Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Supermakea mojitokakku

Silloin tällöin tekee hyvää kokeilla ihan uudenlaista kakkureseptiä – ihan muuten vaan! Syyksi riittää kiva resepti ja se, että on kiva leipoa yhdessä. Anna ja siskonsa Liisa innostuivat testaamaan Australian Masterchefissä leivottua mojitolta maistuvaa kakkua. Paitsi että mojitot ovat kummankin suosikkikesädrinkkejä, resepti kuulosti hauskalta myös siksi, että kakku kohotetaan siinä ilman nostatusainetta.

Netistä napatut reseptit eivät aina tuota toivottua lopputulosta, mutta tämä kakku osoittautui kerrassaan mahtavan makuiseksi. Ihan supermakeaksi ja tuhdiksi myös, joten pienempikin pala riittää… Yllättävää oli, että ilman nostatusaineita (ja ilman ihmeempiä kevätjuhlaliikkeitä) pystyy saamaan aikaiseksi kuohkean kakun.

Kakun maukkauden salaisuus on mojitosiirapilla kostutus, jossa ei tosiaankaan kannata pihdata. Reseptissä mainitun siirappiannoksen lisäksi käyttäisimme kostutukseen ainakin yhden limen mehun lisää – ehkä jopa toisenkin. Tämäkin kakku paranee yön yli jääkaapissa, kun maut tasaantuvat. Suosittelemme valmistamaan mojitokakun jo edellisenä iltana.

Ihan loistavasti mojitokakku sopisi meksikolaistyylisille illallisille jälkiruoaksi tai syntymäpäiväjuhlille, joissa nautitaan meksikolaistyylistä ruokaa ja sankarin kunniaksi kakkua. Tilaisuutta odotellessa!

Kirpeä limemehu tasapainottaa mojitokakun makeutta. Kakkupohjaa kannattaa kostuttaa runsaasti ja sittenkin kakku vain paranee yön yli jääkaapissa. (Kuva: Liisa Ojanen)

Mojitokakku

(20 hengelle)

Kakkupohja:
6 kevyesti vatkattua kananmunaa
260 g sokeria
115 g sulatettua voita
pehmeää voita voiteluun
260 g kakkuvehnäjauhoja

Siirappi:
150 g ruskeaa sokeria
40 ml vettä
80 ml vaaleaa rommia
2 limen mehu ja raastetut kuoret
12 tuoretta mintunlehteä

Voikreemi:
300 g pehmeää voita
600 g tomusokeria
3 vaniljatangon siemenet (halutessaan osan voi korvata vaniljasokerilla tai -uutteella)
3 limen raastetut kuoret ja 2 limen mehu

Pekaanipähkinäpraliini:
kasviöljyä
100 g sokeria
100 g kevyesti paahdettuja pekaanipähkinöitä

Koristeluun:
limenlohkoja
pekaanipähkinöitä

1. Valmista kakkupohja. Kuumenna uuni 180 asteiseksi. Laita kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele paperi ja vuoan reunat.
2. Keitä isossa kattilassa (1/3 täynnä) vettä, ota pois levyltä ja laita kuumankestävä leivontakulho kattilan päälle siten, että kulho ei koske veteen.
3. Vatkaa kananmunia kuumassa kulhossa vaahdoksi. Kun vaahto alkaa muodostua, lisää sokeria vähän kerrallaan useassa erässä ja sekoita huolella jokaisen lisäyksen jälkeen. Kun kaikki sokeri on liuennut, ota kulho kattilan päältä ja vatkaa seosta noin 5 minuutin ajan, kunnes se on paksua vaahtoa.
4. Kaada sulatettu voi kulhoon reunoja pitkin ja kääntele se varovasti taikinan joukkoon varoen vaahdon hajoamista.
5. Lisää kerrallaan 1/3 jauhoista kulhon reunoille ja kääntele varovasti taikinan sekaan. Sekoita varovasti, kunnes taikina on sileää. Kaada taikina vuokaan ja paista n. 30-35 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä. Anna jäähtyä 10 minuuttia, poista vuoasta ja jäähdytä kokonaan ritilällä.
6. Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan.
7. Valmista siirappi. Sekoita sokeri, vesi ja rommi pienessä kattilassa keskilämmöllä. Kuumenna kunnes kaikki sokeri on liuennut, lisää limen mehu ja raastettu kuori ja keitä seosta 2-3 minuuttia tai kunnes siirappi paksuuntuu. Lisää lopuksi mintunlehdet ja jätä maustumaan.
8. Valmista voikreemi. Sekoita pehmeä voi, sokeri ja vanilja kulhossa sähkövispilällä kunnes seos on ilmavaa. Sekoita joukkoon limen mehu ja kuori.
9. Valmista pekaanipähkinäpraliini. Paahda pekaanipähkinöitä kevyesti kuumalla paistinpannulla. Öljyä leivinpaperi esimerkiksi uuninpellin päällä. Kuumenna sokeria kattilassa matalalla lämmöllä ja anna sulaa. Sekoita sulavaa sokeria varovasti reunoilta keskelle päin.
10. Lisää pekaanipähkinät, sekoita ja kaada öljytylle leivinpaperille. Anna jäähtyä kokonaan. Murskaa pekaanipähkinäsokeriseos karkeaksi muruksi esimerkiksi monitoimikoneella (leikkuriterä).
11. Kokoa kakku. Levitä tarjoilulautasen päälle hieman voikreemiä ja aseta kakkupohja kreemin päälle. Kostuta runsaasti siirapilla. Levitä voikreemiä pohjan päälle.
12. Käännä toinen kakkupohjan puolisko leikkuupinta ylöspäin, kostuta runsaasti siirapilla ja käännä leikkuupinta alaspäin pohjapuoliskon päälle. Levitä voikreemiä kakun päälle ja sivuille.
13. Jäähdytä kakkua jääkaapissa 10-15 minuuttia.
14. Painele praliinimurska kakun reunoihin, koristele kakun päällinen limenlohkoilla ja pekaanipähkinöillä. Tarjoile ja nauti!

Tulosta resepti

Kommentoi