Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Haudutetut päärynät ja mascarponevaahto

Mietimme jälkiruokaa juhlaillalliselle, ja molemmat ajattelivat heti vanilja-kaneliliemessä haudutettuja päärynöitä. Olisi mielenkiintoista tietää, mistä ajatus tuli, sillä kumpikaan ei ollut aikaisemmin sellaisia itse tehnyt. Ehkä se, että seisoimme parhaillaan kaupan hedelmäosastolla vaikutti asiaan…

Haudutetut päärynät ovat loistava keskitalven jälkiruoka, joka tuo kesän lämmön lähemmäksi. Sopiva pohja reseptillemme löytyi Makuja-sivustolta. Muutamia muutoksia teimme, jotta jälkiruoka olisi enemmän meidän makuumme.

Vanilja, kaneli ja sitruuna toimivat päärynöiden kanssa täydellisesti yhteen ja lopputuloksesta tuli yhtä aikaa raikas ja makea. Mascarponevaahto sai oman sävynsä tilkasta appelsiinilikööriä. Toki jokin muukin likööri sopii mausteeksi. Vaahdon makujen pitää antaa tasaantua kylmässä ainakin tunnin verran, jotta likööri ei tule liian hyökkäävästi esille.

Markon mielestä haudutetut päärynät nousivat kaikkien aikojen parhaimmaksi jälkiruoaksi, tai ainakin kolmen parhaan joukkoon. Päärynäjälkiruokaa syödessä voi kuvitella istuvansa auringon lämmössä päärynäpuiden alla. Kattoikkunaan läiskähtelevä räntäsade unohtuu ja tuntuu kuin olisi kesälomalla.

Päärynät haudutetaan ja jäähdytetään mausteliemessä.
Ripaus sitruunaa raikastaa päärynöiden makeutta.

Haudutetut päärynät ja mascarponevaahto

(neljälle)

4 päärynää

Haudutusliemi:
1 sitruunan mehu
5 dl vettä
3 dl sokeria
1 kanelitanko
25 tippaa vaniljauutetta

Mascarponevaahto:
1½ dl kuohukermaa
150 g mascarponejuustoa
1 rkl sokeria
2 cl Cointreau-likööriä

Koristeeksi:
raastettua sitruunankuorta

1. Pese sitruuna hyvin, raasta sen kuori ja mehusta se. Laita kuoriraaste syrjään odottamaan jälkiruoan koristelua.
2. Mittaa haudutusliemen ainekset kattilaan ja kiehauta ne.
3. Kuori päärynät ja lisää ne liemeen. Säädä levyn lämpötila sellaiseksi, että liemi pysyy kuumana, mutta ei enää kiehu. Peitä kattila leivinpaperilla ja hauduta päärynöitä 15 minuuttia. Anna päärynöiden jäähtyä liemessä.
4. Valmista mascarponevaahto: vaahdota kerma ja lisää loput ainekset hyvin sekoittaen. Anna vaahdon maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
5. Leikkaa jäähtyneeseen päärynöiden alaosaan viillot, asettele päärynät jälkiruokalautasille mascarponevaahdon kera ja koristele sitruunankuoriraasteella. Tarjoile ja nauti!

 

2 vastausta artikkeliin “Haudutetut päärynät ja mascarponevaahto”

  1. sassu

    En vielä ehtinyt kokeilla, mutta jo pelkästään reseptiä maistamalla uskon, että jaan Markon palkintosijan.


  2. Sari

    Kiitos reseptistä! Tuli testattua ja uppos vieraisiin (toimi myös kahviliikörillä). Hyvää oli omastakin mielestä, vaikka olenkin överijälkkäreiden ystävä.


Kommentoi