Makuseutu


Kananmunasta on moneksi

BLOGIT | Makuseutu

Suomalaisen keittiön vakiotuote, kananmuna, on kasvattanut suosiotaan tasaiseen tahtiin vielä kovimman proteiini-innostuksen jälkeenkin. Hämmästelin jokin aika sitten kauppoihin ilmestyneitä valmiiksi …



Katuruokaa Thaimaassa

BLOGIT | Makuseutu

Thaimaa on monille matkailijoille tuttu paikka ja nyt minäkin pääsin Turun yliopiston mukana tutustumaan Bangkokin värikkäisiin ruokatoreihin ja ihmeelliseen katuruokaan. …





Glögi on makuasia

BLOGIT | Makuseutu

Tuoksusta, mausta ja ehkä jo ulkonäöstä voi tunnistaa perinteisen joulunajan juoman, glögin. Jokaiselle nauttijalle juontikokemus ja mieltymykset ovat erilaiset, joten …


Suomalaisen kahvilakulttuurin ytimessä

BLOGIT | Makuseutu

Tämän syksyn ja ensi kevään aikana tulen kiertämään Lounais-Suomen aluetta. Meillä on täällä alueella hienoja, ajanhermoilla olevia, erikokoisia ja taustaisia …


Trendikäs silakka – näin perkaat sen!

BLOGIT | Makuseutu

Perinteisen Turun Silakkamarkkinoiden innoittamana päätin valmistaa silakasta tarjottavaa. Yllätyin miten monipuolinen kala silakka on. Silakkaa voi valmistaa monella eri tavalla: …


Moniaistilaboratoriossa

BLOGIT | Makuseutu

Maistuuko mehu makeammalta punaisessa ympäristössä tai karvaammalta vihreässä ympäristössä? Tähän mielenkiitoiseen kysymyksen pääsin etsimään vastausta osallistumalla mehujen arviointiin 30.9. järjestetyssä …





Kaupunkiviljelyä Turun ylioppilaskylässä

BLOGIT | Makuseutu

VäKi -viljelijäyhdistys kokoaa yhteen kampuksen opiskelijoita. Parikymmentä aktiivista turkulaisopiskelijaa pyörittävät VäKi -viljelijäyhdistystä (Vähemmän jätettä, enemmän Kiertoa), joka ylläpitää Turun ylioppilaskylässä …



Maistuisiko hyönteinen? Vastaa kyselyyn!

BLOGIT | Makuseutu

Myönnetään, että ensimmäisellä kerralla minuakin hieman epäilytti; pitäisikö minun nyt syödä jauhomatoja? Niitä, mitä joskus oli löytynyt kesämökiltä jauhojen joukosta …


Suosi paikallista ruokaa – laitetaan hyvä kiertämään

BLOGIT | Makuseutu

Alueemme on todellinen Suomen ruoka-aitta, jossa on monipuolista maataloutta, edelläkävijä yrityksiä elintarvikejalostuksen saralla sekä kukoistava ammattikeittiösektori. Erityisesti Turku-ilmiö ravintolasektorilla ei …





Kantarelleista muhennosta ja tutkimusta

BLOGIT | Makuseutu

Kantarellikausi on juuri nyt kovassa vauhdissa. Metsät ovat pullollaan näitä varsin helposti löydettäviä keltaisia herkkupaloja. Onko sinulla olemassa oma salainen …


Perinteinen kesäherkku – piapo

BLOGIT | Makuseutu

Olen päättänyt syödä sesongin mukaan, ja muistelin isoisoäitini kesähelteellä tarjoamaa sesonkiruokaa talkkunaa. Päätin etsiä talkkunajauhoja, mutta löysinkin piapojauhoja, joita valmistetaan …

1


Aistitesteissä oppimassa omista aisteista

BLOGIT | Makuseutu

Enpä olisi uskonut, että suussa viileän ja polttavan tunteen erottaminen toisistaan on niin vaikeaa! Pääsin testaamaan tätä funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen …


Perunapuuhia sadonkorjuuta odotellessa

BLOGIT | Makuseutu

“Kasva, kasva peruna – iltaisin sua kastelen. Mullassa sä kasvat vaan, hyvältä tuut maistumaan. Kasva, kasva peruna – iltaisin sua …


Makumatkalla Perussa

BLOGIT | Makuseutu

Käväisin Turun yliopiston väen mukana vierailulla Perussa, maan pääkaupungissa Limassa. Peru onkin kiinnostava maa, sieltä kun löytyy sekä Amazonian sademetsää, …



Yrttejä älypuutarhasta

BLOGIT | Makuseutu

On älypuhelimia, älykelloja, älyautoja ja älykoteja, mutta miltä kuulostaisi älypuutarha? Turkulainen Plantui on kehittänyt Smart Garden -älypuutarhan, jonka ideana on, …



Makumatkalla Islannin Food&Funissa

BLOGIT | Makuseutu

Muistatko viime lokakuussa Turussa järjestetyn Food&Fun-tapahtuman? Silloin eri maiden keittiömestarit valloittivat yhdeksän keskustan ravintolaa ja loivat omat menunsa ravintolaan muutaman …


Käsinleivottuja ruisleipäsiä Someron Pitkäjärveltä

BLOGIT | Makuseutu

Piipahdin Somerolla ja löysin kaupasta pieniä itseleivoittuja ruisleipäsiä. Päätin käydä tutustumassa leipästen leipuripariskuntaan, ja kyselemään, miksi he ovat aloittaneet leipomisen. …





Naapurin Maalaiskana kasvaa Koskella

BLOGIT | Makuseutu

Moni on varmasti jo kuullut viime keväänä kauppoihin tulleesta Naapurin Maalaiskanasta. Mutta tiesitkö, että broilerit tulevat oikeasti ihan tästä läheltä? …


Ruoankulutuksen trendejä maailmalta

BLOGIT | Makuseutu

Osallistuin Elintarvikevientiyritysten verkostoitumisiltaan, jonka järjesti Food from Finland -vientiohjelma. Ohjelman tavoitteena on lyhykäisesti elintarvikeviennin lisääminen Suomesta ulkomaille lähinnä Itämeren alueelle …


Lammasta suoraan tilalta

BLOGIT | Makuseutu

Viime viikonloppuna Turussa järjestettiin Lammas- ja vuohituotteiden markkinat. Myynnissä oli monenlaisia lammas- ja vuohituotteita kuten lihaa, makkaraa, juustoja, taljoja, lankoja …

1

Kahvilla Bulleriinassa

BLOGIT | Makuseutu

Hemmottelin itseäni käymällä kahvilla Liedossa, jonne keväällä avattiin uusi leipomokahvila Bulleriina. Herkullisen kahvihetken lomassa tapasin yrittäjä Tiina Mäkelän työn touhussa …

3



Miten ruoka kulkee ravintolan keittiöön?

BLOGIT | Makuseutu

Oletko koskaan miettinyt miten eri tuotteet kulkevat ravintolassa tilaamaasi ruoka-annokseen? Sain kutsun tutustumaan Meira Novan Länsi-Suomen myyntikonttoriin ja alueterminaaliin, joiden …



Uusia tuulia tulevaisuuden tapahtumaruokailuun

BLOGIT | Makuseutu

Suomessa järjestetään vuosittain lukemattomia tapahtumia. Olipa tapahtuma sitten urheilukilpailu, konsertti, festivaali, näyttely, messu tai mikä tahansa muu tilaisuus järjestäjien vastuulla …




Herkkuja läheltä Ruokamessuilla

BLOGIT | Makuseutu

Terveiset Turun Ruoka- ja Viinimessuilta! Tänään perjantaina alkaneilta messuilta löytyy herkullinen kattaus paikallista ruokaa ja ohjelmaa. Kokosin teille maistiaisia messujen …



Lähiruokaa Food & Funissa

BLOGIT | Makuseutu

Hyvän ruuan festivaali Food & Fun tulee Turkuun ensi viikolla 1.-5.10. Islannista kotoisin olevan konseptin mukaan yhdeksän turkulaista ravintolaa toivottavat …



Muuttaako ilmastonmuutos kausiruokia?

BLOGIT | Makuseutu

Kulunut kesä toi tullessaan säiden ääri-ilmiöitä kun juhannuksena hytistiin lumisateessa, heinäkuussa hikoiltiin helteessä ja lähes koko elokuu meni sateessa värjötellessä. …



Voiko sesongin pakastaa?

BLOGIT | Makuseutu

Nyt alkusyksystä eletään vielä kotimaisten kasvisten ja marjojen yltäkylläisyydessä, mutta oven takana kolkuttaa tulevat, kylmemmät kuukaudet. Talviaikana runsaasti tarjontaa on …



Miksi lähiruokaa? Argumenttipankki vastaa!

BLOGIT | Makuseutu

Alkusyksyn ruokasesonki on nyt parhaimmillaan ja nautin täysin siemauksin ruokatarjonnan runsaudesta, mutta uutisointi tämän kesän ympäristöongelmista havahdutti. Aloin miettiä omia …


Terveissii torilt!

BLOGIT | Makuseutu

Tällä viikolla vietetään valtakunnallisia Sadonkorjuuviikkoja. Minä kävin Turun kauppatorilla katsomassa, mitä nyt on tarjolla. Turun kauppatorilta löytyy varsinkin kesäaikaan monipuolinen …


Villamammuttia tundralta ja muita heikkoja signaaleja

BLOGIT | Makuseutu

Törmäsin jännään käsitteeseen, kun etsin tietoa tulevaisuuden ruoasta ja syömisestä. Tulevaisuuden tutkimuksessa käytetään toisinaan heikkojen signaalien tulkintaa, kun pyritään ennakoimaan …


Yosa tulee läheltä

BLOGIT | Makuseutu

Kaura”jogurtti” Yosa on tullut tutuksi suomalaisille jo 90-luvun puolivälissä. Harva kuitenkaan tietää, että Yosan takana on kaarinalainen perheyritys Bioferme! Yosan …

2

Syömässä Ludussa

BLOGIT | Makuseutu

Varsinais-Suomessa on noin 370 ravintolaa ja Turussa niistä sijaitsee noin 270. Tähän vielä kahvila-ravintolat päälle, niin valinnanvara tuplaantuu. Miten valita …


Kosken kartano on Suomen ympäristöystävällisin maatila

BLOGIT | Makuseutu

Kosken kartano palkittiin viime viikolla Suomen ympäristöystävällisimpänä maatilana. Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rajalla, Perniön Koskella sijaitseva tila on tunnettu erityisesti luonnonmukaisesti …


REKO – Lähiruokaa Facebookin kautta

BLOGIT | Makuseutu

Olin tänään erilaisilla ruokaostoksilla. Tilaisin näet kaikki tarvitsemani elintarvikkeet jo etukäteen netistä – itse asiassa Facebookista ja noudan ne torstai-iltana. …

11

Tunnelmaa ja tulevaisuuden uskoa Okra-messuilla

BLOGIT | Makuseutu

Messuterveisiä Okra 2014-maatalousnäyttelystä Oripäästä! Se oikea maatalousnäyttely on yksi suomen suurimmista ja nähtävää riittää koko perheelle. Messut avasi tuore maa- …


Hampunsiemeniä lähipellolta ruoaksi

BLOGIT | Makuseutu

Mmm… minulla rouskuu mukavasti hampaissa ja suuhun leviää täyteläinen pähkinäinen maku. Mitä nämä oikein ovat? –Paahdettuja hampunsiemeniä, minulle vastataan. Maistoin …


Ruokamatka tulevaisuuteen

BLOGIT | Makuseutu

Varsinais-Suomessa on mainiot matkailu- ja ruokailumahdollisuudet. Monesti ruokailu tulee matkailun ja muun tekemisen sivussa, kun jotakin on pakosti syötävä. Ruoka …


Nyt juhlitaan aitoja makuja!

BLOGIT | Makuseutu

On aurinkoinen kesäaamu ja huristelen autollani kohti kesämökkiä, jonne myös ystävät ja tuttavat saapuvat keskikesän juhlan viettoon. Matkalla kertaan vielä …



Prinsessakin herneen tuntee

BLOGIT | Makuseutu

Kasviproteiinilla kasvuun Tiesithän että proteiinit ovat solujemme keskeisintä rakennusainetta? Ne suorittavat lähes kaikki solujen elintärkeät tehtävät liikkumisesta tiedon kulkuun ja …

1

Kalkkunaa Kirakan tilalta maaseutumatkaillessa

BLOGIT | Makuseutu

Kuljetko kesällä Perniön suunnalla? Nyt on taas yksi hyvä syy suunnistaa kesäretkellä herkkujen ja elämysten perässä. Minä poikkesin Kirakan tilalle …


MTT Piikkiössä kasvaa yli 30 erilaista raparperia

BLOGIT | Makuseutu

Aurinko saa multasormet syyhyämään. Näin kesän korvalla omalle kasvimaalle, puutarhaan tai parvekeruukkuun olisi kiva löytää uusia kasveja ja lajikkeita. Tiesitkö, …

3

Salaisuuksia maustekurkuista

BLOGIT | Makuseutu

Kävin vierailulla Salon Vihanneshallilla, joka valmistaa maustekurkkuja Artik-tuotemerkillä. Tutustuin siellä Akiin, joka kertoi minulle salaisuuden mehukkaiden ja rapeiden maustekurkkujen takana. …



Puutarhamessuilta tulevaisuuden puutarhaan

BLOGIT | Makuseutu

Minäkin kävin viikonloppuna puutarhamessuilla Turussa. Olen vieläkin kaikesta näkemästäni ja kuulemastani tokkurassa ja pyörällä päästäni kuin talvesta heräävät hyönteiset. Puutarhan …


Perniön lihan LammasMerquez-nakit sopivat pääsiäispöytään

BLOGIT | Makuseutu

Lammasruoat kuuluvat ehdottomasti minun pääsiäispöytääni. Pääsiäispyhiä odotellessa otinkin varaslähdön lammasherkkujen pariin kokkaamalla helpon arkiruoan Perniön lihan LammasMerquez-nakeista ja perunasalaatista. Pääsin …

1

Päivittäisiä valintoja kaupassa– onko väliä?

BLOGIT | Makuseutu

Aikaisemmin en pitänyt ruokakaupassa käynneistä. Minulle tuotti suurta tuskaa ylipäättään löytää tuotteita kaupasta – varsinkaan uusia! Pienikin market oli minulle …



Kouluruoka on mainettaan maukkaampaa

BLOGIT | Makuseutu

Hepokullan koulun keittiössä päivä alkaa aamupalaverilla kello seitsemältä. Päivän aikana valmistetaan noin 840 ruoka-annosta lähialueen kouluihin, päiväkoteihin ja sivistystoimen ruokalaan. …


Tulevaisuuden työnäkymät elintarvike- ja ravitsemisalalla

BLOGIT | Makuseutu

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; …


Tuoretta salaattia vuoden jokaisena päivänä

BLOGIT | Makuseutu

Kasvihuoneessa tuntuu lempeän kesäiseltä ihan joka päivä. Salaatit kasvavat parhaiten tasaisessa 20 °C:n lämpötilassa ja kasvihuoneessa minut ympäröi ihana raikas …


Paikallinen ruoka, paikallisten asukkaiden lähellä

BLOGIT | Makuseutu

Kello toivottaa helähdellen minut tervetulleeksi Loimaan sydämessä sijaitsevaan Hyvvvää Puotiin. Ovella minua tulvii vastaanherkullinen tuoksu. ”Jaana on juuri leiponut tuoretta …




Kananmuna koostuu valkuaisesta ja keltuaisesta

BLOGIT | Makuseutu

Kaupan kananmunahyllyssä on vapaiden kanojen munia ja häkkikanojen munia. Ja sitten on omega-munia, luomumunia, ulkokananmunia ja kauppojen omien merkkien munia. …

1

Kuka on kauhan varressa ravintolakeittiössä?

BLOGIT | Makuseutu

Minusta ravintoloissa on aina kiva käydä nauttimassa herkullisesta ruuasta ja hyvästä palvelusta. Meille asiakkaille valinnanvaraa löytyy ravintoloiden erilaisissa tyyleissä kuin …



Perkkiön tilan onnellisen sian joulukinkku

BLOGIT | Makuseutu

Tammikuu on jo pitkällä, mutta palataan vähän vielä jouluun – ja joulupöydän herkkuihin. Meillä nimittäin herkuteltiin tänä jouluna Turun Sanomien …


Lähiruokaa ja ruuantekijöitä

BLOGIT | Makuseutu

Minä olen Vilja Varsinais-Suomesta ja haluan koota yhteen hyvän ruuan tekijöitä koko ruokaketjun varrelta. Tässä blogissa kirjoitan elintarvikeyrityksistä, varsinaissuomalaisista tuotteista …