntyi Loimaan joukkueen voittaja-annos. Kuva: Heidi Tuliniemi
Näistä raaka-aineista syntyi Loimaan joukkueen voittaja-annos. Kuva: Heidi Tuliniemi

Seutukokkikilpailussa Turku, Salon seutu, Loimaa, Vakka-Suomi ja Turunmaa kisaavat leikkimielisessä kokkikilpailussa toisiaan vastaan. Joukkueissa on perinteisesti kisannut alueen tunnettuja vaikuttajia ja elintarvikealan toimijoita. Turun joukkueessa kilpailivat tänä vuonna yrittäjä Liisa Lindrothin Lindrothin puutarhalta sekä kehittämispäällikkö Mari Norrdal Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta. Salon seutua edustivat Kaisa Isotalo Antti-Teollisuus Oy:stä ja kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Juhani Nummentalo. Vakka-Suomea edustivat kansanedustaja Kike Elomaa ja keittiömestari Tapio Pääkkö, Golfravintola & Catering Uusikaupunki. Turunmaa joutui tänä vuonna jäämään pois kisasta.

Toisessa alkuerässä olivat vastakkain Turun seudun joukkueen Liisa Lindroth ja Mari Norrdal sekä Vakka-Suomen Tapio Pääkkö ja Kike Elomaa. Kuva: Heidi Tuliniemi
Toisessa alkuerässä olivat vastakkain Turun seudun joukkueen Liisa Lindroth ja Mari Norrdal sekä Vakka-Suomen Tapio Pääkkö ja Kike Elomaa. Kuva: Heidi Tuliniemi

Jo kolmatta kertaa järjestetty Seutukokkikilpailu oli tänä vuonna osa Varsinais-Suomen ruokaketjun kehittämishankkeen (VARRU) Lähiherkku-lavan ohjelmaa Turun Ruoka- ja Viinimessuilla. Seutukokkikilpailujen lisäksi lavalla pääsivät ääneen alueen tuottajat ja yrittäjät. Lavan yhteydestä löytyi VARRUn kokoama Varsinais-Suomen tuottajatori, josta löytyi monia kilpailuannoksistakin tuttuja tuottajia ja heidän tuotteitaan.

Vakka-Suomi

Paahdettua kirjolohta, kukkakaali-perunapyree ja tsatsikia

kala vsKukkakaali-perunapyree

400 g kuorittua perunaa
400 g kukkakaalia
100 g voita
1 sitruunan kuori raastettuna (vain keltainen osa)
2 rkl täysjyväsinappia
suolaa

Keitä peruna ja kukkakaali suolavedessä kypsäksi (20 min). Soseuta vatkaimella tai survimella. Lisää loput aineet ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

 

Tsatsiki

1 kurkku
1-2 valkosipulin kynttä
200 g kreikkalaista jugurttia
suolaa ja sokeria

Raasta kurkku karkealla terällä ja valuta siivilässä jääkaapissa vähintään tunti. Pilko valkosipuli pieneksi kuutioksi. Sekoita kurkku, jugurtti ja valkosipuli. Lisää tarpeen mukaan suolaa ja sokeria.

Paahdettua kirjolohta

4 kpl 160 grammaista Kalakylän kirjolohen annosfilettä/palaa

Paahda kirjolohipalat kuumalla pannulla nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileille suolaa. Voit seurata fileitten kypsymistä värin vaihtumisen perusteella. Väri vaalenee kypsyessään. Kun fileet melkein kypsät, niin käännä fileet ja paista vielä 30 sekuntia. Mikäli fileet ovat yli kahden sentin paksuisia, voit paahtaa vain pannussa nahkapuolelta 3 minuuttia ja kypsentää uunissa nahkapuoli ylöspäin 180 astetta ja neljä-viisi minuuttia. Viimeistele Maldon suolalla.

Kiehauta vielä lisäkkeeksi porkkanaviipaleita ja parsakaalin nuppuja sokeri-suolavedessä noin 4-5 minuuttia. 

Tulosta resepti


Turku

Kasviskeitto Pistou-tahnalla

soppa2-3 l Kasvislientä tai vettä
6 perunaa
5 porkkanaa
2 pientä kesäkurpitsaa
1 pieni selleri
1 pieni nauris
2 salottisipulia
1 rkl voita
herneitä

Pilko kasvikset haluamasi muotoisiksi. Kuullota sipuli kattilassa. Lisää porkkanat, selleri ja nauris. Lisää liemi ja keitä noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää viimeiseksi kesäkurpitsat ja herneet ja keitä vielä hetki. Mausta keitto. Tarjoile Pistou tahnan kanssa.

Pistou-tahna

30 keskikokoista basilikan lehteä
6 valkosipulin kynttä
100 g raastettua, tuoretta parmesaanijuustoa
1 dl oliiviöljyä
musta-ja valkopippuria myllystä
karkeaa suolaa

Silppua basilikan lehdet monitoimikoneessa. Lisää suola, mausteet, valkosipulin kynnet, juusto ja sekoita hyvin. Lisää oliiviöljy juoksevana nauhana. Sekoita, kunnes tahna on tasaisen vihreää.

Tulosta resepti


Loimaa

Hamppulettu karitsanlihatäytteellä, vihreää salaattia ja vihreä shotti

voittajatHamppulettu 

0,5 dl maitoa
2 dl riihipuodin lettujauhoseos
2 kpl kananmunia
1 rkl  Auranmaanhunajaa (juokseva)
1 tl suolaa
0,5 rkl Murtolan HamppuFarmin hamppurouhetta

Kaikki sekoitetaan ja annetaan turvota.

Täyte lettuun

250 g  Rintalan  lampaan jauhelihaa
puolikas sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 rkl persiljaa
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl kanelia
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

Paista jauhelihaa, mausta ja maista. Lisää mausteita makusi mukaan..

Vihreä salaatti

Piltti puutarhan salaatti seos (salaatin,rucolan, pinaatin ja punajuuren versoja). Päälle paahdettuja HamppuFarmin kokonaisia hampunsiemeniä ja HamppuFarmin hamppuöljyä.

Vihreä-shotti (Lotte Lindberg)

2-3 kourallista huuhdeltuja Piltti-pinaatinlehtiä
mehua yhdestä limestä
1/4 tuoretta ananasta (poista kuori ja puinen keskiosa)
kourallinen tuoretta minttua
Auranmaanhunajaa maun mukaan
1 dl kivennäisvettä

Heitä kaikki blenderiin, tarkista maku ja nauti. 

Tulosta resepti

Kommentoi