Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Viinitasting ja suklaakohokkaat

Suklaa ja viini, täydellinen yhdistelmä! Tai sitten ei. Kaikki riippuu siitä, minkälaisen suklaan ja viinin yhdistää – ja kumpaa maistaa ensin ja kumpaa sitten.

Ruokamessuilla tarjoutui mahdollisuus osallistua tastingiin, jossa viiniasiantuntija Terhi Karhu johdatteli salillista osallistujia suklaan ja viinin yhdistämisen saloihin. Yleispiirteissään asian voi tiivistää seuraavasti: suklaa on makeaa, rasvaista, karvasta ja hapokasta, joten sen kanssa sopii viini, joka on runsaan hedelmäinen, runsaan alkoholimainen, hapokas ja jossa on pehmeät tanniinit. Tosiasiassa yhdistäminen on hieman monimutkaisempaa, sillä tulos riippuu siitä, minkälaisia makuja kukin maistaa ja mistä tykkää. Sama yhdistelmä toimii toisille ja toisille ei, mutta kokeilemalla löytää miellyttävimmät.

 

Maistaminen on hauskaa ja jännittävää. Joskus ennakkoinhokki voikin olla paras!

Tastingissa maistettiin neljää eri viini- ja suklaaparia. Kuivan vadelmaisen roseeviinin ja marjaisen valkosuklaan olisin saattanut itsekin yhdistää, ja ennakko-oletukseni oli, että ne sopisivat keskenään. Toisin kuitenkin kävi, sillä maistojärjestyksestä riippuen viinistä tuli pistävää tai suklaasta supermakeaa. Ei hyvä.

Sen sijaan hedelmäinen, hapokas sekä puolimakea Riesling-valkoviini ja tumma appelsiinisuklaa sopivat toisilleen yllättävän hyvin. Tosin appelsiinin maku katosi suklaasta aika tehokkaasti, mutta haitanneeko tuo, kun suklaan maku korostui.

Eniten jännitystä tarjosi keskitäyteläisen Malbec-punaviinin ja maitosuklaan yhdistelmä. Viini itsessään oli hyvin vähän tanniininen punaviiniksi ja maistui sammalmaiselta, mutta suklaan jälkeen maistettuna se muuttui kitkeräksi, karvaaksi ja vetiseksi. Sen verran kamala yhdistelmä näistä syntyi, etten olisi maistanut toista kertaa, ellei viiniasiantuntija olisi yleisöä siihen rohkaissut. Ensin viiniä ja sitten suklaata – ja oho! Suklaan aromit tulivat esille paremmin, ja muuttuivat jopa toffeemaisiksi. Tätä viiniä siis ruualle ja maitosuklaata jälkiruoaksi.

Väkevä jälkiruokaviini ja tumma Geisha-konvehti olivat tastingin yllättäjäpari. Makea, rusinainen ja persikkajääteetä muistuttava Moscatel vei tumman suklaan karvauden konvehdista ja kevensi yhdistelmän todella hienoksi. Tätä pitää kokeilla kotona! Tavallisen Geisha-konvehdin kanssa ei käynyt yhtä hyvin, vaan vanilja valtasi koko makuelämyksen. Tällä kertaa kävi niin kuin maisteluissa joskus käy: ennakkosuosikki ei pärjännyt ja palkintopallille nousi ennakkoinhokki. Juuri siksi maisteleminen on niin kivaa ja avartavaa 🙂

Maistellut viini- ja suklaaparit olivat:

1. Torres Santa Digna Rose ja Karl Fazer valkoinen suklaa, mansikka ja vadelma
2. Erlenbacher Kayberg Riesling QbA ja Karl Fazer Appelsiini&Crisp tumma suklaa
3. Norton Barrel Select Malbec ja Fazerin sininen
4. Torres Floralis Moscatel Oro ja Geishat Original ja Dark

 

Suklaasta ja hedelmäisistä viineistä inspiroituneena yhdistin suklaan ja hedelmäiset maut myös jälkiruoassa. Niinpä syntyi marjaisia suklaakohokkaita.

 

Suklaasta se alkaa!

 

Marjat suklaakohokkaan pohjalla kypsyvät hilloksi.

 

Älä avaa uuninluukkua kesken paistamisen; suklaakohokkaat lässähtävät helposti.

 

Suklaakohokkaat

(neljälle)

Vuokiin:
1 rkl voita voiteluun
½ dl hienoa sokeria
½ dl vadelmia ja karhunvatukoita

Taikina:
100 g tummaa suklaata

1 rkl sulatettua voita
1 keltuainen
2 rkl ruokosokeria
3 valkuaista 

Päälle:
2 dl vadelmia ja karhunvatukoita

1. Voitele ja sokeroi neljä pientä uuninkestävää annosvuokaa (kahvikupitkin käyvät). Laita vuokien pohjalle marjoja.
2. Sulata suklaa mikrossa varoen. Lisää sula voi suklaaseen.
3. Vaahdota ruokosokeri ja keltuainen. Yhdistä suklaa ja keltuaisvaahto.
4. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
5. Lisää valkuaisvaahto suklaaseokseen varovasti käännellen.
6. Lusikoi taikina vuokiin ja paista 225 asteisessa uunissa noin 5-10 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana.
7. Koristele valmiit kohokkaat marjoilla, tarjoile heti ja nauti! 

Tulosta resepti

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo