Makuseutu

BLOGIT | Makuseutu

Miksi lähiruokaa? Argumenttipankki vastaa!

Alkusyksyn ruokasesonki on nyt parhaimmillaan ja nautin täysin siemauksin ruokatarjonnan runsaudesta, mutta uutisointi tämän kesän ympäristöongelmista havahdutti.

Aloin miettiä omia ruokavalintojani: Miksi lähiruokaa ylipäätään kannattaisi suosia? Miten paikallinen lihantuotanto vaikuttaa ekologiseen kestävyyteen? Miksi luonnonkalasta jalostetut lähituotteet tukevat ekologista kestävyyttä? Vastaukset muun muassa näihin kysymyksiin löytyi kaikille avoimesta Argumenttipankista.

Miten paikallinen lihantuotanto vaikuttaa ekologiseen kestävyyteen? Argumenttipankista löytyy siihenkin vastaus.
Miten paikallinen lihantuotanto vaikuttaa ekologiseen kestävyyteen? Argumenttipankista löytyy siihenkin vastaus. Kuva: Sari Mäkinen-Hankamäki

Argumenttipankki löytyy netistä. Ja sen avulla löytää perusteita ekologisesti kestävän lähiruoan valintaan. Samasta Argumenttipankista myös lähiruoan tuottajat voivat löytää perusteita omien tuotteidensa ekologisesta kestävyydestä viestimiselle ja markkinoinnille.

Lähiruoan ekologisten vaikutusten selvityshanke on koonnut Argumenttipankkiin kaikki tärkeimmät ekologisen kestävyyden mittarit. Siitä selviää, että ekologisesti kestävä lähiruoka tukee kansallisia ravitsemussuosituksia terveyden ja ympäristön kannalta. Se edistää myös paikallisten luonnonvarojen kestävää käyttöä, luonnon monimuotoisuutta ja paikallisten ekosysteemipalvelujen hyödyntämistä. Kestävän lähiruokatuotannon ja -jalostuksen ilmasto-, rehevöittämis- ja kemikaalivaikutukset jäävät mahdollisimman vähäisiksi.

Se edistää myös paikallisten luonnonvarojen kestävää käyttöä, luonnon monimuotoisuutta ja paikallisten ekosysteemipalvelujen hyödyntämistä. Kuva: Leena Erälinna
Ekologisesti kestävä lähiruoka edistää paikallisten luonnonvarojen kestävää käyttöä, luonnon monimuotoisuutta ja paikallisten ekosysteemipalvelujen hyödyntämistä. Kuva: Leena Erälinna

Lähiruoan ekologisten vaikutusten selvityshankkeen toteuttivat yhteistyössä Turun yliopiston Brahea-keskus, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Jyväskylän sekä Hämeen ammattikorkeakoulut (AMK). Tiedot kerättiin neljältätoista suomalaiselta lähiruokaketjulta mm. Varsinais-Suomesta. Lähiruokaketjuihin kuuluivat alkutuotanto-, jalostus-, pakkaus- ja kuljetusyrityksiä sekä kauppoja, ammattikeittiöitä ja lähiruokapiirejä. Hanketta rahoitti maa- ja metsätalousministeriön Lähiruokaohjelma.

Millaisin perustein sinä teet ruokavalintoja?

Terkuin,

Vilja

 

Linkki Argumenttipankkiin: http://www.utu.fi/fi/yksikot/braheadevelopment/palvelut/osaamisalueet/elintarvikeala/Documents/Perusteita-lahiruoan-kestavyysvaikutuksista-viestimiseen-argumenttipankki.pdf

Kommentoi