Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Blinit ja piparjuurilohi

Suunnitelmana venäläinen ilta: elokuvissa Anna Karenina ja sen jälkeen jotakin teemaan sopivaa iltaruoaksi. Päätimme ystäväni Päivin kanssa paistaa blinejä ja nauttia ne suolakurkkujen ja hunajan kera. Suolakurkut ja hunaja kun olivat Anna Kareninan kaltaisen ylimystön ruokaa. Toki blinimme saivat myös muutamia muita lisukkeita, kuten piparjuurilohta.

Blinejä lisukkeenaan mätiä, smetanaa ja punasipulia, piparjuurilohta ja suolakurkkuja juoksevan hunajan kera.

Harvoin olen mennyt elokuviin seurueessa, joka on varustautunut valurautaisella blinipannulla ja pullollisella vodkaa. Näistä pannu tuli hyvään käyttöön elokuvan jälkeen – elokuvan, joka sivumennen sanoen tarjosi paljon vähemmän slaavilaista melankoliaa, kuin olisi voinut kuvitella. Päähenkilöiden elämä oli tietenkin suurta draamaa, mutta jopa komediallista teatterilavasteissa kuvattuna. Syötiinhän siinä elokuvassakin (pääasiassa kaalikeittoa), joten blinikauden avaus oli aivan paikallaan menneestä Pietarista kertovan elokuvan jälkitunnelmissa.

Blinitaikinassa osa tattarijauhoista korvattiin vehnäjauhoilla maun vuoksi. Taikina kannattaa tehdä valmiiksi muutamaa tuntia aikaisemmin, mutta se säilyy jääkaapissa useammankin päivän. Isommalle seurueelle blinit voi paistaa valmiiksi ja lämmittää uunissa ennen tarjoilua.

Mäti, smetana ja punasipuli kuuluvat blinien seuraksi, ja lisäksi valmistimme raikasta piparjuurilohta. Sitten vielä niitä suolakurkkuja ja juoksevaa hunajaa. Ruhtinaallisen iltaruoan kruunasi kuiva kupliva ruokajuomana. Herkullista ja hilpeää!

 

Blinit

(10 kpl)

2 ½ dl kädenlämpöistä maitoa
10 g hiivaa
1 ½ dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
¾ dl kermaviiliä
1 munankeltuainen
1 maustemitta suolaa
1 munanvalkuainen
voita paistoon

mätiä
smetanaa
punasipulia hienonnettuna
suolakurkkuja lohkoina
juoksevaa hunajaa

1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon.

2. Lisää jauhot, kermaviili, munankeltuainen ja suola. Sekoita tasaiseksi.

3. Laita taikina jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi.

4. Juuri ennen kuin alat paistaa blinejä, vatkaa munanvalkuainen kovaksi vaahdoksi ja kääntele sen taikinan joukkoon varovasti, ettei se menetä kuohkeuttaan.

5. Paista blinit voissa rapeiksi pinnalta.

6. Tarjoile lisukkeiden kanssa. Nauti!

Tulosta resepti

 

Piparjuurilohi

5 siivua kylmäsavustettua lohta
125 g piparjuurituorejuustoa
kermaa tai maitoa
tuoretta tilliä hienonnettuna

1. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi paloiksi.

2. Notkista piparjuurituorejuusto kermalla tai maidolla sopivan paksuiseksi.

3. Lisää kala juuston joukkoon ja koristele tillillä. Nauti blinien kanssa!

Tulosta resepti

 

2 vastausta artikkeliin “Blinit ja piparjuurilohi”

  1. ns

    Piparjuurilohi oli loistava lisuke: Blinipannu elokuvissa nostaa käsitteen ”Naisen käsilaukusta löytyy kaikkea” aivan uudelle tasolle…


Kommentoi