Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Piknik merenrannalla

Uusiin paikkoihin tutustuu parhaiten kävelemällä. Ja kun kävelemään lähtee, hyvät eväät ovat välttämättömät. Toisaalta kun eväitä alkaa tehdä, miksi ei tekisi niistä saman tien superherkullisia?

Teimme siskoni Liisan kanssa Englannissa päiväretkiä Falmouthin ympäristöön kävellen. Tällä kertaa keväinen ilma houkutteli viettämään kävelyn lomassa kunnon piknikiä. Perusbrittiläiset eväät, sipsit ja suklaapatukat, jätimme kauppaan ja valmistimme mukaan hiukan mukaillun englantilaistyyppisen retkilounaan: BLT (bacon, lettuce, tomato) -sandwicheja, maalaissalaatia, sitruunakakkua ja tietenkin teetä.

Piknik merenrannalla: BLT-sandwich, maalaissalaattia, sitruunakakkua ja teetä. Piknikpaikkana Rosemullion head, Falmouth, Cornwall, UK.

Meren rantaa noudatteleva kävelyreitti oli paikoittain kunnon kuntoilua jyrkkine ylämäkineen. Keväistä luontoa ja meren värin vaihtumista sään mukaan oli mahtavaa seurata. Upeinta olivat jylhät rannikkomaisemat, joita ei olisi samalla tavalla nähnyt mistään muualta. Ensiluokkainen piknikpaikka löytyi Rosemullion headista, nurmikolta korkealta meren yläpuolelta. Ja kyllä eväät maistuivatkin mainiolta.

Kohta Suomessakin sää antaa mahdollisuuden piknikeille merenrannalla tai missä vain luonnossa. Eväät reppuun ja ulkoilemaan!

BLT-sandwichit

(kahdelle)

100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 kynsi valkosipulia
4 siivua pekonia
2 isoa lehtisalaatin lehteä
1 tomaatti siivuina
muutamia punasipulirenkaita
4 viipaletta paahtoleipää tai vuokaleipää (mahdollisimman suuria viipaleita)

1. Hienonna valkosipuli ja lisää se maustamattoman tuorejuuston joukkoon. Halutessasi voit lisätä myös muita yrttejä ja mausteita.

2. Paista pekonit rapeiksi. Pese kasvikset sekä siivuta tomaatti ja punasipuli.

3. Levitä leivän viipaleet leikkuulaudalle ja levitä niille tuorejuustoa. Lisää kahdelle palalle lehtisalaatin lehdet, tomaatinsiivut ja punasipulia – kutakin omaan kerrokseensa. Lisää päällimmäiseksi pekonit ja leivän viipaleet kanneksi.

4. Leikkaa leivät kulmittain kolmion muotoisiksi ja kääri kelmuun. Sandwichit kannattaa tehdä edellisenä iltana, jotta ne ehtivät maustua ja kosteutua jääkaapissa.

Maalaissalaatti

(kahdelle)

5 perunaa
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
kuivattua valkosipulirouhetta
pekonia pieninä paloina
salaattia
rucolaa
kirsikkatomaatteja
fetajuustoa
1 avokado
1/2 sitruunan mehu
punasipulia
salaatinkastiketta oman maun mukaan

1. Pese perunat ja leikkaa ne noin 0,5 cm levyisiksi siivuiksi. Sulata voi uunivuoassa, lisää öljy, perunansiivut ja mausteet. Paista perunoita 225°C:ssa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

2. Paista pieneksi pilkotut pekonit rapeiksi. Anna jäähtyä.

3. Pese ja kuivaa salaatin lehdet ja revi ne sopivan kokoisiksi paloiksi. Lisää pesty ja kuivattu rucola. Pilko kirsikkatomaatit 4 osaan sekä feta kuutioiksi ja lisää ne salaattiin.

4. Halkaise avokado, poista kivi ja irrota kuori. Pilko avokado paloiksi ja purista niiden päälle sitruunan mehu.

5. Leikkaa punasipuli renkaiksi. Lisää punasipuli, avokado sekä jäähtyneet perunat ja pekonit salaattiin. Lisää myös salaatinkastike. Sekoita ja pakkaa tiiviiseen eväsastiaan.

Tulosta resepti

 

Sitruunakakku

115 g suolatonta voita
2,5 dl sokeria
3 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl vähärasvaista piimää
1 sitruunan kuori pestynä ja hienoksi raastettuna
0,4 dl sitruunamehua (noin yksi sitruuna)
1 tl vaniljauutetta
3/4 tl suolaa
1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa

Päälle:
tomusokeria
1-3 tl sitruunamehua

1. Voitele ja jauhota suorakulmainen kakkuvuoka. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

2. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna yksitellen ja vatkaa hyvin.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään yhdessä astiassa ja piimä, sitruunamehu, sitruunan kuori ja vaniljauute toisessa.

4. Lisää kuivat aineet ja nesteet vuorotellen taikinaan: kuivat aineet kolmessa osassa ja näiden osien välillä nesteet. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat, vältä liikaa sekoittamista.

5. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Varmista kakun kypsyys cocktailtikun avulla.

6. Kakun jäähdyttyä valmista tomusokerikuorrutus kakun päälle. Levitä kuorrutus kakun päälle ja anna sen jähmettyä ennen kuin leikkaat kakun viipaleiksi.

7. Pakkaa kakkun viipaleet rasiaan tai voipaperiin.

Tulosta resepti

Kommentoi