Makuseutu

BLOGIT | Makuseutu

Babypinaatti on oikea vitamiinipommi – katso reseptit!

Pöytyällä Piltin puutarhalla tehdään jotain Suomessa aivan ainutlaatuista. Puutarhan kasvihuoneissa kasvaa ympärivuotisesti 0,8 hehtaarin verran baby leaf -salaatteja. Baby leafit ovat sananmukaisesti kasvien nuoria, pehmeitä ja maukkaita versoja. Tähän saakka kauppojen baby leaf -salaatit ovat olleet pääasiassa ulkomaisia, mutta nyt niitä kasvaa täällä meillä Varsinais-Suomessakin.

Piltin puutarhalla viljelyssä ei käytetä lainkaan kemiallisia torjunta-aineita, vaan kaikki torjunta hoidetaan biologisesti.
Piltin puutarhalla viljelyssä ei käytetä lainkaan kemiallisia torjunta-aineita, vaan kaikki torjunta hoidetaan biologisesti. Kuva: Hanna Helenius

Vaikka puhutaankin salaateista, yksi puutarhan päätuotteista on babypinaatti. Pehmeälehtinen ja miedon makuinen babypinaatti sopii tuorekäyttöön siinä missä lehtisalaattikin. Ainoa ero salaatteihin on pinaatin ylivertaisuus mm. vitamiini-, kivennäis- ja hivenainepitoisuuksissa.

– Erikoissalaatit olivat olleet meillä jo pitkään mielessä, kun sitten tulimme sellaiseen tilanteeseen, että investointeja oli joka tapauksessa tehtävä. Päätimme, että nyt tai ei koskaan! Erikoissalaatteja tuodaan paljon ulkomailta Suomeen ja halusimme tarjota kuluttajille myös kotimaisen vaihtoehdon, kertoo viljelijä Hanna Helenius Piltin puutarhalta.

Piltin puutarhan historia ulottuu 50-luvulle, jolloin Hannan isovanhemmat harjoittivat tilalla perinteistä maataloutta. Silloin rakennettiin myös ensimmäinen kasvihuone, mutta kasvihuoneviljely oli vain hyvin pieni osa tilan tuotantoa. Seuraavilla vuosikymmenillä kasvihuoneviljelystä tuli tilan päätoimiala. 70-luvulla tila erikoistui leikkokukkiin ja leikkoruususta tuli oikea 80-luvun menestystuote. Kukkia viljeltiin 2000-luvulle asti, jolloin Piltin puutarhalla ruusut vaihtuivat kurkkuihin.

Nyt kurkut ovat jääneet pois ja tilalle ovat tulleet babypinaatti ja muut baby leaf -salaatit. Ensimmäinen Piltin puutarhan pinaattisato kypsyi tämän vuoden maaliskuussa, sopivasti Hulluille Päiville.

Näin tapahtuu babyleafien sadonkorjuu. Kone leikkaa versot halutulta korkeudelta, jonka jälkeen liukuhihna nostaa ne koneen kyytiin ja ne tippuvat laatikoihin.
Näin tapahtuu babyleafien sadonkorjuu. Kone leikkaa versot halutulta korkeudelta, jonka jälkeen liukuhihna nostaa ne koneen kyytiin ja ne tippuvat laatikoihin. Kuva: Hanna Helenius

Pinaattiin liittyy hauska ja sitkeästi pintansa pitävä myytti, jonka mukaan pinaatin rautapitoisuus olisi kymmenkertainen muihin salaatteihin verrattuna, vaikka rautapitoisuus onkin sama kuin missä tahansa vihersalaatissa. Sen sijaan vitamiinien suhteen pinaatti on aivan omaa luokkaansa.

– Jo pussillisella pinaattia käännetään salaatin ravintoarvot sekä terveysvaikutukset aivan uusiin lukemiin, Hanna kertoo.

Pinaatti kipuaa jaetulle ykkössijalle ravintorikkaimpien kasvisten listalle yhdessä nokkosen, mangoldin sekä vuonankaalin kanssa. Jo 50 grammasta pinaattia ihminen saa monen päivän tarpeen K-vitamiinia ja jopa puolet suositellusta saannista foolihappoa, kaliumia, magnesiumia, seleeniä sekä A-, C- ja B6-vitamiineja.

Kasvihuoneessa kasvatettava baby- eli lehtipinaatti on kokonaan eri lajike ja itse asiassa erisukuinen kasvi kuin avomaalla viljeltävä Uuden-Seelannin pinaatti. Babypinaatin lehdet ovat pehmeämpiä ja erilaisten kasvuolosuhteiden ansiosta se ei varastoi itseensä samalla tavalla haitallisia nitraatteja. Babypinaattia on myös helpompi käyttää.

– Niitä voi käyttää salaatinlehtien tapaan tai perinteisesti ruuanlaitossa. Pehmeytensä ansiosta ne eivät kuitenkaan kaipaa kuin muutaman minuutin kiehautuksen tai pyöräytyksen pannussa öljytilkassa, Hanna vinkkaa.

Sadonkorjuun jälkeen versot pakataan koneellisesti pusseihin. Versoja ei kosketella käsin missään vaiheessa, jolloin tuotteet pysyvät erittäin puhtaina.
Sadonkorjuun jälkeen versot pakataan koneellisesti pusseihin. Versoja ei kosketella käsin missään vaiheessa, jolloin tuotteet pysyvät erittäin puhtaina. Kuva: Hanna Helenius

Pinaatin lisäksi Piltin puutarhalla kasvaa muun muassa lehtisalaattia rucolaa, paksoita, vuonankaalia, mizunaa, tatsoita ja japanin sinappia. Tuotteita löytyy yksittäin pakattuina ja sekoituksina Turun alueella Prismoista, K-citymarketeista, Stockmannilta ja useimmista K-supermarketeista.

piirakkaPINAATTI-ARTISOKKA PIIRAKKA

1 levy (500g) voitaikinaa
2 sipulia
2 pussia babypinaattia (á 80g)
1 tlk artisokan sydämiä
3 kananmunaa
150 g vuohenmaito tuorejuustoa
1 dl ruokakermaa
suolaa ja pippuria

Sulata voitaikina ja kauli se ohueksi ja pyöreäksi. Aseta voitaikina joko ison piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Voitele tai vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla. Jos teet piirakan irtopohjavuokaan, voit tukea reunoja vuoan sisäpuolelta esim. foliosuikaleilla, sillä kypsyessään reunat helposti kaatuvat keskelle. Pistele haarukalla pohja. Esipaista pohjaa 200 asteessa, noin 12 minuuttia uunin alatasossa. Valmista sillä välin täyte. Pilko sipulit ja paista ne pannulla. Huuhtele ja pilko pinaatti ja lisää sipulien joukkoon ja paista muutama minuutti. Sekoita munat, tuorejuusto ja kerma ja lisää mausteet. Kaada pinaatti-sipuliseos pohjanpäälle ja tämän jälkeen muna-kerma seos. Halkaise artisokan sydämet ja asettele piirakan pinnalle. Paista n. 35 minuuttia uunin alatasolla. 

Tulosta resepti

salaattiPINAATTI-PUNAJUURI SALAATTI

Tämä salaatti sopii makujensa puolesta vaikkapa pikkujoulumenuun!

1 pussi babypinaattia (á 80g)
3-4 keitettyä punajuurta
timjamia, tuoretta tai kuivattua
sinihomejuustoa
granaattiomena
saksanpähkinöitä

kastike:
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
suolaa ja pippuria

Huuhtele pinaatit ja kuivaa ne esim. salaattilingossa. Aseta lehdet salaattiastian pohjalle. Voit keittää punajuuret esim. edellisinä päivänä. Kuori ne ja leikkaa lohkoiksi. Paahda punajuurilohkoja hetki pannulla pienessä öljytilkassa ja mausta ne suolalla ja pippurilla ja halutessasi tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä. Esimerkiksi timjami sopii loistavasti punajuuren mausteeksi. Anna jäähtyä hetki ja valmista sillä välin salaatinkastike ja sekoita se pinaattien joukkoon. Asettele punajuurilohko pinaatin päälle. Leikkaa sinihomejuustosta pieniä paloja ja lisää salaattiin. Halkaise granaattiomena ja kaiva siemenet salaatin päälle. Ripottele pinnalle vielä muutamia saksanpähkinöitä. 

Tulosta resepti

Kommentoi