Karin makumatka

BLOGIT | Karin makumatka

Boquerones

IMG_7641Tapakset ovat espanjalaisen keittiön pikkusuolaisia. Ne voivat olla sardiineja, oliiveja, kinkkua, katkarapuja, kinkkuja, erilaisia paloiteltuja vihanneksia tai erilaisia juustoja.

Italiassa vastaavia pikkusuolaisia sanotaan antipasteiksi. Niin tapakset kuin antipastit ovat pöytään ensimmäiseksi tuotavan leivän ja ensimmäisen varsinaisen ruuan välissä tarjottavia pikkusuolaisia. Tapaksia ja antipasteja otetaan tavallisesti useampaa sorttia erillisillä lautasilla pöytiin, ja pöytäseurue maistelee eri lautasilta. Helteisinä päivinä ne voivat olla pieni ateria, kun varsinainen ruoka maistuu paremmin vasta illan viiletessä.

Tällaiset pikkusuolaiset eivät rajoitu vain Espanjaan ja Italiaan vaan kuuluvat koko Välimeren ruokaperinteeseen. Kreikassa, Kyproksella, Balkanin maissa, Turkissa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa niistä käytetään nimitystä mezze tai meze.

Tämä on kylmien silakoiden reseptien suosikkini, ja muikuista tulee vielä parempia. Espanjassa tämä ruokalaji valmistetaan tuoreista sardiineista ja tarjotaan tapasbaareissa hyvän maalaisleivän ja viinin tai cavan kanssa. Andalusiassa tapas nautitaan tavallisesti kuivan sherryn kanssa.

Boqueronesien tekeminen alkaa tekemällä silakka- tai muikkufileet nahattomiksi, koska kalat kypsytetään viinietikalla (tai sitruunalla) eli ns. happokypsytyksenä. Viinihappo/sitruunahappo kypsyttää kalan kuumentamatta.

Nämä ovat hyviä esimerkiksi ruisleivän päällä tai varhaisperunoiden kanssa.

Boquerones

600 g silakoita tai muikkuja

Marinadi

2 dl valkoviinietikkaa (osa voi olla sitruunan tai limetin mehua)
1 dl hyvää oliiviöljyä
2 tl merisuolaa
2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 tl sokeria
roseepippureita ja persiljaa
Nylje kalat nahattomiksi fileiksi.
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja upota fileet siihen.
Kalat ovat syötäviä jo tunnin kuluttua, mutta voit marinoida niitä seuraavaan päivään.
Valuta kalat liemestä, koristele roseepippureilla, persiljalla ja sitruunalohkoilla.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Boquerones”

  1. A

    Ehkäpä nimen vois kirjoittaa oikein: boquerones.


Kommentoi