Karin makumatka

BLOGIT | Karin makumatka

Lasimestarin silli

Silli on kala, joka jakaa mielipiteet vahvasti: siitä joko pidetään tai ei pidetä lainkaan. Lasimestarin sillille on kaksi sesonkia: joulu ja varhaisperunoiden aika. Se on tietysti loistava kaveri myös ruisleivän päälle.

lasimestarin_silli_liemen_mausteetOikeaoppinen lasimestarin silli tehdään tietysti kokonaisista rasvasilleistä. Itse en pidä siitä, jos ne on tehty useiden ohjeiden tapaan vain liottamalla ja leikkelemällä kokonainen silli selkärankoineen ja ruotoineen. Niitä on sitten ikävä näprätä lautasella eikä herkkupaloja voi ainakaan suoraan ruisleivän päälle voi laittaa.

Tietysti voi käyttää valmiita sillifileitä, mutta parempaa minusta tulee ihan perinteisistä tynnyrissä maustuneista rasvasilleistä.Rasvasilli pyydetään kesällä kalan ollessa rasvaisimmillaan. Se myydään joko suolattuna tai sokerisuolattuna eli suolan lisäksi käytetään sokeria.

Itse perkaan mielelläni sillin liottamisen jälkeen. Valmis lasimestarin silli on silloin helpompi syödä, ja perkaaminen on ihan hauskaa näpräämistä eikä edes vaikeaa. Sopiva liotusaika on oman maun mukaan 2 tuntia tai yön yli.

lasimestarin_silli_sillit_paloinaTee ensin liemi jäähtymään. Avaa ja suolista kalat. Poista selkäranka ja ruodot. Helpoiten se onnistuu siten, että laitat sillin vatsalleen kyljet levälleen leikkuulaudan päälle. Painele varovasti selkärangasta. Tunnet, miten se antaa periksi. Älä paina aivan lautaan kiinni! Käännä silli. Huomaat, miten ruodot pullistavat ulos kyljistä läheltä selkärankaa. Vie fileerausveitsi kylkiruotojen alle ja nosta ne irti kyljistä. Revi sormin selkäranka. Vie peukalo nahan ja lihan väliin ja poista nahka. Leiko noin sentin, puolentoista levyisiksi paloiksi. Video selventää asiaa.

(Helpompi tapa on siis leikata silli parin sentin siivuiksi selkärankoineen ja ruotoineen, mutta niitä ei ole yhtä kiva syödä kuin em. tavalla tehty.)

Alla on perusohje maustamiseen. Sen jälkeen vain mielikuvitus on rajana. Itse olen laittanut myös punapippuria, sillä se antaa hauskaa ulkonäköä. Kesällä juhannuksena kannattaa laittaa hyvää tilliä. Myös kuivattua chiliä ja sitruunaruohoa olen käyttänyt mausteena. Itse kiehautan ensin vain pelkän veden ja sulatan sokerin siihen ja lisään etikan enää kiuhauttamatta.

LASIMESTARIN SILLI

2 kokonaista, hyvää rasvasilliä

MAUSTELIEMI
2 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl ruokaetikkaa

LIEMEN MAUSTEET
2 pientä porkkanaa ohuina viipaleina
2 pientä sipulia ohuina rentkaina
1 rkl piparjuurta ohuina lastuina
1 tl sinapinsiemeniä tai koriantereita
1 tl maustepippureita
1 tl valkopippureita
2 laakerinlehteä

Liota sillejä kylmässä vedessä pari tuntia (tai vaikka yön yli). Vaihda vettä välillä.

Kiehauta ensin vesi, sulata siihen sokeri ja lisää etikka. Jäähdytä liemi ulkona tai kylmässä vesihauteessa vuodenajasta riippuen. Valmistele liemen mausteet.

Laita mausteet sipulia ja porkkanaa lukuunottamatta lasipurkin pohjalle. Sen jälkeen lado sipulit, porkkanat ja sillit purkkiin kerroksittain. Kaada liemi päälle. Pyöräytä hieman lusikalla tai haarukalla ja mausteet alkavat nousta pinnalle.

Laita purkkiin ja anna maustua pari päivää (jos maltat).

Tulosta resepti

Kommentoi