Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Taivaallinen raparperitorttu

Kevään ensimmäiset raparperit pilkistävät jo kasvimaasta. Jee, kohta saa raparperipiirakkaa! Sitä odotellessa malttamattomimmat ostavat kaupasta ulkomaista raparperia. Jossakin lehdessä näin vastikään laskelman, jonka mukaan raparperipiirakan hiilijalanjälki ei siitä kummemmin kasvanut. Selvästi raparperi on kuuma aihe tähän aikaan vuodesta, kun tuostakin on otettu selvää.

Perheessämme on perinteisesti tehty kahta eri raparperipiirakkaa: arkipiirakkaa äidin mummun ohjeella ja hienompaa herkkupiirakkaa toisella vanhalla ohjeella. Herkullisempi versio – oikeammin raparperitorttu – sisältää vaniljatäytteen, raparperitäytteen ja päällimmäisenä marengin. Tällä lailla laitettuna raparperi kelpaa vaikka juhlapöytään, myös ulkonäkönsä puolesta.

Raparperitortussa on vaniljatäyte, raparperitäyte ja päällä marenki.

Leivoin raparperitortun juhlistaakseni iloista tapahtumaa lähipiirissä. Taivaallisen hyvää. Sopii myös skumpan seuraksi. Skål, kevään juhlille!

Kypsäksi paistetun tortun päälle levitetään vielä marenki.
Marengin pintaan voi tehdä kuvioita, jotka tulevat esille pinnan ruskistuessa.
Kerroksittain taivaallisen hyvää!

Ainiin, jotten ottaisi kunniaa sellaisesta, mitä en itse ole tehnyt: kuvat ovat jälleen hovikuvaajan ottamia. Kiitos Markolle. Taas 🙂

Raparperitorttu

(kahdelletoista)

Murotaikina:
150 g voita
1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl vettä

Vaniljatäyte:
4 dl maitoa
2 munankeltuaista
4 rkl maissitärkkelystä
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria tai noin 1/2 tl vaniljauutetta

Raparperitäyte:
8-10 dl raparperinpaloja
2 1/2 dl sokeria
3 rkl (runsasta) maissitärkkelystä 
3 rkl vettä

Marenki:
2 munanvalkuaista
4 rkl sokeria

1.  Valmista murotaikina: vaahdota voi ja sokeri, lisää jauhot ja lopuksi vesi. Sekoita tasaiseksi ja painele kevyesti piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan.

2. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen ja valmista sillä välin täytteet.

3. Vaniljatäyte: sekoita kattilassa kaikki aineet paitsi vanilja ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Täytteestä saa tulla melko kovaa. Lisää vanilja vasta kun olet ottanut täytteen levyltä.

4. Raparperitäyte: sekoita kaikki aineet kattilassa ja kiehauta vähän väliä sekoittaen.

5. Kypsennä pohja puolikypsäksi, noin 8-10 minuuttia. Lisää ensin vaniljatäyte omaan kerrokseensa ja sen päälle varovasti raparperitäyte niin, että se pysyy omana kerroksenaan. Kypsennä torttu kypsäksi, noin 15-20 minuuttia.

6. Vaahdota munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri. Lisää marenki kypsän tortun päälle ja paista uunissa, kunnes marenki on sopivasti ruskistunut.

7. Anna raparperitortun jäähtyä ainakin hetki ennen kuin tarjoilet – kylmänäkin se on herkullista. Tarjoa ja nauti!

Tulosta resepti

 

Kommentoi