Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Herkullisen tuliset kasvisburgerit

Kaipasimme vähän vaihtelua jouluruokien jälkeen, ja päätimme tehdä tulista kasvisruokaa. Otimme testiin kolme reseptiä Dan Mayn Red hot chili – kokkaa chilisti -kirjasta. Samasta teoksesta oli muuten arvostelu viime torstaina (2.1.2014) TS:n ruokasivuilla. Jaamme suurelta osin arvostelussa esitetyt näkemykset, mutta iloksemme voimme todeta, että erikoisten chililaatujen käyttäminen ei onneksi ole ongelma. Itse kasvatettu sato toimii näihinkin resepteihin todella hyvin, ja jos ei sellaista ole, Turun alueella on saatavilla suurista kaupoista lähes kaikenlaisia chilejä. Jos kuitenkaan juuri sitä ohjeessa mainittua chiliä ei ole saatavilla, kannattaa valita sellainen, joka on aromiltaan ja tulisuudeltaan samankaltainen. Valinnanvaraa yleensä löytyy.

Kirjan resepteissä annetaan kivasti vaihtoehtoisia chilisuosituksia. Esimerkiksi kasvispurilaisiin suositellaan jalapeñoa, serranoa tai cherry bombia. Purilaisiin lisättävään punasipulirelissiin suositellaan chipotlea ja lisäkkeeksi valmistamiimme patatas bravas -perunoihin ehdotuksena on punainen bird’s eye. Tietysti olisi ollut kiva maistaa cherry bombia tai muita ruoassa, mutta kun pakastimessa on runsaasti viime kesän aji cristalia, niin käytimme sitä. Ai että, hyvää tuli!

Dan Mayn reseptit ovat toimivia ja lopputulos makoisaa. Varmasti myös moni muu resepti päätyy kokeiluun. Ja näitä purilaisia tehdään toistekin.

Kasvispihvit ja tulinen punasipulirelissi olivat vastustamattomia myös vannoutuneen lihansyöjän mielestä.

 

Tuliset kasvisburgerit

(kahdeksalle)

Kasvispihvit:
1 bataatti
3 kynttä valkosipulia
oliiviöljyä
40 g vihreitä linssejä
1 rkl kasvisliemifondia
3 dl vettä
60 g korppujauhoja
1 raastettu porkkana
5 hienonnettua aurinkokuivattua tomaattia
1 punainen chili (Aji Cristal)
1 tl balsamiviinietikkaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl soijakastiketta
1 tl cajun-mausteseosta
sellerisuolaa tai tavallista suolaa
mustapippuria

1 kevyesti vatkattu pieni muna 

Leivitykseen:
3 rkl vehnäjauhoja
3 rkl polentaa

Paistamiseen:
öljyä

Hampurilaisiin:
2 ruukkua rucolaa
8 sämpylää
1 annos punasipulirelissiä 

1. Kuori ja pilko bataatti. Murskaa valkosipulin kynnet ja laita ne bataattikuutioiden kanssa uunivuokaan. Lisää loraus oliiviöljyä, sekoita ja paahda 160 asteessa noin 40 minuuttia.
2. Keitä vihreitä linssejä kasvisfondilla maustetussa vedessä noin 20 minuttia ja jäähdytä.
3. Sekoita jäähtyneet linssit korppujauhoihin. Raasta sekaan yksi kuorittu porkkana ja sekoita.
4. Survo kypsät bataatit ja valkosipulit, lisää ne taikinaan.
5. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja chili ja lisää taikinaan.
6. Mausta taikina balsamiviinietikalla, oreganolla, soijakastikkeella, mustapippurilla ja suolalla.
7. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa korppujauhoja.
8. Sekoita vehnäjauhot ja polenta laakealla lautasella.
9. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile ne pihveiksi leivitysseoksessa. Paista pihvit miedolla lämmöllä öljyssä.
10. Halkaise sämpylät ja paahda ne uunissa grillivastuksen alla 200 asteessa kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
11. Lisää sämpylän päälle pihvi, punasipulirelissiä ja rucolaa. Tarjoile patatas bravasin kanssa ja nauti!

Tulosta resepti

 

Punasipulirelissi

3 punasipulia ohuina suikaleina
1,5 tuoretta chiliä (Aji Cristal) pilkottuna
öljyä kuullottamiseen
4,5 rkl balsamiviinietikkaa
1,5 rkl paholaisenhilloa
3 kaltattua tomaattia kuutioituna
0,5-1 ruukkua korianteria
tilkka sitruunamehua
mustapippuria
suolaa

1. Kuullota sipulia ja chiliä öljyssä miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia tai kunnes sipulit ovat täysin pehmenneet.
2. Lisää balsamiviinietikka ja keitä miedolla lämmöllä kunnes neste on haihtunut.
3. Lisää paholaisenhillo ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää tomaatit ja keitä kasaan miedolla lämmöllä.
4. Juuri ennen tarjoilua lisää pilkottu korianteri, sitruunamehu, mustapippuri ja suola. Koristele tuoreella korianterilla.

Tulosta resepti

 

Patatas bravas

8 isoa kiinteää perunaa (esim. Ditta)
öljyä paistamiseen
mustapippuria
suolaa

Tomaattikastike:
6 kynttä valkosipulia murskattuna
2 punaista chiliä pilkottuna (Aji Cristal)
öljyä
8 kypsää tomaattia
ripaus sahramia
ripaus mietoa savustettua paprikajauhetta
2 tl kuivattua oreganoa
mustapippuria
suolaa

1. Kuori ja pilko perunat n. 2 cm kuutioiksi.
2. Keitä perunat kypsiksi, mutta jätä kiinteiksi. Valuta ja jäähdytä.
3. Valmista tomaattikastike: Paista chiliä ja valkosipulia öljyssä 2 minuuttia. Lisää pilkotut tomaatit, oregano, sahrami, savustettu paprikajauhe, mustapippuri sekä suola ja keitä kasaan miedolla lämmöllä.
4. Paista jäähtyneet perunat runsaassa öljyssä kunnes perunat ovat kauniin ruskeita. Rouhi päälle mustapippuria ja suolaa. Lisää lopuksi tomaattikastike ennen tarjoilua. Tarjoile vaikkapa kasvispurilaisten kanssa ja nauti!

Tulosta resepti

 

 

 

 

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo