Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Pehmeästi potkaiseva chili

Tulisen chilin syöminen vastaa joillekin eräänlaista nykypäivän miehuuskoetta. Mitä tulisempi chili, sitä kovempi kaveri. Kilpasaunomisen ja muurahaispesässä istuskelun historiallamme ei ole mitenkään kumma juttu, että suomalaiset ovat hurahtaneet myös chileihin. Itse asiassa Suomi on chiliharrastajien kehto, sanoo elintarvikekemistikolleegani ja chiliharrastaja Marko.

Useimmat tuntevat chilit yhdestä omaisuudesta: tulisuudesta. Mutta maistuuko chili myös joltakin?

Chilien kapsaisiinin aiheuttama tulisuus ei nimittäin ole maku vaan tunto. Sitä ei aistita suun pinnan makureseptoreilla kuten perusmakuja (suolaista, makeaa, hapanta, karvasta ja umamia) vaan tuntoaistilla. Puhutaan kemotunnosta, joka tarkoittaa kemiallisten aineiden aiheuttamaa tuntoaistimusta. Samasta asiasta on kysymys myös silloin, kun mentolipastilli tuntuu viilentävältä tai punaviinin tanniinit kurovat poskien limakalvoja.

Marko kertoo, että Suomessa yleisimmin myynnissä olevat chilit (Capsicum annuum -lajikkeet) ovat usein vain kipakan polttavia. Tämän joukon edustajia ovat esimerkiksi etikkasäilötty jalapeno, cayennepippuri ja thai-chili. Capsicum chinensen lajikkeista Habanero ja Naga Morich ovat tunnettuja äärimmäisestä tulisuudestaan, mutta ovat myös varsin aromikkaita. Etelä-Amerikassa hyvin yleiset Capsicum baccatum (esim. Aji Amarillo) ja Capsicum pubescens (Rocoto) -lajit eivät aina ole tulisuudeltaan tunnetuimpien C. chinense -lajikkeiden tasoa, mutta aromaattisuudeltaan sitäkin palkitsevampia. Eli toisin sanoen chilit voivat oikeasti myös maistua joltakin. Otetaanpas selvää miltä.

Kasvattamalla chilejä itse on mahdollista saada laajemmin erilaisia lajikkeita maisteltavaksi, koska kasvattaja ei ole riippuvainen markettien tarjonnasta. Suomalaisissa chiliharrastajien piireissä liikkuukin lajikkeita kaikkialta maailmasta. Viime kesänä Marko kasvatti seitsemää eri chililajiketta, mukaan lukien C. baccatum –lajikkeet Aji Amarillo ja Sugar rush. Aji amarillo (eli keltainen paprika) on perinteinen perulainen chililajike, jota ei juurikaan viljellä muualla maailmassa. Tämän yksilön tuottanut pensas on kasvatettu perulaisen tutkijakolleegan tuliaisiksi tuomista siemenistä.

Aji amarillo, Perussa suosittu chililajike, on väriltään oranssi ja kooltaan melko suuri.

Ensivaikutelma Aji amarillon mausta muistuttaa oranssin paprikan makua, mutta löytyy siitä myös makeutta ja jotakin muuta, joka lienee Markon tarkoittamaa aromaattisuutta. Tulisuus ei ole pistävää poltetta, vaan kokonaisvaltainen pehmeän lämmin tunne. Ja se ei tarkoita, ettei chilissä olisi potkua – sitäkin löytyy. Sugar rush osoittautuu hyvin samankaltaiseksi, mutta makeammaksi. Molemmat ovat mahtavan makuisia ja nousevat ehdottomasti maistamieni chilien listan kärkeen!

Aji de gallinan lisäkkeenä tarjotaan sekä perunaa että riisiä. Myös kananmunat ja oliivit kuuluvat annokseen (me vain unohdimme keittää kananmunat, joten niitä ei näy kuvassa).

Valmistamme Markon kanssa maistamistamme chileistä perulaista perinneruokaa, Aji de gallinaa eli vapaasti suomentaen paprikakanaa. Ruokalaji on aivan täydellinen talviruoka: lämmittävä, mausteinen eikä ihan kevyt. Tulisen ruuan kanssa sopii hieman makeampi viini. Kokeilimme puolikuivaa saksalaista rieslingiä (Devil’s Rock, Alkon hinta 7,98 €), joka sopi mainiosti ruokalajin seuraksi. Parasta keittiössäni kokattua hetkeen!

Lisää tietoa chileistä löytyy esim. chilifoorumista tai Fataliin chilitietosivuilta.

 

Aji de gallina eli paprikakana

(neljälle)

 

4 kanamunaa
4 perunaa
3 dl pitkäjyväistä riisiä
0,5 dl öljyä
400g maustamattomia broilersuikaleita
1 salottisipuli (myös tavallinen käy)
kurkumaa
50 g saksanpähkinöitä
1 aji amarillo ja 1 sugar rush
1 oranssi paprika (tai tuplamäärä chiliä, jos haluat tulisemman lopputuloksen)
4 kynttä valkosipulia
4 viipaletta vaaleaa leipää
2 dl sokeroimatonta maitotiivistettä tai kermaa, jos tiivistettä ei löydy
3 rkl parmesaania raastettuna
1 tl suolaa
persiljaa
kivettömiä oliiveja

 

1. Keitä kananmunat ja laita ne kylmään veteen 10 minuutiksi.

2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Keitä myös riisi.

3. Poista chileistä siemenet teelusikalla ja varo koskemasta siemeniin sormin. Kuori valkosipulin kynnet ja pilko paprika muutamaan osaan.

4. Kuumenna öljy korkealaitaisessa paistinpannussa ja kypsennä broilersuikaleet ja sipuli. Lisää kurkumaa tuomaan väriä.

5. Hienonna saksanpähkinät yleiskoneessa hyvin hienoksi. Siirrä pähkinät kulhoon.

6. Hienonna leivän viipaleet yleiskoneessa. Siirrä ne kulhoon ja kaada kerma joukkoon.

7. Hienonna chilit, paprika ja valkosipuli yleiskoneessa niin hienoksi, että vesi alkaa erottua. Lisää tahnan joukkoon pähkinät ja leipä-kermaseos. Raasta joukkoon parmesaani ja sekoita tasaiseksi massaksi.

8. Lisää massa kypsien broilereiden joukkoon pannulle ja kuumenna. Mausta suolalla ja lisää vettä tarpeen mukaan. Silppua lopuksi persiljaa kastikkeen päälle.

9. Kokoa lautaselle annos, joka koostuu yhdestä perunasta, riisistä, kastikkeesta ja kananmunasta. Ripottele annoksen päälle oliiveja. Nauti!

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Pehmeästi potkaiseva chili”

  1. Viki

    Hei,
    Where can I find the peruvian chili in Finland?
    Thank you


Kommentoi