Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Sandwich – välipalojen aatelia

Tuoreita rapuleipiä ei ole tarjolla joka päivä.

Sandwich eli kolmioleipä, tuo näppärä brittiläinen leipäkeksintö on todennäköisesti tavoittanut lähes jokaisen maailmankolkan.

Suojakaasuun pakatut kolmioleivät ovat kioskien ja lähikauppojen vakiotavaraa Suomessa, Britanniassa ja vaikka missä. Nämä superpikaruoat on usein täytetty erilaisilla majoneesimössöillä ja vievät nälän, mutta eivät välttämättä ole kovin suuri makuelämys.

Kahviloissa, pubeissa ja kotikokkien keittiöissä tarjoillut kolmioleivät ovat sen sijaan aivan eri luokkaa: lounaiden, välipalojen ja retkieväiden aatelia.

Klassikkoreseptejä, kuten BLT (pekoni, salaatti ja tomaatti), kurkku-tonnikala ja club sandwich muunnellaan usein omaan makuun sopivaksi. Lisäksi kolmioleipien väliin päätyy monenlaisia paikallisia erikoisuuksia.

Cornwall, jossa siskoni Liisa nykyisin asuu, sijaitsee Brittein saarten lounaisimmassa osassa ja on brittiläinen rantaloma-alue palmuineen ja surffareiden suosimine rantoineen.

Cornwallissa on varsin omaleimainen ruokakulttuuri, joka on ehdottomasti pienen ruokamatkan arvoista niillekin, joilla ei ole seudulla siskoa tai muuta hyvää syytä sinne matkustamiseen. Virtuaalista ruokamatkaa Cornwalliin voi seurata vielä myöhemmistäkin postauksistani, sillä kaikki maistellut herkut eivät mahdu tähän tarinaan.

Cornwallista löytyy omat paikalliset kolmioleipäerikoisuutensa, joista ehdimme maistella lounaaksi rapuleivän sekä paikallisella makkaralla (hogs pudding) ja paistetulla kananmunalla täytetyn leivän.

Nämä, kuten monet muutkin herkulliset kolmioleivät ovat yksinkertaisia valmistaa. Esimerkiksi rapuleipä koostuu kahdesta leipäviipaleesta, joiden välissä on taskuravun lihaa.

Toiselle leipäviipaleelle on levitetty ravunmätiä, toinen on voideltu margariinilla ja lopuksi leipä on viipaloitu neljäksi kolmionmuotoiseksi palaksi. Helppoa ja yksinkertaista – jos saatavilla on tuoretta taskurapua. Ja Cornwallissa on, päivän saaliista (ja säästä) riippuen.

Cornwallilaisia herkkuja voileipälounaalla: rapuleipä ja taustalla lämmin hogs pudding -leipä.

Paluun kuuden tunnin mittainen junamatka Lontooseen vaatii ehdottomasti retkieväitä.

Koska kolmioleivät ovat helppoa syötävää matkallakin, päätämme valmistaa mukaan tomaatti-juustoleivät paikallisesta yarg-juustosta (tälle palkintoja voittaneelle erikoisuudelle omistan myöhemmin yhden postauksen). Enid Blytonin Viisikko-kirjojen hengessä taidamme käyttää junamatkan herkullisten eväiden nauttimiseen!

Palkintoja voittanut villivalkosipulin lehtiin kääritty yarg-juusto sopii täydellisesti tomaatin seuralaiseksi.

Tomaatti-juustokolmioleivät

(8 kpl, kahdelle tai kolmelle nälän asteesta riippuen)

 

4 viipaletta vuokaleipää
margariinia
2 pientä tomaattia
1 pieni punasipuli
mausteita, esim. mustapippuri ja kuivattu valkosipulirouhe
noin 150 g kypsytettyä kermajuustoa

 

1. Voitele leipäviipaleet margariinilla. Pilko tomaatit viipaleiksi, sipuli renkaiksi ja juusto parin millin paksuisiksi siivuiksi.

2. Asettele tomaatit kahdelle leipäviipaleelle siten, että koko viipale peittyy tomaatilla. Asettele sipulirenkaat tomaattien päälle. Mausta haluamillasi mausteilla.

3. Asettele juustoviipaleet sipuleiden päälle jälleen niin, että koko leipä peittyy juustolla ja lisää päällimmäiseksi voideltu leipäviipale.

4. Leikkaa täytetty leipä kulmittain niin, että siitä muodostuu neljä pientä kolmionmuotoista leipää.

5. Nauti teen kera! (Tai pakkaa tiukasti tuorekelmuun ja ota evääksi.)

Tulosta resepti

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo