Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Mausteita, rommia ja etelän hedelmiä

Glögiä, hehkuviiniä, maustettua kahvia ja kaakaota… Talviajan juomat saavat lisälämpöä mausteista, mutta yksi juoma suomalaisista valikoimista puuttuu: maustettu tumma rommi.

Saint Lucialta tuotu maustettu rommi on yksi keittiöni tarkoin varjeltuja aarteita ja omiaan lämmittämään kirpakan talvi-ilman kylmettämiä jäseniä. Säästellen nautittu juoma alkaa pian olla lopuillaan ja uutta ei näiltä leveysasteilta löydy. Maustetun rommin tekeminen itse rommista ja mausteista on periaatteessa helppoa, mutta sopivan maustesekoituksen löytäminen on haastavaa. Jos olet törmännyt maustetun rommin reseptiin, lähetä minulle, niin kokeilen!

Karibialla rommi on itsestäänselvyys. Sokeriruokomehusta valmistuu erilaisia vaaleita ja tummia rommeja, ja jokaisella saarella on oma ylpeyden aiheensa. Ainakin Saint Lucialla maustettu rommi kuuluu niihin. Sopivia maustesekoituksia myydään toreilla valmiiksi pulloon pakattuna ”lisää vain rommi” -periaatteella ja paikallisilla on myös omat sekoituksensa.

Tee-se-itse-mausterommin aineksia ylärivissä

Rommin mausteina käytetään yleisesti kanelia, neilikkaa, muskottipähkinää, vaniljaa ja bois bandea. Bois bande on Karibian saarilla kasvavan Richeria grandis -puun kuorta ja saintlucialaisten mukaan maustesekoituksen tärkein ainesosa. Kyseinen puun kuori on hyvin huonosti saatavilla Karibian ulkopuolella – osin johtuen myös sen väitetyistä lääkemäisistä vaikutuksista. Joudun siis kehittämään oman maustesekoitukseni ilman yhtä tärkeimmistä ainesosista. Mutta siihen palataan myöhemmin.

Rommipulmaa ratkoessani sukelsin aurinkoisiin muistoihin Karibialta ja paistoin jälkiruuaksi banaania ja ananasta. Kookosjäätelö tekee tästä lämpimästä jälkiruuasta täydellisen!

Lämmintä jälkiruokaa etelän hedelmistä.

Karamellisoidut banaanit ja ananakset

(neljälle)

3 banaania
1/2 tuoretta ananasta tai 2 tölkkiä ananasrenkaita
1-2 rkl voita
noin 1/2 dl siirappia

1. Kuori ananas ja leikkaa hedelmäliha irti kovasta keskiosasta. Paloittele ananas noin puolikkaan ananasrenkaan kokoisiksi paloiksi. Paloittele banaanit neljään osaan.
2. Paista hedelmiä voissa kunnes ne ovat ruskistuneet kevyesti. Lisää siirappia hedelmien päälle oman maun mukaan ja paista vielä, kunnes hedelmät ovat kullanruskeita. Hedelmät palavat helposti tässä vaiheessa, joten varo sitä!
3. Tarjoile hedelmät lämpiminä kookosjäätelön ja siirapin kera.

Tulosta resepti

 

Kookosjäätelö

 

2 dl kookoskermaa
2 dl kuohukermaa
1 kananmuna
1 keltuainen
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria tai muutama tippa vaniljauutetta

1. Lue resepti huolella ja varaudu tarvittaviin välineisiin. Jäätelön voi valmistaa jo edellisenä päivänä tai aikaisemminkin.
2. Lämmitä kookoskerma ja kuohukerma kattilassa niin, että ne sekoittuvat. Älä anna kiehua!
3. Vaahdota kananmuna, keltuainen, sokeri ja vanilja kulhossa. Nosta kulho kiehuvaan vesihauteeseen (kokeile etukäteen, että kattila ja kulho sopivat yhteen) ja jatka vatkaamista. Lisää lämpimät kermat vähän kerrallaan, kunnes seos sakenee suurinpiirtein löysän kermavaahdon paksuiseksi.
4. Kaada sakeutunut seos laakeaan pakastusta kestävään kulhoon ja peitä se huolellisesti kelmulla. Laita kulho ensin jääkaappiin. Kun se on kunnolla jäähtynyt, voit siirtää sen pakastimeen.
5. Pakasta jäätelöä vähintään neljä tuntia. Sekoita seosta kerran tunnissa, jotta jäätelö jäätyy pieninä kiteinä ja rakenteesta tulee hyvä.
6. Tarjoile lämpimien banaanien ja ananasten kanssa.

Tulosta resepti

8 vastausta artikkeliin “Mausteita, rommia ja etelän hedelmiä”

  1. Marko Tarvainen

    Oi, kun on herkullisen oloinen reseptipari! Banaaneja olisikin sopivasti menossa hieman vanhaksi…

    T: Marko


    • annah

      Ei ole parempaa käyttöä lähes ylikypsille banaaneille kuin tämä! Suosittelen. Tätä perusreseptiä on helppo muunnella vaikka lisäämällä mausteita: esimerkiksi inkivääri toimisi baanaanien ja ananasten kanssa mainiosti. Halutessaan voi vielä paiston lopuksi liekittää banaanit vaikkapa rommilla.


  2. ns

    Kuin olisi raotettu hiukan ovea mausteisen rommin ja makeanhimon yhteiseen makuuhuoneeseen. Mielenkiintoista. Kiitos!


  3. Arto

    Koska saa tulla syömään?


  4. Ville

    Hämeenlinnan Olutravintola Birgerissä on erittäin loistavaa itsemaustettua tummaa rommia. 😉


Napsauta peruuttaaksesi vastauksen.

Vastaa käyttäjälle Marko Tarvainen Peruuta vastaus