Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Mehukasta kalkkunaa sitruksilla marinoituna

Perheellämme on tapana viettää kiitospäivää. Yksi kiitospäivän ruokapöydän päätähdistä on kokonaisena paistettu kalkkuna. Moni syö nykyään kalkkunaa mielellään myös joulupöydässä. Tänä vuonna marinoimme ja täytimme kalkkunan sitruunoilla ja appelsiineilla. Tämä mehukas ja raikas resepti sopii mainiosti joulukinkun tilalle tai vaikka rinnallekin!

Lähialueellamme kasvatetaan kalkkunoita, joten tämä ruokalaji on myös lähiruokaa. Lähikalkkunan voi saada lihakaupasta tuoreena, mutta useimmiten kalkkunat myydään pakasteena. Jos kalkkuna on pakastettu, sulata sitä 8% suolavedessä 48 tuntia huoneenlämmössä. Suolaveden voit valmistaa esimerkiksi sekoittamalla 800 g merisuolaa 10 litraan vettä. Jos käytät pakastettua kalkkunaa ja sulatat sen suolavedessä, vähennä kuivamarinadin suolan määrä 2 teelusikkaan.

Kuivamarinadi maustaa ja suolaa kalkkunan yhtä aikaa.

Kalkkuna on aikaavievä ruokalaji: tuoreesta kalkkunasta valmistuu paistettu 1½ vuorokaudessa. Pakastettuun menee 2 vuorokautta enemmän aikaa. Ruokailun ajankohta pitää siis ennakoida hyvin, minkä vuoksi kalkkuna onkin mitä sopivin perheen kanssa valmistettava juhlaruoka.

Paistaminen

Varaa paistamista varten iso ritilällä varustettu uunivuoka (ainakin 40×32 cm), jossa on korkeat reunat. Paistamisessa kannattaa seurata ohjetta, koska toimitus on melko monimutkainen. Aluksi kalkkunaa paistetaan kuumemmassa uunissa ja sitten lämpötilaa lasketaan. Paistomittari on ehdoton apuväline, jotta kalkkunan saa oikeaan kypsyyteen. Kalkkunan mehukkuus varmistetaan valelemalla sitä liemellä paiston aikana.

Valelu

Kalkkunan valelu on kätevää tehdä siihen tarkoitetulla suurella lämmönkestävällä pipetillä. Ennen paistamista kalkkuna valellaan ensimmäisellä valeluliemellä. Paiston aikana kalkkunaa valellaan tunnin paiston jälkeen ja sen jälkeen aina 45 minuutin välein. Tähän valeluun käytetään toista valelulientä, jota lisätään kussakin välissä sopivasti. Kun liemi loppuu, valeluun käytetään vuokaan valunutta nestettä.

Perinteisesti kiitospäivänä kalkkunan kanssa tarjotaan kastiketta, karpalohilloa, kalkkunan täytettä, maissileipää, perunamuusia, papu-pekonipaistosta ja bataattipiirasta. Tänä vuonna teimme karpalo-punasipulimarmeladia, joka sopi sitrusmarinoidun kalkkunan makuihin oikein hyvin. Perunamuusin korvasimme kurpitsa-bataattimuhennoksella ja bataattipiiraan jätimme jälkiruuaksi. Lisäksi teimme caesarsalaattia ja sitruuna-aiolia. Koska kalkkunamme täytteessä oli sitrushedelmiä kuorineen, täyte ei soveltunut syötäväksi, kuten perinteisesti kuuluisi.

Amerikassa kiitospäivä aloittaa juhlakauden, ja on jopa joulua tärkeämpi juhla. Kiitospäivässä ja suomalaisessa joulunvietossa on paljon yhteistä, muun muassa perheen yhdessäolo ja hyvä ruoka. Monet kiitospäivän ruokalajeista ovat suomalaisille vieraita, mutta kokeilemisen arvoisia. Mehukas sitrusmarinoitu kalkkuna ja karpalo-punasipulimarmeladi voisivat olla myös suomalaisen joulupöydän tähtiherkkuja!

Lopuksi kalkkunaa kuumennetaan uunissa, jotta nahasta tulee kauniin värinen ja rapsakka.

Sitrusmarinoitu kalkkuna

(16 hengelle)

1 tuore kokonainen kalkkuna (noin 8 kg)
2 sitruunaa ohuina siivuina
25 g voita 

Kuivamarinadi:
0,6 dl hienoa suolaa
2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
2 rkl raastettua sitruunankuorta
2 rkl raastettua appelsiininkuorta
2 rkl hienonnettua valkosipulia
1 rkl rouhittua mustapippuria

Täyte:
2 sitruunaa
2 appelsiinia
2 sellerinvartta
1 sipuli
2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
2 tl rouhittua mustapippuria
1/4 dl öljyä
2 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa

Värjäämätöntä puuvillanarua

1. valeluliemi:
½ dl öljyä
4 rkl sitruunamehua
1 tl hienoa suolaa

2. valeluliemi:
3 rkl appelsiinimehua
5 dl kanalientä

1. Kuivaa kalkkuna sisältä ja ulkoa.
2. Pese ja siivuta sitruunat ohuiksi siivuiksi. Laita sitruunansiivut ja paloiteltu voi kalkkunan nahan alle.
3. Sekoita kuivamarinadin ainekset keskenään. Hiero puolet marinadista kalkkunan sisälle ja puolet pintaan. Peitä kalkkuna tiiviisti tuorekelmulla ja anna sen marinoitua jääkaapissa 18-24 tuntia.
4. Ota kalkkuna huoneenlämpöön 4 tuntia ennen paistamista.
5. Pyyhi kuivamarinadi pois ja valmista täyte. Lohko pestyt hedelmät neljäsosiin, pilko selleri ja sipuli. Sekoita kaikki täytteen ainekset ja täytä kalkkuna mahdollisimman täyteen.
6. Sido kalkkunan koivet yhteen. Sido siivet kalkkunan kylkiin kiinni, jotta ne eivät pala uunissa. Työnnä paistomittari kalkkunan paksuimpaan lihakseen.
7. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita kalkkuna voideltuun paistovuokaan ritilän päälle rinta alaspäin. Valele kalkkuna 1. valeluliemellä. Paista kalkkunaa ½ tuntia ja laske lämpötila 130 asteeseen. Paista toiset ½ tuntia.
8. Ota kalkkuna uunista ja käännä se rinta ylöspäin ritilän päälle. Valele toisella valeluliemellä ja laita takaisin uuniin. Valele kalkkunaa 45 minuutin välein. Kun toinen valeluliemi loppuu, käytä uunivuokaan valunutta lientä. Paista kunnes sisälämpötila on 75 astetta. Noin 8 kg kalkkunalla siihen menee 5½ tuntia.
9. Ota kalkkuna uunista ja peittele se hyvin. Anna kalkkunan levätä pari tuntia. Juuri ennen tarjoilua paista kalkkunaa 225 asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kauniin värin.
10. Asettele kalkkuna tarjoiluvadille ja poista narut. Leikkaa rintafileistä sopivia paloja. Tarjoile ja nauti!

Tulosta resepti

 

Karpalo-punasipulimarmeladi

 

½ punasipuli
2 rkl voita
1/4 tl neilikkaa
1/4 tl maustepippuria
1/8 tl mustapippuria
1 tl tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
½ tl suolaa
1 dl ruokosokeria
½ dl balsamico-viinietikkaa
200 g karpaloita
1/3 dl hillosokeria

1. Siivuta punasipuli ohuiksi siivuiksi.
2. Kuullota sipulia voissa 7 minuuttia.
3. Lisää mausteet, ruokosokeri ja balsamico. Keitä kunnes sokeri on liuennut.
4. Lisää karpalot ja keitä kunnes marjat ovat hajonneet.
5. Kaada seos tiheän metallisiivilän läpi toiseen kattilaan. Käytä lusikkaa apuna ja survo seos siivilän läpi.
6. Lisää siivilöityyn seokseen hillosokeri ja kuumenna kiehuvaksi.
7. Jäähdytä. Tarjoile kalkkunan kanssa ja nauti! 

Tulosta resepti

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo