Makuseutu

BLOGIT | Makuseutu

Lietolaista kvinoaa lisukkeeksi ja leivontaan

Tunnetko jo kvinoan? Kvinoa (tai kinoa tai kuinua) on noin 5000 vuotta vanha kasvi, joka on peräisin Etelä-Amerikan Andeilta. Kvinoaa pidetään niin sanottuna superruokana ja monet urheilijat ja kasvissyöjät ovatkin löytäneet kvinoan ruokalistalleen. Kvinoa sisältää runsaasti hyvälaatuista proteiinia ja muun muassa kalsiumia. Kvinoa on myös gluteeniton.

Minä kuulin kvinoan erinomaisuudesta ensi kertaa viime syksynä, kun vierailin Rainingon luomutilalla Liedossa. Rainingon veljekset aloittivat kvinoan viljelyn vuonna 2009 ja tila onkin tietojeni mukaan ainoa kvinoaa viljelevä tuotantotila Suomessa. Viime syksynä sai ihailla oranssin, ruskean ja punaisen eri sävyissä hehkuvaa tuleentunutta kvinoapeltoa. Sitä näkyä ei voinut olla huomaamatta, jos sattui ajamaan pelloista ohi.

Kvinoa kasvaa myös Liedossa Rainingon luomutilalla. Kvinoan siemenet kasvavat rypäsmäisissä röyhyissä. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Keittiönkaapissani on jo jonkin aikaa pyörinyt pussillinen kvinoaa. En ole vain saanut tartuttua toimeen, joten siellä se on odottanut inspiraatiota. Ystäväni ovat vinkanneet, että sitä voi käyttää vaikka riisin tavoin lisukkeena, salaateissa kuskusin tapaan tai keittää vaikka puuron, josta saa supervoimia.

Kvinoaa puutarhurin tapaan kts. resepti alta. Kuva: Ritva Repo de Carrasco.

Nyt onnekseni tapasin kaksi perulaista kvinoa-tutkijaa ja tiesin tilaisuuteni tulleen. Nyt jos koskaan kannattaa pyytää hyvää reseptiä ja ottaa kvinoa käyttöön. Ritva Repo de Carrasco ja Karla Macedo Ipince työskentelevät La Molina-yliopistossa Perussa. Ritva ja Karla kertoivat, että Perussa kvinoa on nyt suuressa suosiossa ja sitä käytetään paljon hienoimmissa ravintoloissa. Kovan kysynnän vuoksi siitä on tullut Perussa ihan luksustuote.

-Kvinoa sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Voit lisätä sitä vaikka keittoihin tai leipoa siitä pikkuleipiä, rohkaisevat Ritva ja Karla. Hmm… eihän tämä kuulostakaan niin hankalalta.

Ritva Repo de Carrasco ja Karla Macedo tietävät kvinoan hyvät ominaisuudet. Kuva: Terhi Pohjanheimo.

Kvinoan siementen pinnassa on luonnostaan haitallista saponiinia, jonka vuoksi Rainingon luomutilallakin siemenet hiotaan ennen pussitusta. Tämän lisäksi siemeniä tulee huuhdella runsaassa vedessä ennen käyttöä.

Kaadan desin verran kvinoaa kulhoon ja sekoittelen sitä vedessä. Vesi muuttuu pian likaisen väriseksi ja vaihdan huuhteluveden kolme-neljä kertaa. Sitten laitan huuhdellut siemenet ja veden kattilaan kiehumaan. Viidentoista minuutin kuluttua kvinoan siemenet ovat selvästi auenneet ja kvinoa kypsää. Käytän tällä kertaa kvinoan hedelmäisten suupalojen leivontaan. Kvinoa antaa leivonnaiselle mukavan rakenteen ja maku ei ole ollenkaan hassumpi. Kokeilun rohkaisemana suunnittelen jo kvinoan lisäämistä sämpylätaikinaan.

Kvinoa sopii myös makeaan leivontaan. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Terveisin,
Vilja

Rainingon Luomutila -tilamyymälä auki perjantaisin klo 10-19.

QUINUAA (KINUA) PUUTARHURIN TAPAAN eli Quinua a la jardinera
resepti: Ritva Repo-Carrasco

4-6 hengelle

Ainekset:
2 1/2 dl Quinua
5 1/2 dl Vettä
1 Kasvisliemikuutio
150 g Pakasteherne ja porkkanasekoitus tai muita vihanneksia maun mukaan
2 rkl Oliiviöljyä,
1-2 tl Valkosipulijauhe
Persiljaa
(Keitetty muna)
(Mustia oliiveja)

Huuhtele quinua runsaassa vedessä ja valuta. Kuumenna kattila ja lisää 1 rkl oliiviöljyä. Lisää valkosipulijauhe ja quinua ja paahda hetken. Lisää vesi. Kun vesi alkaa kiehua, murenna joukkoon kasvisliemikuutio. Keitä alhaisella lämmöllä noin 15 minuuttia ja lisää pakastevihannekset, voit myös käyttää tuoreita vihanneksia ja lisätä ne aikaisemmin. Anna kiehua hiljalleen kunnes neste on imeytynyt (n 20-0 min).

Laita quinua tarjoiluastiaan, lisää 1 rkl oliiviöljyä ja sekoita. Koristele silputulla persiljalla ja halutessa keitetyllä munalla ja mustilla oliiveilla.

Tulosta resepti


KVINOA SUUPALAT

Ainekset:
1 dl kypsäksi keitettyä Rainingon luomukvinoaa
1 dl kaura- tai ohrahiutaleita
3 rkl siirappia
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
noin 2 dl pilkottua omenaa ja 1 dl rusinoita
1 kananmuna

Huuhtele ja keitä kvinoa kypsäksi kattilassa. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sekoita ainekset kulhossa. Annostele voideltuihin muffinsivuokiin tai uunivuokaan. Paista 15-20 minuuttia uunissa 225 asteessa.
Leikkaa uunivuoassa paistetusta levystä paloja tai ota muotilla haluamasi muotoisia paloja.
Voit korvata omenan ja rusinat myös jollakin muulla hedelmällä, tai vaikkapa pähkinöillä ja rouhitulla tummalla suklaalla.

Tulosta resepti

 

Kommentoi