Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Kurpitsajuustokakku pekaanipähkinöillä ja praliinilla

Annan sisko Liisa on näppärä löytämään periamerikkalaisia herkkureseptejä. Liisa leipoi tämän kurpitsajuustokakun tähdittämään kiitospäiväateriamme jälkiruokaosastoa. Pekaanipähkinöillä ja praliinilla viimeistelty kurpitsajuustokakku on modernimpi versio perinteisestä kurpitsapiiraasta.

Tämän reseptin mitat voivat tuntua hieman hassuilta, koska ne on käännetty alkuperäisen reseptin kupeista ja unsseista meille tutumpiin yksiköihin. Liisa käytti kakkuun tölkitettyä kurpitsapyreetä, jota löytyy joistakin isoista ruokakaupoista. Kakun voi halutessaan tehdä myös bataattipyreestä.

Alkuperäisessä ohjeessa praliinia oli mahdottoman iso määrä kakun makeuteen nähden. Emme halunneet peittää koko kakkua praliiniin, vaan koristelimme sen praliinissa kieritellyillä pekaanipähkinöillä. Tähän reseptiin laitoimme praliinista puolikkaan annoksen, joka riittää alkuperäisen ohjeen mukaiseen praliinikerrokseen. Pähkinöiden kierittelyä varten riittää pienempikin praliiniannos.

Kurpitsajuustokakusta tuli todella hyvää. Kiitos Liisalle! Aikaisemmin kurpitsaan epäilevästi suhtautuvan (Markon) on täytynyt vallan muuttaa käsitystään. Kurpitsa on osoittautunut yllättävän monipuoliseksi raaka-aineeksi. Kannattaa kokeilla, vaikka ei välittäisi kurpitsasta!

Pekaanipähkinöiden aromit sopivat yhteen kurpitsan ja praliinin kanssa.

Kurpitsajuustokakku pekaanipähkinöillä

(16 hengelle)

Pohja:
4,7 dl murskattuja täysjyvädigestivekeksejä
0,8 dl hienonnettuja pekaanipähkinöitä
5 rkl voisulaa
3 rkl ruokosokeria

Täyte:
900 g vatkattua tuorejuustoa
2,4 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta
4 isoa kananmunaa
3½ dl kurpitsapyreetä
1½ rkl sitruunamehua

Praliini:
1,2 dl fariinisokeria
0,4 dl kuohukermaa
0,3 dl voita
1,2 dl siivilöityä tomusokeria
½ tl vaniljauutetta

½-1 dl pekaanipähkinöitä

1. Lämmitä uuni 165 asteeseen.
2. Sekoita pohjan ainekset ja painele taikina halkaisijaltaan 22-24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle. Paista pohjaa 8-10 minuuttia, kunnes se on kevyesti ruskettunut.
3. Vaahdota tuorejuusto, sokeri ja vanilja. Lisää munat yksitellen ja sekoita joka välissä. Lisää kurpitsapyree ja sitruunamehu, sekoita. Kaada täyte paistetun pohjan päälle. Huom! Vuoka tulee erittäin täyteen.
4. Kypsennä 1 h – 1 h 10 min tai kunnes täyte on lähes kiinteä. Ota uunista lämpö pois ja jätä kakku kypsymään jälkilämmöllä vielä 15 minuuttia (älä avaa luukkua).
5. Ota kakku uunista ja irroita se veitsen avulla varovasti vuoan reunoista. Anna kakun jäähtyä vuoassaan täysin (noin tunti). Laita kakun päälle tuorekelmu ja jäähdytä sitä jääkaapissa 8 tunnista vuorokauteen ennen tarjoilua.
6. Poista kakku irtopohjavuoasta ja siirrä kakku tarjoilulautaselle.
7. Valmista praliini kuumentamalla kattilassa fariinisokeri, kerma ja voi koko ajan sekoittaen. Keitä minuutin ajan välillä sekoittaen. Ota kattila pois hellalta. Vatkaa tomusokeri ja vanilja praliinin joukkoon vähitellen, kunnes rakenteesta tulee pehmeää. Anna praliinin seistä 5 minuuttia välillä sekoittaen.
8. Jos haluat tasaisen praliinikerroksen, kaada praliini kakun päälle jättäen reunoille 0,5 cm varaa. Koristele pekaanipähkinöillä. Vaihtoehtoisesti kierittele pekaanipähkinät osassa praliinia ja asettele ne kakun päälle. Lopulla praliinilla voi halutessaan vielä koristella kakkua.

Tulosta resepti

Kommentoi