Makuseutu

BLOGIT | Makuseutu

Luontoäiti käskee: lautanen tyhjäksi!

Aina, kun ruokaa heitetään roskiin, on sen valmistukseen käytetty energia, työ ja muut panokset kuluneet hukkaan. Lisäksi ruokahävikin käsittely vaatii työtä, energiaa ja rahaa. Ruokahävikki on todellista resurssien haaskausta.

Macciavellin opiskelijaravintola Turun yliopiston kampusalueella kuhisee arkipäivisin lounasasiakkaita. Ravintolassa vietettiin ruokahävikkikampanjaviikkoa 20.-24.4., ja sen teemat virittivät paljon keskustelua: Otan mutten jätä! Luontoäiti käskee: Lautanen tyhjäksi! Nyt syöt tai menee känny jäähylle! Jos otat, et jätä!

Kampanjan tavoitteena oli vähentää asiakkailla syntyvää ruokajätettä 100 kg yhden viikon aikana.

Linjasto
Kuvat: Leena Erälinna

Lattiatarra

40 gr ruokaaa

Normaalisti Macciavellissa syntyy ruokajätettä viikossa keskimäärin 300 kiloa, joka tarkoittaa laskennallisesti 600 ruoka-annosta eli joka 13. ostettua ateriaa. Kuvassa on 40 grammaa ruokaa, jonka verran keskimäärin jokainen asiakas jättää ruokaa päivässä.

Kampanjaviikko synnytti aitoa keskustelua ruokahävikin vaikutuksista ympäristöön, ruoan arvostuksesta ylipäätänsä sekä mainioita ideoita, miten ruokahävikkiä voitaisiin vähentää ravintolan ja asiakkaiden yhteistyön avulla. Lautashävikkiä syntyy monesta syystä, mutta ehdottomasti yleisin syy oli se, että ruoan annosteluvaiheessa tulee ruokaa ”lapattua” lautaselle liikaa. ”Oman vatsan vetävyys tulee liian usein arvioitua yläkanttiin”, eräs opiskelija tuumi.

Opiskelijoiden kehittämisideoita ruokahävikin vähentämiseksi:

1) Ruoka-annosten koko pienemmäksi

2) Mahdollisuus hakea ruokaa lisää

3) Ruokahävikkikampanjat ja kaikenlainen tiedotus

4) Left over lunch -konsepti

5) Erillinen asiakkaille tarkoitettu maustepöytä

6) Ruoan jättämisestä sakkoa

Lautanen

Kampanjassa oli potkua, sillä ruokajätteen syntyä onnistuttiin vähentämään viikossa 96 kiloa eli 32 % lähtötilanteesta.

Ruokahävikkiviikkoa olivat toteuttamassa Unica Oy, Biolan Oy, Turun yliopiston ylioppilaskunnan Ympäristösiipi sekä Turun yliopiston Brahea-keskus.

Vähemmän jätettä, enemmän kiertoa -hanketta rahoittaa ympäristöministeriö Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevista hankkeista.

– Terveisin Vilja

 

Kommentoi