Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Huevos rancheros – tuhti ja tulisempi brunssi

Peli-ilta ystävien kanssa täydentyy mainiosti seuraavan aamun myöhäisemmällä brunssilla. Tuhti ja tulisempi ruoka on silloin ehdottomasti paikallaan. Niinpä kokeilut Dan Mayn kirjasta Red hot chili jatkuvat: ohje nimeltä Huevos rancheros päätyy brunssitestiin. Kyytipojaksi valmistuu Mayn täydelliseksi kuvaama Bloody Mary.

Huevos rancheros on tyypillinen aamupäivän ruoka meksikolaisilla maatiloilla. Siis toinen aamupala, vapaasti käännettynä Tilallisen munat. Ei liene yllättävää, että annos koostuu tortillan päälle kasatuista täytteistä ja kananmunasta. Mayn ohjeessa on mukana kaksi eri täytettä: lämmin pekoni-sipuli-tomaatti-chilipaistos ja kylmä raakasalsa (salsa cruda). Kananmuna voidaan tarjota paistettuna tai uppomunana. Jos haluaa, annokseen voi lisätä vielä esimerkiksi keitettyä riisiä.

Huevos rancheros: pekoni-tomaattipaistosta, raakasalsaa ja uppomuna tortillalla tarjottuna.

Testimaistajien mielestä Huevos rancheros on klassikkoannos! Pekonipaistos ja uppomunat toimivat loistavasti yhteen salsalla maustettuna. Bonuksena annoksen voi kääriä rullaksi tortillaan, jos tahtoo. Annoksen tulisuutta on helppo säätää lisäämällä tuoretta, pilkottua chiliä (tai hyvää chilikastiketta) annoksen päälle. Paistoksen ja salsan tulisuuden voi silloin jättää sopivaksi kaikille.

Mausteisen Bloody Maryn voi tarjota vodkalla tai ilman.

Bloody Maryn maku oli sopivan mausteinen, mutta täydellisyydestä voidaan olla myös eri mieltä. Tomaattipohjaiset juomat eivät tietenkään ole kaikkien mieleen. Vinkkinä kerrottakoon, että ylimääräisen Bloody Maryn voi hyvin käyttää lasagnen jauhelihakastikkeeseen. Lopputuloksena on silloin normaalia hedelmäisempi lasagne, joka ei ole suinkaan huono juttu!

P.S. Uuden kauden chilit ovat vauhdilla kasvamassa taimiksi. Aikaisemmin kerrotun lisäksi laitoimme muutaman muun uuden ja erikoisen lajin kasvamaan: Blondie (C. baccatum), Pequante (C. baccatum), Black Cobra (C. annuum), Dogo Nyoni (C. frutescens), Omnicolor (C. baccatum) ja Trepadeira Werner (C. baccatum).

Uusia chililajikkeita itämässä ja kasvamassa.

Huevos rancheros

(neljälle)

1 paketti pekonia
1 sipuli
1 murskattu valkosipulin kynsi
1 Aji Amarillo -chili
1 Habanero-chili

4 paloiteltua kaltattua tomaattia
mustapippuria
8 kananmunaa
1 rkl etikkaa
8 tortillalevyä
tuoretta korianteria koristeluun
salsa crudaa (kts. alla)

1. Pilko pekoni ja ruskista se rapeaksi kuumalla paistinpannulla. Ota paistetut pekonit pannulta, mutta jätä paistorasvaa pannulle n. 2 rkl.
2. Pilko sipulit, valkosipulit ja chilit ja ruskista ne pekonirasvassa.
3. Lisää pilkotut, kaltatut tomaatit sipulien ja chilien joukkoon, kuumenna reilusti ja hauduta kypsäksi noin 20 minuuttia. Mausta mustapippurilla. Yhdistä lopuksi paistettu pekoni sipulien, tomaattien ja chilien joukkoon.
4. Keitä iso kattilallinen vettä ja lisää sinne etikka. Säädä lieden lämpö niin, että vesi ”hymyilee” eikä kiehu. Tee veteen kauhalla voimakas pyörre ja lisää munat kauhan avulla yksi kerrallaan veteen (älä kypsennä kerrallaan kahta munaa enempää). Kypsennä munia 2½-4 minuuttia, riippuen halutusta kypsyydestä. Valuta kypsät munat paperin päällä.
5. Lämmitä tortillalevyt, lisää levyn päälle reilusti pekoni-tomaattipaistosta, salsa crudaa, uppomuna ja koristele silputulla korianterilla ja chilillä. Tarjoile Bloody Maryn kanssa ja nauti!

Tulosta resepti

 

Salsa cruda

(neljälle)

1 Aji Amarillo
2 Aji Cristalia
1 punasipuli
2 kevätsipulia
1-2 limetin mehu
3 tomaattia
1 avokado
tuoretta korianteria
mustapippuria
suolaa 

1. Halkaise chilit ja poista siemenet.
2. Pilko kaikki ainekset sopiviksi paloiksi ja sekoita ne kulhossa.
3. Lisää limetin mehu, suola , pippuri ja silputtu tuore korianteri.
4. Tarjoa Huevos rancherosin kanssa ja nauti!

Tulosta resepti

 

Bloody Mary

(neljälle)

½ tl mustapippuria
½ tl maustepipuria
6-8 kardemummansiementä
½ litraa tomaattimehua
4 rkl soijakastiketta
4 tl punaviiniä
2 rkl agavesiirappia (tai muuta miedon makuista siirappia)
2 sitruunan mehu
1 Habanero (siemenet poistettu)
½ tl piparjuuritahnaa
1 tl paprikajauhetta
(1 tl sellerinsiemeniä)
½ tl suolaa

Tarjoiluun:
jääkuutioita
4 siistittyä lehtisellerin vartta
16 cl vodkaa

1. Jauha kardemummansiemenet ja pippurit huhmareessa.
2. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi.
3. Kaada pulloon tai kannuun, peitä ja anna maustua viileässä useampi tunti.
4. Kaada lasin pohjalle jäitä ja vodka. Lisää tomaattimehuseos. Sekoita drinkki sellerinvarrella. Tarjoile ja nauti!

Tulosta resepti

 

Kommentoi