Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Todennäköisesti maailman tulisin chili

”Todennäköisesti maailman tulisin chili” julistettiin helmikuussa, kun suomalaiset jalostajat julkistivat kehittämänsä uuden chililajikkeen Fatalii Gourmet JIGSAW’n (C. chinense). Radio Rockin toimittajat testasivat jauhetta suorassa lähetyksessä ja video levisi sosiaalisessa mediassa vilkkaasti. Ilmeistä päätellen kokemus oli melko tulinen. Täytyyhän tuollaista maistaa, jotta tietää, miten tulista voi tulinen olla!

Näytepullossa on 0,5 ml C. chinense var ’Fatalii Gourmet JIGSAW’ -chilijauhetta.

Niinpä testasimme JIGSAW-jauheen pienellä porukalla chiliharrastajia tai muuten vain tulisen ruoan ystäviä. Chilien tulisuutta vertaillaan yleisesti Scovillen asteikolla, ja JIGSAW’n tulisuuden on oletettu olevan jopa 2 000 000 SHU (Scoville heat unit). Tulisuudesta voit lukea lisää Chiliyhdistyksen sivuilta. Verrokeiksi halusimme mukaan jotain muutakin tulista. Jani toi muutamia kasvattamiaan chilejä: Rawit (C. annuum, n. 50 000-100 000 SHU), Lemon Drop (C. baccatum, n. 50 000-100 000 SHU) ja Naga Morich (C. chinense, n. 500 000-1 000 000 SHU) sekä tekemäänsä chilikastiketta. Rawit oli tämän vuoden sadosta ensimmäinen lamppujen alla kypsynyt, sievä ja pieni. Lemon Dropit ja Naga Morichit olivat pakastettuja ja viime kesän satoa. Kastikkeeseen oli käytetty keltaisia chilejä – Lemon Dropia ja Scotch Bonnetia (C. chinense, n. 300 000 SHU) – ja valtavasti valkosipulia.

Verrokit. Vasemmalta: Lemon Drop, Rawit ja Naga Morich.

Kastike toimi lämmittelytarkoitukseen, ja varsinainen maistelu aloitettiin Rawit-chilistä. Rawitin tulisuus tuntui lähinnä polttavuutena kielenkärjessä ja katosi nopeaan, mikä Janin mukaan on tyypillistä thaichileille. Lemon Dropien tulisuus levisi lämmöntunteena koko suuhun. Nämä molemmat olivat vielä melko lempeitä tapauksia. Naga Morich olikin sitten toinen juttu: pienestäkin palasta tulisuus tuntui kurkussa asti ja kielen keskellä jopa pienenä kipuna. Tulisuus kasvoi melkein vartin ajan, mutta ei kuitenkaan sietämättömäksi. En edelleenkään tiedä, mitä järkeä niin tulisen chilin syömisessä on, mutta hyvältä se tuntui (tuottaa endorfiineja, kuulemma!). Kaiken lisäksi Naga Morichin maku oli kertakaikkiaan hurmaava, hedelmäinen ja aromikas.

Maistiaiset katettuna: alhaalta myötäpäivään Lemon Drop-Scotch Bonnet -kastike, Rawit, Lemon Drop ja Naga Morich. Jogurttia varattiin ensiavuksi.

Näiden vertailukohteiden jälkeen oli vuorossa JIGSAW. Hyvin varovasti ripottelimme teelusikoihimme muutamia hippusia jauhetta jalostajien antaman ohjeen mukaan. Maistoimme ja odottelimme vaikutusta. Ei mikään erityisen hyvänmakuinen chili, kitkerä ja tunkkainen. Tulisuus löytyi vasta annosta lisäämällä ja sittenkin se vaikutti hienoiselta pettymykseltä eikä millään Janin Naga Morichia tulisemmalta.

JIGSAW -näytteen mukana tulleessa ohjeessa varoitettiin äärimmäisen tulisesta chilijauheesta. Maisteluohjeeksi annettiin: ”Ripottele pullosta muutama chilihippunen lusikalle ja valmistaudu tymäkkään makuelämykseen.”

Toki vertailu tuoreisiin tai tuoreena pakastettuihin chileihin saattoi olla JIGSAW-jauheelle epäreilua, sillä maku kärsii kuivaamisesta ja jauhamisesta aina. Tulisuutta olisi kuitenkin odottanut huomattavasti enemmän. Ruoassakaan jauhe ei ihan päässyt sellaisiin ulottuvuuksiin, joita siltä olisi odottanut. Ehkä saamamme näyte oli viallinen? Ainakin tällä kokeilulla JIGSAW’n todennäköisyys maailman tulisimmaksi chiliksi on aika pieni.

Voi kun pääsisi tuota JIGSAW’ta maistamaan tuoreena. Sitä odotellessa suunnittelen oman chiliviljelmäni aloittamista ikkunalautamittakaavassa.

Sanovat, että chileihin addiktoituu. Ihanko totta? En ole huomannutkaan…

 

Chili con carne

(kahdelle nälkäiselle)

 

3 rkl ruokaöljyä
2 isoa sipulia

1 punasipuli

5 kynttä valkosipulia
400 g naudan paistisuikaletta
1 tl tacomaustetta
2 rkl worchestershirekastiketta
2 rkl soijakastiketta
3 chiliä (tulisuus oman maun mukaan)
1 maustemitallinen JIGSAW-chilijauhetta
1 tölkki kidneypapuja (valutettuna)
2 dl vettä
1 tl suolaa

Lisäkkeeksi riisiä

 

1. Pilko sipulit ja ruskista niitä pannulla. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet ja jatka paistamista. Lisää lihansuikaleet ja ruskista kunnolla.

2. Mausta tacomausteella, worchestershirekastikkeella ja soijakastikkeella. Pilko chilit ja lisää ne sekä chilijauhe pannulle. Lisää myös pavut ja vesi.

3. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä ainakin 30 minuuttia.

4. Tarkista koostumus ja hauduta tarvittaessa hetki ilman kantta. Lisää suolaa maun mukaan.

5. Tarjoa riisin kera ja nauti!

6. Jälkiruoaksi sopii mainiosti esimerkiksi marjarahka. Maitotuotteet neutraloivat chilien poltetta.

3 vastausta artikkeliin “Todennäköisesti maailman tulisin chili”

  1. Marko T.

    Yhtenä maistelijana täytyy tosiaan nostaa esille se mahdollisuus, että maistamassamme JIGSAW-erässä oli jotain vialla. Tulisuus ei vastannut likellekään ennakko-odotuksia. Vielä harmillsempaa oli kuitenkin se, että jauheen maku oli suorastaan paha – kitkerä ja tympeä. Valmiin ruuan päälle ripoteltuna lisäsi lievästi tulisuutta, mutta toi pahan maun mukaan. Pakastettu Naga Morich vei maun ja tulisuuden osalta voiton todella isolla marginaalilla. JIGSAWta täytyisi nyt päästä maistamaan joko tuoreeltaan tai uudesta kuivatuserästä. Olen kyllä lievästi pettynyt todellisuuteen suhteessa markkinointiin. :/


    • annah

      JIGSAW’n kehittäjät tosiaan mainostavat chiliään maukkaana ja vivahteikkaan hedelmäisenä. On selvää, että hedelmäisyys kärsii kuivaamisesta, mutta voiko se kadota kokonaan ja muuttua tunkkaiseksi? Ilmeisesti. Silti hyvin mielenkiintoista, että kokemus voi olla näin kaukana ennakko-odotuksesta.


  2. Marko T.

    Maailman #1 (mittaamalla todistettu) chili tulisuuden suhteen on Trinidad Moruga Scorppion reilulla 2 000 000 SHUlla, keskiarvonkin noustessa reilusti yli miljoonan scovillen. Naga Morichille löytää kirjallisuudesta tulisuutta 500 000-1 000 000 SHUn verran. Tämä JIGSAW-jauhe ei tulisuuden osalta kyllä hätyytellyt edes Nagaa…


Napsauta peruuttaaksesi vastauksen.

Vastaa käyttäjälle annah Peruuta vastaus

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo