Karin makumatka

BLOGIT | Karin makumatka

Tsatsiki

Tsatsiki (nykykreikaksi tzatziki) on jokaiselle Kreikassa käyneelle tuttu kurkkusalaatti. Perusraaka-aineita ovat maustamaton kreikkalainen tai turkkilainen jogurtti, raastettu kurkku, pilkottu tai murskattu valkosipuli, viinietikka, öljy, suola ja pippuri. Jossain siihen saatetaan lisätä myös minttua.

Tsatsiki on mainio kaikenlaisten grilliruokien ja kalan lisuke. Itse pidän siitä eniten grillattujen lampaankyljysten tai -fileiden kaverina. Oma versioni on epäortodoksinen, sillä siinä on mm. hunajaa ja tilliä. Keskustelin kerran erään kreikkalaisen kanssa omasta versiostani ja muuten se sai siunauksen, mutta ei tillin osalta. Itse pidän paljon tillistä ja samoin muu perhe.

Toisaalta Kreikassa ei varmasti saa niin hyvää tilliä kuin Suomessa kesällä. Hunaja ja viinietikka (tai sitruuna) yhdessä makeana ja happona antavat tsatsikille täyteläisemmän mauan eli tietynlaista ”pyöreyttä”.

raastettu

Homma kannattaa aloittaa kurkun raastamisella lävikköön. Raastetun kurkun joukkoon on hyvä laittaa myllystä suolaa nesteen irtoamisen edistämiseksi ja sekoittaa raastetta sekä laittaa paino päälle. Itse laitan lasilautasen ja sen päälle vielä vesikannun puristamaan kurkusta ylimääräistä nestettä pois.

paino_paalla

Seuraavaksi on vuorossa jogurtin maustaminen. Kaupoissa on useilta eri merkeiltä kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia. Itse asiassa turkkilaista jogurttia löytyy helpommin ja se on hyvää tsatsikin tekemiseen. Valuttaa sitä ei tarvitse. Koska meillä täytyy ruoka tehdä laktoosittomana, niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää Valion laktoositon turkkilainen jogurtti.

Tsatsiki

iso kurkku raastettuna
400 g turkkilaista jogurttia
1 rkl (sitruuna)öljyä (Neito sitruuna mausteöljy tai Lanfranchi sitruuna oliiviöljy)
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl valkoviinietikkaa (tai ½ rkl sitruunamehua)
2-3 valkosipulin kynttä pilkottuna pieneksi tai murskattuna
hieman suolaa
mustapippuria myllystä
puntti hienonnettua tilliä (tai 1-2 tl kuivattua minttua)

Raasta kurkku, laita lävikköön valumaan ja paino päälle. Lisää jogurttiin sitruunaöljy, juokseva hunaja, valkoviinietikka (tai sitruunamehu), suola, mustapippuria ja hienonnettu tilli (tai minttua). Lisää joukkoon raastettu kurkku ja sekoita hyvin. Ruokalusikkamittaa käyttäessä kannattaa ensin laittaa öljy, niin kaikki hunaja irtoaa helposti mitasta.

Laita tsatsiki kylmään vetäytymään 1-2 tunniksi. Parhaimmillaan tsatsiki on seuraavana päivänä. Laita astian päälle tiukasti kelmua tai laita ainakin yön yli säilytyksen ajaksi kannelliseen astiaan, ettei valkosipulin maku tartu maitoihin. Patonki sopii hyvin tsatsikin kaveriksi.

Tulosta resepti

Tsatsiki

3 vastausta artikkeliin “Tsatsiki”

  1. Matti

    Tilliä käyttävät myös kreikkalaiset tsatsikissa, riippuen kuulemma siitä missäpäin Kreikkaa liikutaan. Ehdottomasti grillipöytään kuuluva lisuke, johon avomaankurkku sopii erityisen hyvin!


    • Kari Rajala

      Hei Matti!

      Kiitos hyvästä kommentista! Vaikka Kreikka ei ole pinta-alaltaa suuri maa, niin on tosiaan varmaan aika vahva yleistys puhua kreikkalaisesta tsatsikista. Eri puolella mannerta ja saarilla on oma kulttuurinsa. Täytyypä koittaa tuota avonmaankurkkuakin. Se on ehdoton isoäidin kurkuissa/hölskytyskurkuissa/tillikurkuissa tms. mitä nimeä kukin käyttääkän. Heliltähän oli aiemmin hänen reseptinsä niihin. Anoppini tutustutti minut niihin. Meillä siksi puhutaanki mamman kurkuista.

      Minä tapaan tehdä ne tällä tavalla:

      Mamman kurkut (tillikurkut)

      4 avonmaankurkkua (tai 2 tavallista)
      2 nippua tilliä
      1 dl vettä
      1 dl etikkaa
      2 rkl sokeria
      1 tl suolaa

      Siivuta kurkut mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Silppua tilli. Laita ainekset 1-1½ litran kannelliseen lasitölkkiin. Ravista voimakkaasti. Anna maustua yli yön jääkaapissa. Säilyy monta päivää. Tosin tulee syötyä aika nopeasti. Erittäin hyvää hellepäivän ja grilliruokien lisuke.


  2. ¡Viva tortillas! | Paunen

    […] kastikkeen kermaviilistä salsan lisäksi! Esimerkiksi raikas tsatsiki -kastikkeen ohje löytyy täältä. Täytevaihtoehtoja on loputtomiin ja juuri niillä saa pelattua sisällön kevyeksi ja […]


Kommentoi