Makuseutu

BLOGIT | Makuseutu

Naapurin Maalaiskana kasvaa Koskella

Moni on varmasti jo kuullut viime keväänä kauppoihin tulleesta Naapurin Maalaiskanasta. Mutta tiesitkö, että broilerit tulevat oikeasti ihan tästä läheltä? Naapurin Maalaiskanan broilerit haudotaan ja kasvatetaan yrityksen omassa kasvattamossa Koskella ja teurastetaan ja jalostetaan omassa tuotantolaitoksessa Liedon Asemalla.

Hautomossa kaikki munat käydään läpi käsin, jottei joukkoon pääsisi viallisia yksilöitä. Kuva: Huttulan Kukko
Hautomossa kaikki munat käydään läpi käsin, jottei joukkoon pääsisi viallisia yksilöitä. Kuva: Huttulan Kukko

Naapurin Maalaiskanaa tuottavalla Huttulan Kukolla on koko elintarvikeketju omissa käsissä: linnut haudotaan ja kasvatetaan untuvikosta asti omassa kasvattamossa, ne syövät yrityksen itse kehittämää rehua ja teurastetaan ja pakataan omassa teurastamossa. Linnut elävät pidempään, niitä on vähemmän kuin perinteisessä broilerintuotannossa ja kuljetusmatkat ovat lyhyitä, mikä parantaa eläinten hyvinvointia ja tekee yrityksen toiminnasta tehokkaampaa.

Kaiken takana on viljelijäpariskunta Kirsi ja Marko Nummela. Nummelat ovat kokeneita viljelijöitä ja melkoisia innovaattoreita ja alan kehittäjiä. Markon oma viljelijänura alkoi, kun hän 18-vuotiaana osti ensimmäisen oman tilan. Se oli pieni, 16 hehtaarin tila, jossa Marko jatkoi perunanviljelyä edellisen isännän jalanjäljissä.

– Siihen aikaan harrastin paljon torimyyntiä. Se oli mielenkiintoista aikaa, sillä siinä tapasi ihmisiä ja sai käsityksen, millainen kirjo erilaisia kuluttajia Suomesta löytyy ja mitä he vaativat, Marko kertoo.

Tavallisessa kanalassa juuri kuoriutuneet poikaset pannan liukuhihnoille, joilla ne saattavat kompuroida ja kaatuilla, mutta Maalaiskanan hautomossa tiput tarkastetaan käsin ja yksilöllisesti. Kuva: Huttulan Kukko
Tavallisessa kanalassa juuri kuoriutuneet poikaset pannan liukuhihnoille, joilla ne saattavat kompuroida ja kaatuilla, mutta Maalaiskanan hautomossa tiput tarkastetaan käsin ja yksilöllisesti. Kuva: Huttulan Kukko

Myöhemmin Nummelat ovat muun muassa kehittäneet peltoviljelyä, tehneet yhteistyötä Kemiran kanssa ja kehittäneet uuden komponenttiruokintakonseptin sikaloihin. Alun perin omaan sikalaan kehitetty komponenttiruokinta on nyt käytössä 70 prosentilla suomalaisista sikatiloista.

Samalla ajatuksella Nummelat lähtivät myös kehittämään broilerintuotantoa: kaikki kyseenalaistettiin. Naapurin Maalaiskanan broilerit ovat syöneet soijatonta, täysin kotimaista rehua, jossa on esimerkiksi vehnää, kauraa, härkäpapua, hernettä ja rapsiöljyä.

– Ihminen on sitä mitä syö ja niin on muuten kanakin. Täytyy tiedostaa mitä broileri on syönyt, koska siitä syntyy se broileri, jota me laitamme suuhumme, Marko muistuttaa.

Eläinlääkäri tarkastaa ja punnitsee tipuja osana yleistarkastusta ennen matkaa kasvattamoon. Kuva: Huttulan Kukko
Eläinlääkäri tarkastaa ja punnitsee tipuja osana yleistarkastusta ennen matkaa kasvattamoon. Kuva: Huttulan Kukko

Naapurin Maalaiskanan broilerit ovat perinteisessä broilerintuotannossa käytettyä Ross-rotua rauhallisempaa ja hitaampaan kasvuun soveltuvaa Cobb-rotua. Linnut elävät myös väljemmin kuin perinteisessä tuotannossa.

Hitaampi kasvu vaikuttaa myös tuotteen laatuun ja makuun. Makuun ja laatuun panostetaan myös loppukäsittelyssä, sillä tuotteisiin ei lisätä suolaa tai marinadeja, vaan ne pintamaustetaan aidoilla mausteilla. Pakkauksista ja nettisivuilta löytyvillä resepteillä ne on myös helppo valmistaa maukkaiksi kotikeittiössä.

P.S. Lisää kuvia tipuista ja kasvattamosta löytyy Naapurin Maalaiskanan Facebook-sivuilta

Kommentoi