Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Samppanja tekee hetkestä juhlan

Kuplivilla juomilla juhlistaa hetkeä kuin hetkeä. Pommac ja kuohuviini toimivat aina, mutta kaikkein juhlavinta on samppanja. Samppanjan maistelun ei toki tarvitse tapahtua pikkusormi pystyssä, mutta joskus glamour-ilta voi olla virkistävä – vaikka vain siitä ilosta, että tapaa ystäviä.

Mikä samppanjasta sitten tekee niin ihmeellistä? Minulle vastaus on maku, ihan aina. Samppanjan erityinen maku juontuu Pohjois-Ranskan Champagnen alueen ilmastosta ja maaperästä, jossa samppanjarypäleet – Chardonney, Pinot Noir ja Pinot Meunier – kasvavat. Tietyn maanpalasen ominaisuuksiin viitataan sanalla ”terroir” ja eri kylien tuottamia viinejä erotellaan tämän perusteella pikkutarkkuuteen asti. Makukriteeriin nojautuen on mahdollista olla jopa kranttu samppanjoiden suhteen: joskus juoman hyvä maku voi olla aivan täydellisesti hukassa. Samppanjoiden kirjo on hyvin moninainen, ja kuten kaikessa muussakin, eri ihmisiä miellyttävät erilaiset maut. Niin, toiset tykkää äidistä ja toiset tyttärestä, mutta samppanja ei ole hyvää vain sen vuoksi, että etiketissä lukee Champagne.

Cramantin kylän grand cru -tasoisia rypäleviljelmiä.

Samppanja on huikea käsityötaidon näyte, joka on rakkaudella ja ajan kanssa valmistettu. Kun nuorinta mahdollista samppanjaa kypsytetään vähintään 15 kuukautta ja käytännössä usein 2-3 vuotta, vanhimpia samppanjoita on voitu kypsyttää jopa kymmeniä vuosia! Pienillä samppanjatiloilla tehdään edelleen käsityötä, mutta myös suurten samppanjatalojen pullo(ja turisti-)vilinästä löytyy syvää arvostusta valmistettavaa juomaa kohtaan.

Moët & Chandonin kellarissa. Tässä luolassa lepäilee 42270 pulloa Dom Perignonia (muistaakseni).

Lisäksi samppanjaan liittyy kosolti muita hyviä ominaisuuksia: helppous, vaivattomuus, laatu ja terveellisyys. Samppanjan valinta ruokajuomaksi on helppoa ja vaivatonta, sillä samppanja sopii kaikelle ruoalle ja sitä voi juoda läpi menun alkuruoalta jälkiruoalle. Samalla, kun isännän ei tarvitse miettiä eri juomia eri ruokien kanssa, hän voi luottaa varanneensa hyvälaatuisen juoman (samppanjassa esiintyy korkkivikaa harvoin). Eikä lasillinen samppanjaa erityisesti vaadi ruokaa kylkeensä. Mmm, ehkä pari pientä suolaista tai makeaa pikkupurtavaa… Alkon tarjotessa ihan kelpo samppanjoita parilla kympillä hintakaan ei enää nykyisin ole este samppanjasta pitäville.

Mutta hetkinen: terveellisyys? Kyllä. Samppanjan sydänterveellisyydestä on jopa tehty tieteellisiä tutkimuksia. Arvostetussa brittiläisessä ravitsemusalan tieteellisessä julkaisussa julkaistun tutkimuksen (viite jutun lopussa) mukaan samppanjaa nauttivien henkilöiden verenkierto paranee ja sen seurauksena verenpaine alenee. Kohtuudessa tulee kuitenkin pysyä, tai muuten muunlaiset epäterveelliset vaikutukset tekevät nämä hyvät vaikutukset tyhjäksi.

Unohtakaa tee, kahvi ja kuuma mehu! Kylmällä ilmalla pitääkin juoda samppanjaa, jotta kroppa lämpiää. Ja kuinkas sattuikaan: ystävänpäivässä on riittävästi syytä pullon aukaisemiseen. Yhdestä pullosta riittää kaksi lasillista neljälle hengelle (ja se on kohtuullista jos mikä).

Kippis, ystävät. Tai kuten ranskalainen sanoisi: Santé!

Kuplien vuoksi. Ei sen väliä, pidätkö kapeasta ja korkeasta lasista, Churchillin suosimasta laakeasta lasista vai samppanjanviljelijöiden käyttämästä pisaran muotoisesta lasista (kuvassa) – samppanjan tunnistaa pienistä kuplista.

P.S. Tieteellisistä perusteluista kiinnostuneille viite (ja linkki) mainitsemaani julkaisuun:

Vauzour, D. et al. (2010) Moderate Champagne consumption promotes an acute improvement in acute endothelialindependent vascular function in healthy human volunteers. British Journal of Nutrition, Volume 103, Issue 08, April 2010, sivut 1168–1178.

2 vastausta artikkeliin “Samppanja tekee hetkestä juhlan”

  1. Susanne

    Näyttää ja kuulostaa kyllä niin hyvältä, että taidan huomenna korkata yhden ihan vain terveyssyihin vedoten. Hienosti kehittyvät kuplatkin Lemairen (?) pisaranmuotoisissa laseissa 😉


    • annah

      Hyvin veikattu, Susa! Lemairen lasit ovat kyseessä ja hyvät lasit ovatkin 🙂 Oi, kuinka noita kuvia selaillessa alkoi mieli harhailla kesäiseen Champagneen. Terveyssyyt ovat oikein hyviä syitä – jos nyt samppanjan nauttiminen syytä kaipaa… Kippis!


Kommentoi