Makuseutu

BLOGIT | Makuseutu

Merestä lautaselle – eli ahvenia narraamassa Catch & Cookin tyyliin

Pellolta pöytään -ajattelu ja ruokaketjun eri vaiheet ovat alkaneet kiinnostaa entistä enemmän. Kuluttajat haluavat tietää, mistä ruoka tulee: kuka on kasvattanut vihannekset, miten lihakarja on kasvatettu ja missä ruoka on valmistettu.

Päivän saalis! Kuva: Jouni Kuru
Päivän saalis! Kuva: Jouni Kuru

 

Osaavana oppaanamme toimi Pekka Vuorinen. Kuva: Emmi Harju
Osaavana oppaanamme toimi Pekka Vuorinen. Kuva: Emmi Harju

Bloggariporukallemme tarjoutui mahdollisuus lähteä testaamaan tähän ajatteluun pohjautuvaa mielenkiintoista uutta konseptia. Tosin nyt ei haettu ruokaa pellolta, vaan kalaa suoraan merestä ravintolakeittiön kautta lautaselle!

Catch & Cook -kalareissulla osallistujat pääsevät ammattitaitoisen kalastusoppaan kanssa merelle kalaan ja päivän saaliista valmistetaan myöhemmin maistuva ateria ravintolan keittiössä.

Seurueemme lähti aamupäivällä Fishing Patrolin kalastusopas Pekka Vuorisen kanssa hakemaan todellista lähiruokaa Turun saaristosta. Pekka veikin meidät oikealle ahvenapajalle. Parin tunnin jigaamisen aikana saimme saaliiksi yhdeksän pulleaa ahventa!

Catch & Cook -konsepti liittyy tiiviisti lokakuun alussa järjestettävään hyvän ruuan festivaali Food & Funiin. Yhdeksän turkulaista ravintolaa toivottavat tervetulleeksi yhdeksän ulkomaalaista keittiömestaria. Ulkomaalaisista tähtivieraista huolimatta lähiruoka on vahvasti läsnä myös Food & Funissa nimittäin kukin keittiömestari suunnittelee oman, saariston raaka-aineita kunnioittavan neljän ruokalajin menunsa. Menuista pääsee nauttimaan tapahtuman ajan 1.­–5.10.2014.

Fisu valmiina fileoitavaksi. Kuva: Emmi Harju
Fisu valmiina fileoitavaksi. Kuva: Emmi Harju

Kalastuksen jälkeen kannoimme saaliimme Ravintolalaiva Cindyyn. Food & Funissakin mukana oleva Cindy on liputtanut lähiruuan puolesta jo 15 vuoden ajan, siis jo paljon ennen kuin lähiruuasta tuli trendikästä. Ravintolalla onkin toimittajinaan pitkä lista varsinaissuomalaisia tuottajia. Listalta löytyy muun muassa Kolatun vuohijuustolan, Rintalan luomutilan, Saloniemen juustolan, Emperor Shiitaken, Wanhantuvan Ankkalan, Rainingon tilan sekä JK Nymanin tuotteista koottuja annoksia. Cindyn tavarantoimittajiin kuuluvat myös Turun kauppahallin juustomyymälä Eedami, Kalaliike S. Wallin sekä Lihaliike Reino Jokinen.

Cindyn keittiössä pääsimme treenaamaan ahvenen fileoimista Pekan opastuksessa. Hauskanpidon lisäksi Catch & Cook -konseptin ideana on, että osallistujat myös oppivat uutta kalastuksesta ja kalankäsittelystä, kuten esimerkiksi fileointia.

Kun ahvenet oli enemmän ja vähemmän menestyksekkäästi saatu fileoitua, jäimme odottelemaan, mitä Cindyn kokki meille niistä loihtisi. Hetken kuluttua pöytään kiikutettiin ahvenfileitä perunasalaatin ja valkoviinikastikkeen kera, ja hyvää oli!

Herkullinen annos viimein lautasella. Kuva: Emmi Harju
Herkullinen annos viimein lautasella. Kuva: Emmi Harju

 

Kalajuttuja kertoili,

Vilja

Kommentoi