Makuseutu

BLOGIT | Makuseutu

Juhannuksena ruokapöydän herkkuja yhdistää kiireettömyys

Juhannus meni jo, mutta minä jäin pohtimaan sen kummalista asemaa juhlaruokien kentällä. Jokaisella juhlalla tuntuu olevan omat tietyt ruokansa, joista juhlan yleensä heti tunnistaa. Esimerkiksi joulun perinteisiä ruokia ovat kinkku ja erilaiset laatikot, sekä naposteltavat piparit, joita ei juuri syödä muina vuodenaikoina. Vappuun kuuluvat itsetehdyt munkit ja sima, ja pääsiäisenä syödään mämmiä. Entä Juhannus? Kahvipöytäkeskustelussa käy ilmi, että joka perheellä on omat linjauksensa juhannustarjoilujen suhteen. Itse osallistuin tänä juhannuksena nuotion alla kypsyvän rosvopaistin valmistukseen.

120713 459 VARRU
Kesäistä mansikkasatoa herkullisimmillaan. Kuvan lähde: Varru

Yleensä juhannuksesta alkaa parhaiden mansikkasatojen kausi, sekä hämmennys siitä miten varhaisperunat muuttuvatkin uusiksi perunoiksi. Monet odottivat taas vesi kielellä, että ehtivätkö nämä oman maan herkut juhannuspöytään. Kotimaisten mansikoiden ja perunoiden paras sesonki on käynnissä nyt. Mansikoita kerättiin viime vuonna satokauden aikana yhteensä jopa 14 miljoonaa kiloa (Luken tilastotietokanta).

Silmiini osui Saarioisten teettämä laaja kyselytutkimus suomalaisten juhlapyhien vietosta (n=2000). Uudet perunat, grilliruoat, makkarat ja mansikat nimettiin kesän parhaiksi kausiruoiksi, kun kysyttiin mielipiteitä juhannuksen vietosta. Ruoan todettiin olevan merkittävässä osassa juhannuksen juhlaa, sillä grillaus, sauna, makkarat ja uudet perunat miellettiin merkittävimmiksi juhannusperinteiksi. Näiden lisäksi tärkeäksi nousi myös yhteisöllisyys. Juhannusta haluttiin viettää perheen ja ystävien parissa.

varhaisperuna VARRU
Varhaisperunaa torilta. Kuvan lähde: Varru

Ei taida olla ihan sattumaa, että juuri näitä ruokia suositaan juhannuksena. Monillehan juhannus merkitsee loman alkua, kesän viettämistä ja rauhoittumista. Ehkä grilliherkut, perunat ja mansikat yhdistääkin juhannukseen niiden helppous. Ne ovat sopivat suomalaiseen makuun ja ovat vaivattomia valmistaa. Nimittäin eihän nyt juhannuksena istuta tuntikausia keittiössä vaan aikaa pitää jäädä enemmän perheen tai ystävien kanssa kesästä nauttimiseen.

 

– Vilja

 

Lähteet:

http://www.saarioinen.fi/tiedote/2016/kohta-hehkuu-lahes-90-prosenttia-suomalaisista-viettaa-juhannusta-grillin-aarella/

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/suomalainen-avomaan-mansikka-kohta-s%C3%A4il%C3%B6nt%C3%A4kunnossa-1.152275

http://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__20%20Puutarhatilastot/10_Marjan_hedelmanvilj_avomaa_kokonaistuot.px/table/tableViewLayout1/?rxid=8726c995-f759-4b42-b715-db3c2c46ad27

Kommentoi