Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Risottoa muustakin kuin parmesaanista

Parmesaani on kunnollisen risoton perusraaka-aine. Ehkä olen juustonkäyttötottumuksissani rajoittunut, mutta mielestäni risottoa on mahdotonta valmistaa ilman parmesaania. Tutustuessani cornwallilaiseen erikoisuuteen – yarg-juustoon – jouduin punnitsemaan näkemykseni juuston ja risoton suhteesta uudelleen.

Nokkosen lehtiin kääritty yarg todella herättää huomiota juustotiskin muiden juustolaatujen joukossa. Samoin myös villivalkosipulin lehtiin kääritty valkosipuliyarg. Maanläheistä, mutta kovin sopivaa, sillä yarg valmistetaan 100% tuoretta ruohoa mutustavien lehmien maidosta. Omituisen nimensä juusto on saanut kehittäjältään Alan Graylta, joka keksi kääntää sukunimensä takaperin juustoa nimetessään.

Valkosipuliyarg saa makunsa juuston ympärille käärityistä villivalkosipulin lehdistä.

Tämä pehmeähkö, lyhyen aikaa kypsytetty juusto sai viime vuonna (2012) parhaan brittiläisen juuston maininnan. Yargissa on omintakeinen maku, umami nousee hyvin voimakkaasti esille. Rakenne on kermaisen pehmeä ja suussa sulava. Ei ihme, että yargia valmistava meijeri ehdottaa ruokaohjeissaan valmistamaan siitä risottoa. Nokkos-yargrisotto on varmasti kokeilemisen arvoista, mutta nokkoskauden jo mentyä vaikea toteuttaa. Eihän kukaan nokkosenlehtiä kuitenkaan säilö – kai? – paitsi tietenkin meijeri, jonka pitää voida kääriä juustot nokkosenlehtiin ympäri vuoden.

Yargrisoton innoittamana päätin säveltää risoton jotakin muuta juustoa kuin parmesaania käyttäen. Risotossa käytettävän juuston pitää sulaa kuuman riisin joukkoon, mutta siitä ei saa tulla venyvää. Ranskalainen comté-juusto olisi ominaisuuksiltaan sopiva, mutta maku ei ehkä mene yhteen valitsemieni aineksien, sitruunan ja basilikan, kanssa. Alpeilta löytyisi monia sopivia juustoja sekä ominaisuuksien että maun puolesta, mutta lopulta päädyn suomalaiseen tilsitjuustoon.

Sitruunan, basilikan ja tilsitjuuston yhdistelmästä valmistuu suussa sulava risotto.

Risoton valmistamisessa tärkeää on, ettei siitä tee liian kuivaa eikä liian kypsää. Riisin ei pidä olla aivan pehmeää, ja valmiin risoton kuuluu vain juuri ja juuri pysyä haarukassa. Risotto on yksi niistä ruokalajeista, joka ei odota syöjiä, vaan syöjät saavat odottaa risottoa. Ja mikäs siinä hyvää odotellessa!

Ainiin, ja se juustoasia: tilsit toimii risotossa taivaallisen hyvin. Parmesaani ei tosiaan ole ainoa risottoon kelvollinen juusto…

Sitruuna-basilikarisotto

(neljälle)

1 salottisipuli
1 rkl voita
300 g arborioriisiä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
n. 1,5 l kanalientä
1 dl hienonnettua basilikaa
1 sitruunan kuori hienoksi raastettuna
50 g voita
50 g tilsitjuustoa raastettuna
1 rkl sitruunamehua
suolaa

1. Hienonna salottisipuli ja kuullota se voissa. Lisää riisi ja kääntele se kauttaaltaan voissa (lisää voita, jos tarvitsee).

2. Lisää valkoviini ja sekoita. Kun neste on imeytynyt riisiin, lisää kanalientä vähissä erissä niin, että riisi on nestepinnan alla koko ajan. Sekoita vähän väliä.

3. Kun olet keittänyt risottoa noin 15 minuuttia, lisää basilika ja sitruunankuori.

4. Kun risotossa on sopiva purutuntuma, lisää voi, juusto ja sitruunamehu sekä hieman suolaa, jos on tarpeen. Älä keitä risottoa enää, mutta anna hautua pieni hetki. Tarjoile!

Tulosta resepti

Kommentoi