Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Tulevaisuus ilman lihaa?

Kiista ekologisen omatuntoni kanssa on usein kuumimmillaan lihatiskin ääressä. Liha maistuu liian hyvältä, jotta siitä voisi tyystin luopua. Laboratoriossa kasvatettu liha voi olla vastaus ympäristövaikutuksiin, mutta sitä odotellessa pitää löytää vaihtoehtoja.

Työystäväni, Jaakko, lupasi auttaa etsinnässä. Sovimme, että kokkaamme raaka-aineesta, joka täyttää kriteerini: ympäristön kannalta kestävästi tuotettua ja ravintoarvoltaan hyvää eläinproteiinia.

Työpaikan koekeittiössä tuijotan pakkausten sisältöä. Kaukoidässä, jossa Jaakko on aiemmin työskennellyt, nämä ovat varmasti aivan kotonaan. Jaakon mukaan näin on hyvin monessa lämpimän ilmanalan maassa: hurjimpien arvioiden mukaan jopa 80 % maailman väestöstä käyttää tätä raaka-ainetta ruokavalionsa osana. Mutta oikeasti, miten näitä voi syödä – hyönteisiä?

Heinäsirkat, jauhomadot ja kanalakuoriaisen toukat ovat sentään paikoillaan purkeissaan. Suomessa ötököitä ei vielä kasvateta ihmisravinnoksi, joten Jaakko tilasi niitä pakkaskuivattuina Hollannista. Mahdotonta kasvattaminen ei täälläkään olisi, mutta 35-asteisen tuotantotilan ylläpito Suomen talvessa lisäisi ympäristön kuormitusta ihan eri tavalla verrattuna Hollantiin – puhumattakaan kasvatuslaatikosta trooppisella takapihalla. Edessämme on vain murto-osa mahdollisuuksista, sillä syötäviä hyönteislajeja on listattu kaikkiaan yli 2 000!

Saman hollantilaiskasvattajan ötököitä käytetään jo mm. hollantilaisissa ja brittiläisissä ravintoloissa, joten varmasti niitä voi valmistaa myös Suomen Turussa. Siispä käärimme hihat ja ryhdymme kokkaamaan. Valitsemme meksikolaisvaikutteisen menun: friteerattuja heinäsirkkoja ja toukkatacoja. Kanalakuoriaisen toukat keitetään ja paistetaan pannulla, sirkat saavat öljykylvyn taikinakuoressaan.

Paistetut kanalakuoriaisen toukat sopivat mainiosti meksikolaishenkisiin tacoihin.

Paistettu toukka on saanut hyvin väriä pintaansa ja tuntuu sormissa kapealta siemeneltä. Kun laitan sen suuhuni, puolittain odotan, että se alkaisi kiemurrella kieleni päällä. Puraistessa toukka on kuitenkin rapsakka kuin paahdettu siemen, jopa maku muistuttaa siementä tai jotakin viljaa. Maku selittyy toukkien ruokavaliolla, sillä ne ovat popsineet viljatuotteita koko lyhyen elämänsä.

Friteeratut heinäsirkat muistuttavat suuresti saman käsittelyn saaneita neulamuikkuja – ja samalla tavalla ne syödään kokonaan, sirkkojen tapauksessa päineen, koipineen ja siipineen. Jännittävää… onneksi taikinakuori auttaa asiaa. Vaan onpa hyvää!

Mikäpä ei maistuisi hyvältä friteerattuna? Heinäsirkat ainakin olivat hyviä.

Ötököiden käyttö ruuanlaitossa vaatii hieman totuttelua, mutta mikä oli todistettava: niistä voi valmistaa varsin maittavaa ruokaa. Mahdollinen tulevaisuus ilman lihaa ei näytä enää niin kauhealta. Jos mieluummin jätät ötökät vielä väliin, alla olevissa ohjeissa proteiinin voi korvata esim. pavuilla tai lihalla.

 


Toukkatacot

Toukkien kypsennys:
1 dl pakkaskuivattuja kanalakuoriaisen toukkia

Keitä toukkia runsaassa vedessä 5 minuuttia. Valuta keitetyt toukat siivilässä ja paista pannulla pienessä määrässä öljyä sopivan ruskeiksi (noin 2 minuutin ajan).

Tuoresalsa:
2 isoa tomaattia
½ punasipulia
2 valkosipulin kynttä
1 miedohko chili
½ limen mehu
1 rkl ruokaöljyä
tuoretta persiljaa (tai korianteria)
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Pilko tomaatit pieniksi paloiksi ja hienonna sipulit sekä chili vielä pienemmäksi. Lisää limen mehu, öljy ja mausteet. Sekoita ja anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua (jos mahdollista).

Täytä lämpimät tacokuoret rapealla salaatilla, salsalla, kermaviilillä tai smetanalla sekä paistetuilla toukilla. Voit lisätä myös muita lisukkeita, kuten juustoa.

Tulosta resepti

 


Friteeratut heinäsirkat


Frittitaikina:
1 kananmuna
½ dl kylmää vettä
1–1½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
suolaa
muita mausteita oman maun mukaan

Sekoita ensin kananmuna, vesi, suola ja mausteet, lisää sitten pieneen jauhomäärään sekoitettu leivinjauhe ja jauhoja kunnes taikina muistuttaa löysää kakkutaikinaa. Taikinaa ei saa vatkata liikaa, ettei siihen tule sitkoa.

Heinäsirkkojen kypsennys:

Kasta heinäsirkat frittitaikinaan kaulaa myöten ja uppopaista kuumassa öljyssä kunnes taikinakuori on hieman ruskistunut. Valuta friteeratut sirkat talouspaperin päällä ja tarjoile lämpiminä avokadodipin kera.

Avokadodippi:
1 kypsä avokado
½ limen mehu
½ miedohko chili
1 tl ruokaöljyä
suolaa

Leikkaa avokado puoliksi ja poista kivi. Erota hedelmäliha kuoresta lusikalla ja laita kulhoon. Purista joukkoon limemehu ja muusaa avokado haarukalla (lopputuloksen ei tarvitse olla sileä). Lisää hienonnettu chili, öljy ja sopivasti suolaa. Sekoita ja tarjoile.

Tulosta resepti

 Lue myös esittely Annasta!

3 vastausta artikkeliin “Tulevaisuus ilman lihaa?”

  1. ns

    Kasvatettuja kotieläinlajeja on yleisesti n. 40. Maailman väestöstä alle 20% on Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Blogi antaa hienon käsityksen siitä, mikä maailman ruokahuollossa on muuttumassa ja mahdollista.


    • annah

      Totta! Kasvatettujen eläinlajien kirjo ei ole hirveän laaja – paitsi, jos laskuihin lisätään erilaiset hyönteiset. Hyönteisiä kasvatetaan ruoaksi lähinnä trooppisissa maissa, ja torikäynnillä esimerkiksi Kaukoidässä saattaa hyvinkin tavata kojuja, joissa myydään eri tavoilla valmistettuja hyönteisiä välipalaksi vaikkapa vartaissa. Kun Afrikassa herkutellaan mopanimadoilla, nautitaan joissakin Kaukoidän maissa jättimäistä vesiötökkää (giant waterbug) vain sen hienon tuoksun vuoksi. Maapallon kuormittamisen näkökulmasta on melko lohdullinen tulevaisuus sellainen, jossa köyhän enemmistön tavoista tulee vallitsevia – kunhan niitä voidaan toteuttaa parhaan tietämyksen valossa.


  2. Hyönteisistä iltapalaa - saisiko olla pala torakkaa? - Makuammuntaa

    […] primitiivireaktioista, ällötyksestä ja hyönteisten proteiinipitoisuudesta voi lukea lisää täältä (koska ne ovat pysyneet suunnilleen samoina). Nyt muutama sana uusista […]


Kommentoi