Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Kurpitsakeitto Ameriikan malliin

Siskon Ameriikan-vuosien herkkuruokaa oli kurpitsakeitto, joka valmistui nopeasti tölkitetystä kurpitsapyreestä. Koska Suomessa ei myydä kurpitsapyreetä tölkissä (tai sitten emme vain ole löytäneet), keiton tekeminen pitää aloittaa kurpitsapyreen valmistuksella. Tästä syystä kurpitsakeitosta on puhuttu vuosia, mutta sitä ei ole koskaan tehty.

Kurpitsasesonki on parhaimmillaan.

Törmäsin herkullisen näköiseen kurpitsaan, ja päätimme vihdoin kokeilla keittoa. Keitimme kurpitsan soseeksi ja ajattelimme käyttää sitä korvaamaan tölkkikurpitsan. Neljän kilon painoisesta kurpitsasta saatiin noin kolme litraa kurpitsasosetta. Aluksi kurpitsasta poistettiin siemenet ja kuoret, sitten kurpitsanpalat keitettiin pehmeiksi (n. ½ tuntia). Keittämisen alussa lisättiin sen verran vettä, että kurpitsat eivät palaneet pohjaan (n. 1 dl vettä / 1 kg kurpitsaa).

Kurpitsasoseen valmistusta.

Kokeilu ei tosiaan mennyt kuten Strömsössä, vaan keitosta tuli vetinen liemi, joka vaati kaikenlaisia kikkoja muuttuakseen syötäväksi ruokalajiksi. Keitetty kurpitsasose osoittautui liian märäksi pohjaksi keitolle, sillä alkuperäisessä reseptissä käytetty tölkitetty pyree on paljon paksumpaa. Pienen selvittelyn jälkeen totesimme, että pyree olisi pitänyt valmistaa paahtamalla kurpitsan palat uunissa, jolloin niistä olisi haihtunut kosteutta. Makukin olisi hieman muuttunut. Vaikka hyväähän se meidänkin kurpitsasose oli 🙂

Lehtiselleri toimii tässä keitossa.

Uusi yritys keiton valmistuksessa vaati muutosta reseptiin, ja johan toimi! Lopputuloksesta tuli oikein maukasta. Alkuperäisen ohjeen mukaisesti keitto tarjotaan omena-karpalorelissin kanssa. Uunituoreet sämpylät ovat myös hyvä seuralainen keitolle.

Omena-karpalorelissi ja kurpitsakeitto ovat pirteän syksyinen yhdistelmä.

Kurpitsakeitto

(neljälle)

2 lehtisellerin vartta
1 sipuli
1 rkl öljyä

1 rkl voita
1 laakerinlehti
suolaa ja pippuria maun mukaan
4 rkl vehnäjauhoja 
1 litra kurpitsasosetta
2 tl kanamaustetta
2 rkl kanafondia
2 tl tabascoa
2 dl kermaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää

1. Pilko lehtiselleri ja sipuli ja laita ne kattilaan öljyn ja voin kanssa. Lisää laakerinlehti. Paista miedolla lämmöllä kunnes sipuli pehmenee.
2. Lisää suola ja pippuri. Sekoita vehnäjauho joukkoon.
3. Lisää kurpitsasose ja mausteet lukuunottamatta muskottipähkinää. Keitä 10 minuuttia.
4. Soseuta keitto. Lisää kerma ja muskottipähkinä. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja tarkista suola.
5. Tarjoile omena-karpalorelissin kanssa ja nauti!

Tulosta resepti

 

Omena-karpalorelissi

1 hapan omena (esim. Granny Smith)
1/4 punasipuli
2 rkl sitruunamehua
1,2 dl kuivattuja ja makeutettuja karpaloita
2 tl tuoretta chiliä (hienonnettuna)
2 tl hunajaa
½ tl kanelia

1. Hienonna omena ja sipuli pieniksi kuutioiksi.
2. Lisää sitruunamehu, kuivatut karpalot, chili, hunaja ja kaneli.
3. Sekoita ja tarjoile kurpitsakeiton kanssa.

Tulosta resepti

 

Kommentoi