Kantapöydän plokkari

BLOGIT | Kantapöydän plokkari

Tarina täydellisestä liitosta

Tässä postauksessa plokkari menee syvällisen filosofoinnin äärelle ja miettii täydellisen liiton anatomiaa ja ideaa.
Täydellisestä liitosta niin usein unelmoidaan ja isotaan. Joillekin täydellinen liitto muodostuu jokseenkin pakonomaiseksi tavoitteluksi ja useimmiten ehkä turhaankin.

Täydellinen liitto on silloin, kun kumpikaan sen osapuolista ei esitä erikseen vaatimuksia toisilleen vaan nöyrästi suurta kokonaisuutta tarkastellen täyttää sen oman ruutunsa sen kummemmin mölyämättä siitä, että on tullut annettua periksi omassa tontissa.

Yksi täydellisen liiton tunnusmerkeistä on se, että se ikäänkuin elää itsestäänselvyytenä kanssamme ja kulkee rinnallamme, kuin hyvin opetettu koira hienosti hihnassaan.

DSCN0620Tällä kertaa puhumme makkaran ja oluen pyhästä ja täydellisestä liitosta kaikessa filosofiassaan. Johdanto toivottavasti ei hämmentänyt liikaa ja lukijat eivät kaikonneet kuka minnekin ja ajatelleet, että nyt plokkari on jo saanut kesäkauden ensimmäisen auringonpistoksen. Ei kansalaiset ei – plokkari on hyvissä sielun ja ruumiin voimissa.

Alkavan kesä- ja grillauskauden kunniaksi on ohjelmassa vähän syvällisempi tarkastelu kahdesta tuoteperheestä, jotka niin mainiosti toinen toisiaan täydentävät ja jotka niin hyvin toinen toisilleen sopivat. Makkaran ja oluen saaga on jokaiselle suomalaiselle tuttu ja ah niin itsestään selvä. Mutta mutta….

Muinaisessa Kaksoisvirtain maassa ihminen alkoi ensimmäistä kertaa miettimään, että perskutarallaa miksi minä homo sapiens viisas ihminen mölyän ja isoan paikasta toiseen saaliseläimien ja muiden hapatusten perässä. Miksen pysty asettumaan aloilleni? Mikä motiivi ajaa minut isomman perään? Syntyi sivilisaatio sen johdannaisineen.

Sivilisaatio siinä merkityksessä, kuin me sen nyt tunnemme alkoi muodostua. Ihmispolvi toisensa jälkeen alkoi jalostaa maataloutta ja sen tuotteita. Sumerilaiset keksivät sen tyylisen juoman, jota me puolen litran annoksina varsinkin viikonloppuisin paikallisista kestikievareista nykyään tilaamme. Puhumme oluen synnystä muinaisessa Kaksoisvirtain maassa. Suomalainen sahti on nykyoluista lähinnä tätä juomaa. Mallasjuoma alkoi miellyttää ihmistä suuresti ajan kanssa varsinkin, kun makuvirheet viilattiin pois.

Kului aikaa ja miespolvet vaihtuivat. Jossakin vaiheessa syntyi idea alkaa täyttämään teuraseläinten tuubeja eli suolia hienonnetulla lihalla ja mausteilla – syntyi makkara. Paluuta ei enää ollut. Makkara miellytti ihmistä heti.
Olihan se helposti mukaankin otettavissa ja makkarasiivu on etevä hiukopala.

Vuosisatojen aikana ihminen kehitti omaa näkemystään siitä, mikä sopii gastronomisessa mielessä yhteen ja minkäkin kanssa. Alkoi täydellisten liittojen etsiminen erilaisissa ruuanvalmistamoissa. Yksi liitto koettiin muiden muassa täydelliseksi.
Ai että makkara tykästyi olueeseen ja voi että olut rakastui makkaraan. Ensitreffeistä saakka he ovat eläneet yhdessä ja onnellisesti.

Täydellinen liitto on monien mielestä mahdottomuus, mutta tunnen moniaita pitkäikäisiä ja hyviä liittoja. Yksi niistä on makkaran ja oluen liitto, joka ei sen kummemmin ääntä pidä iltapäivälehtien palstoilla ja joka ei kuollessaan kummittele. Makkaran ja oluen liitto kestää tuimemmatkin tuiverrukset ja siperialaisetkaan idänirvistykset eivät kareliidien kovaa perustaa pysty murentamaan.

Mikä sopiikaan paremmin suomalaiseen kesäiltaan saunan jälkeen kuin grillistä nouseva paistuvan makkaran tuoksu yhdistettynä oluen bukeeseen. Varsinkin kun päästään vielä maistamaan. Täydellinen liitto on paikalla, mutta kukaan ei huomaa sen olemassa oloa ja kukaan ei ärsyynny.

Orastavan kesäkauden ja lisääntyneen valon voimakkaan vaikutuksen alaisena plokkari heittäytyi filosofisen siniautereiseksi, kuten sinivuokot Ruissalon lehdoissa. Syntyi komponeeraus täydellisestä suhteesta.

Täydellistä suhdetta kannattaa vaalia, kellä sellainen on. Mutta, mutta kellä ei ole voi makustella sitä hyvien makkaroiden ja hyvien oluiden liitolla. Täydellisen liiton edellytykset ovat olemassa, kun annat tilaisuuden sekä itsellesi, että kumppanillesi olla toinen toisilleen sekä makkara ja olut. Arkipäivän pikkumyräköitä voitte nimittää sen sinapiksi…

Plokkari antoi ajatuksen siintyä ja heittäytyi klassisen filosofian pariin ja toivottaa kaikille lukijoille oikein maittavaa ja hienoa kesäkauden alkua. Muistakaa vaalia täydellistä liittoa ja olkaa armollisia toisillenne.

 

Ville

 

 

 

Yksi vastaus artikkeliin “Tarina täydellisestä liitosta”

  1. Mika Valtonen

    Taas on Martinmäen oma Huovinen kiteyttänyt asian kuin idolinsa. Paneelikeskustelu on paketissa!


Kommentoi