Makuammuntaa

BLOGIT | Makuammuntaa

Battle of the pizzas!

Erilaisista pizzakastikemieltymyksistä se lähti: pitää ottaa pizzakisa, jossa samoista raaka-aineista tehdään yhtä aikaa omat pizzat. Vasta sitten voidaan päätellä, kumpi tapa on parempi tapa!

Alkuperäinen idea jalostui, kun mukaan tuli lisää väkeä. Neljä henkilöä ja neljä pizzaa, joissa kaikissa on sama pääraaka-aine. Pääraaka-aineeksi valikoitui sitruuna, joka keikkuu ensi vuoden ruokatrendien kärjessä FSR magazinen mukaan.

Hmm… Sitruunaa pizzaan. Todellakin ensimmäinen kerta lajiaan.

Sitruuna sopii muiden peruspizzaraaka-aineiden makumaailmaan.

Pizzataistelun säännöt ovat yksinkertaiset: pääraaka-aineen tulee maistua pizzassa. Pizzataikina tehdään yhteisesti ja muina aineksina saa käyttää ihan mitä haluaa. Kukin osallistuja ideoi pizzansa valmiiksi ja saapuu paikalle tarvitsemiensa ainesten kera. Arviointi suoritetaan keskustelemalla ja parasta pizzaa äänestämällä.

Meillä sattui käymään niin, että ideoidut pizzat olivat aivan selkeästi aterian eri vaiheen pizzoja. Muussa tapauksessa olisimme ehkä arponeet vuorot. Nyt kävi niin, että Anna aloitti alkuruokapizzalla, joka sisälsi ranskankermapohjan, tomaatti-sitruunasalsan, oliiveja ja mozzarellaa sekä päälle paahdettuja pinjansiemeniä ja punamangoldia.

Alkuruuaksi kirpeää tomaatti-sitruunapizzaa.

Marko jatkoi tästä kalapizzalla, jossa sitruunamehussa raakakypsytetyt punakampelan palat ja keitetyn perunan siivut asettuivat tilli-persiljapeston päälle. Pizzan kuorrutti parmesaaniraaste ja tuore tilli.

Perunaa pizzassa? Toimii!

Pääruokapizzavuoron sai Janin vuohenjuusto-broileripizza. Pizzakastikkeena toimi sitruunapesto, vuohenjuustoa maustoi hunaja ja paistetun pizzan kruunasi kirvelivinegretti. Ai, miten niin ammattilaisen pizza?

Sitruunan ja kirvelin maut toimivat yhteen täydellisesti. Kyllä kokki tietää.

Viimeisenä paistui jälkiruokapizza, johon Liisa löysi ohjeen Australian Gourmet Traveller -lehdestä. Siinä pizzapohjaan leivottiin pistaasipähkinöitä ja fariinisokeria. Voideltu pizzapohja paistettiin kullanruskeaksi ja jäähtyneen pohjan päälle kasattiin sitruunajuustotäytettä ja sitrushedelmäsalaattia, joka oli marinoitu limoncellosiirapissa.

Juustokakku pizzapohjalla.

Kisan aikana syötiin neljä täysin erilaista sitruunalta maistuvaa pizzaa. Ja kaikki ne olivat hyviä ja yllättäviä! Erityisen jännää oli huomata, että sitruunan luonne oli joka pizzassa hyvin erilainen: alkuruoassa kirpeä, kalan seurana raikas, broilerin ja vuohenjuuston kanssa pehmeä ja jälkiruokapizzassa makean herkullinen. Todella luonteikas raaka-aine tuo sitruuna – ja sopii pizzaan uskomattoman hyvin.

Pizzojen tekeminen porukalla oli hirmuisen hauskaa. Jopa niin hauskaa, että arvioinnille unohdettiin laittaa painoa sen enempää. Meiltä eniten parhaimman pizzan ääniä sai Janin broileri-vuohenjuustopizza. Siitä vain kokeilemaan, mikä sinulle maistuu parhaiten!

Vinkkeinä vielä, että pizzan paistamiseen kannattaa käyttää pizzakiveä. Muuten tavallisen kotiuunin lämpötila ei oikein tahdo riittää rapean pohjan paistamiseen. Ruokajuomaksi sitruunapizzojen kanssa sopii esim. sitruunavesi, limoncellodrinkit tai italialainen kuiva kuohuviini.

Pizzapohja

(4-6 pizzaan)
500 g vehnäjauhoja (esimerkiksi Tipo ’00’)
½ tl hienoa merisuolaa
7 g kuivahiivaa
½ tl sokeria
2 tl neitsytoliiviöljyä
3 1/4 dl kädenlämpöistä vettä

1. Sekoita jauhot, suola, kuivahiiva ja sokeri. Lisää vesi ja oliiviöljy.
2. Alusta taikinaa kunnes se on kimmoisaa. Lisää tarvittaessa jauhoja.
3. Nostata taikinaa lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kunnes se on kohonnut noin kaksinkertaiseksi. Litistä taikina ja vaivaa sitä hetki.
4. Laita pizzakivi uuninritilälle keskitasolle ja kuumenna uuni 300 asteeseen.
5. Jaa taikina 4 osaan. Kaulitse pohjat ohueksi. Täytä välittömästi ja siirrä pizzalapiolla kuumalle pizzakivelle. Jos käytössä ei ole pizzalapiota, niin siirtäminen onnistuu myös leivinpaperin avulla. Paista pizzat kauniin ruskeaksi.

Tulosta resepti

 

Kirpeä tomaatti-sitruunapizza

Tomaatti-sitruunasalsa:
3 isoa tomaattia
2 rkl sitruunamehua
½ sitruunan hedelmäliha paloina
1/4 sitruunan kuori raasteena
1/4 kynttä valkosipulia hyvin pieneksi pilkottuna
suolaa ja mustapippuria
5 lehteä basilikaa pienenä silppuna

100 g ranskankermaa
10 puolitettua kalamataoliivia
1 puhvelinmaitomozzarella suikaloituna
kourallinen paahdettuja pinjansiemeniä
punamangoldin lehtiä

1. Halkaise tomaatit ja poista siemenet. Pilko tomaatit sormenpään kokoisiksi paloiksi. Pese sitruuna ja raasta kuorta tomaattien joukkoon. Lisää sitruunan mehu ja hedelmäliha sekä muut ainekset. Anna marinoitua 15 minuuttia.
2. Levitä kaulitulle pizzapohjalle ranskankerma. Siivilöi tomaatti-sitruunasalsa ja levitä se pohjan päälle. Lisää oliivit ja mozzarella.
3. Paista mahdollisimman kuumassa uunissa (mielellään 300 astetta) pizzakiven päällä kunnes pizza on kauniin ruskea.
4. Ripottele pizzan päälle pinjansiemenet ja punamangoldin lehdet. Tarjoile heti ja nauti!

Tulosta resepti

 

Sitruunainen punakampela-perunapizza

Pesto:
25 g pinjansiemeniä
1 dl parmesaaniraastetta
nippu tilliä
½ nippua persiljaa
1 dl oliiviöljyä 

3 pientä perunaa (esimerkiksi siikliä)
80 g punakampelaa
½ sitruunan mehu ja kuori
½ dl oliiviöljyä
suolaa
puolikas punasipulia renkaina
1 dl parmesaaniraastetta

1. Keitä perunat kevyesti suolatussa vedessä. Anna jäähtyä ja viipaloi.
2. Valmista tilli-persiljapesto: soseuta ainekset sauvasekoittimella.
3. Marinoi kampela: sekoita raastettu sitruunan kuori, sitruunamehu, oliiviöljy ja suola. Paloittele kampela ja raakakypsytä sitä marinadissa noin ½ tuntia.
4. Levitä pesto kaulitulle pizzapohjalle. Lisää marinoidut kampelanpalat, viipaloidut perunat, punasipulirenkaat ja juustoraaste.
5. Paista kauniin ruskeaksi. Viimeistele pizza tuoreella tillillä. Tarjoile heti ja nauti!

Tulosta resepti

 

Vuohenjuusto-broileripizza sitruunapestolla ja kirvelivinegretillä

 

Marinoitu broileri:
3 kpl broilerin koipireisiä
iso valkosipulinkynsi
½ sitruunan mehu ja kuori
pieni nippu kirveliä

Sitruunapesto:
½ sitruunan mehu
½ pussia parmesaaniraastetta (noin 1 dl)
½ pussia pinjansiemeniä (noin 25 g)
1 pieni yksikyntinen valkosipuli
oliiviöljyä kunnes koostumus sopiva levitettäväksi

Kirveli-sitruunavinegretti:
nippu kirveliä
½ sitruunan mehu ja kuori
loraus omenaviinietikkaa
2/3 öljyä suhteessa viinietikkaan ja sitruunamehuun
suolaa
pippuria
sokeria

vuohenjuustoa
hunajaa
Maasdam-vuohenjuustoa (Emmental-tyylinen)


1. Erottele broilerin koipireisistä liha erilleen ja pilko pienehköiksi paloiksi. Raasta ½ sitruunan kuori ja purista mehu. Murskaa ja hienonna valkosipuli. Pilko kirveli ja sekoita marinadin ainekset. Marinoi broilerinlihaa muutama tunti jääkaapissa. Ruskista kevyesti paistinpannulla.
2. Sekoita peston ainekset prosessorilla sileäksi massaksi.
3. Valmista sitruunavinegretti sekoittamalla kirveli, sitruunan mehu ja kuori, omenaviinietikka, öljy ja mausteet sauvasekoittimella.
4. Levitä pesto ohueksi kaulitun pohjan päälle. Levitä marinoitu ja paistettu broilerinliha pohjan päälle. Asettele siivutetut vuohenjuuston palat pizzapohjan päälle ja levitä juustonpaloille teelusikallinen hunajaa. Raasta pizzan päälle runsaasti Maasdam-vuohenjuustoa. Paista kuumassa uunissa (mielellään 300 astetta) pizzakiven päällä kauniin ruskeaksi. Tarjoile heti ja nauti!

Tulosta resepti

 

Sitruunajuustotäytteinen jälkiruokapizza ja sitrussalaatti

 

Sitruunajuustotäyte:
250 g tuorejuustoa
60 g sokeria
½-1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
3/4 dl kuohukermaa
65 g mascarponejuustoa

Sitrussalaatti:
150 g sokeria
60 ml vettä
40 ml limoncelloa
2 appelsiinin hedelmäliha
1 verigreipin hedelmäliha
1 limen hedelmäliha
ohuita kuoriviipaleita sitrushedelmistä

Pizzapohjaan:
50 g pistaasipähkinöitä

2 rkl fariinisokeria
25 g voita

1. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri pehmeäksi. Lisää puolet sitruunan mehusta ja kuoresta ja sekoita.
2. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää kermavaahto ja mascarpone tuorejuuston joukkoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Lisää loppu sitruunan mehu ja kuori (tai oman maun mukaan).
3. Kaada sitruunajuustotäyte tiiviisteen rasiaan ja jäähdytä jääkaapissa, kunnes se on paksua (1-2 tuntia).
4. Valmista limoncellosiirappi sitrussalaattia varten: sekoita sokeri ja vesi kattilassa. Keitä seosta hetki. Jäähdytä seos ja lisää siihen limoncello.
5. Erota sitrushedelmistä hedelmäliha kulhoon. Lisää limoncellosiirappi hedelmien joukkoon.
6. Kaulitse pitsataikina pohjaa varten. Ripottele pohjan päälle murskatut pistaasipähkinät ja fariinisokeri. Taittele pohja puoliksi ja vielä toisen kerran puoliksi. Kaulitse taikina uudelleen pitsapohjaksi.
7. Ripottele voi pieninä paloina pitsapohjan päälle ja paista pohja sopivan ruskeaksi.
8. Paloittele jäähtynyt pohja annospaloiksi. Annostele palojen päälle sitruunajuustotäyte. Lisää sitrussalaatti sitrustäytteen päälle ja koristele sitrushedelmien kuoriviipaleilla. Tarjoile ja nauti!

Tulosta resepti

Yksi vastaus artikkeliin “Battle of the pizzas!”

  1. Marko Tarvainen

    Unohtui sanoa, että pizzapohjien päälle voi lorauttaa ohuelti öljyä, niin pohjista tulee erityisen herkullisia. -Marko


Kommentoi