Kantapöydän plokkari

BLOGIT | Kantapöydän plokkari

Olis olutkesä auringonpaisteinen

Jaahas kansalaiset. Alkaa puut vihertää, suvivirret raikuvat opinahjojen juhlasaleissa, ylioppilaat saavat kohta akateemiset lippiksensä, valoa on ilmassa liki yötä päivää ja linnusto konsertoi taukoamatta. On aika toivottaa tervetulleeksi vuodenajoista paras – kesä. Kaikesta huolimatta joku irvileuka väittää pokeri-ilmeellä, että talvi se vasta jotakin on. No jätetään ne omaan arvoonsa…

Tässä postauksessa plokkari koittaa omalla rajallisella panoksellaan harsia läjään sellaisen kokonaisuuden kesän vietosta ehdotelmakulmasta, että syksyn ensimmäiset loskakelit jaksaa ottaa vastaan naureskelemalla hiukan halveksuvaan tyyliin.

Suomemme kesä on täynnänsä mitä rentotunnelmallisimpia olutfestivaaleja. Kaikkialla alkaa näkyä isänmaassammekin puhaltava pienpanimobuumi. Hyvä hyvä. Erilaisia oluen ympärillä tapahtuvia tapahtumia ja festivaaleja on läjäpäin pitkin rakasta Suomenniemeä. Käykäähän niissä hyvät lukijat ja ystävät armaat.

Alla listaan muutamia täkyjä Suomen kesästä, joissa kannattaa käydä, mikäli ajatus siitä siintää, että voi niiden kirkkojen ja luonnonmuodostelmien ihmettelyn ja pällistelyn sijaan rakentaa hiukan toisenlaistakin ohjelmaa kaikella kunnoituksella kirkonmiehiä ja luonnonrakastajia kohtaan.

Ulkomaalaisia vieraita kannataa kärrätä etenkin sahtitapahtumiin, jos he sattuvat olemaan kulinaari-ihmisiä. Sahtihan on tärkein elossa oleva linkki muinaisten oluiden ja nykyoluen välillä. Vaalikaamme veljet oi vaalikaamme!

Tallinnan Öllesummerin laitoin listaan siitä syystä, että kohde on lähellä ja virolaiset pienpanimot syytävät markkinoille niin hienoja oluita, että alta pois ja lakit päästä. Ostakaahan niitä tuliaisiksi mieluummin kuin pahvisalkkuja.

Kuva: Ville Salonen.
Kuva: Ville Salonen.
 • 7.6. Juhannussahtitapahtuma Veikkola. Lisätiedot: Sahtipäät ry
 • 13.6. Sahdinvalmistuksen SM-karsinta Veikkola. Lisätiedot: Sahtipäät ry
 • 13.6. Sahdinvalmistuksen SM-karsinta Hollola. Hollolan sahtimestaruuskilpailut
 • 25.-26.6. Suuret Oluet Pienet Panimot. Lahden Matkustajasatama. Lisätidot: Lammin Sahti
 • 1.-4.7. Öllesummer Tallinn. Lisätiedot: www.ollesummer.ee
 • 4.7. Kuusamon Olutfestivaalit. Kuusamon jäähalli. Lisätiedot: Kuusamon Pallokarhut ry
 • 10.-11.7. Oluset Iisalmi. Lisätiedot: www.oluset.fi
 • 22.-25.7. Suuret Oluet Pienet Panimot. Helsingin Rautatietori. Lisätiedot: Lammin Sahti
 • 7.-8.8. XXV Hyvinkään Olutfestivaalit. Lisätiedot: Olutseura William K. ry
 • 7.-8.8. Kymijoki Beer Festival. Kouvola. Lisätiedot: www.beerfestival.fi
 • 8.8. Sahdin valmistuksen SM-kilpailut. Pertunmaa. Lisätiedot: www.sahti.org
 • 20.-22.8. Syystober. Helsingin Rautatietori

Yllä pientä listausta siitä, mitä kaikkea löytyy aiheen olut- ja sahtitapahtumat ympärillä kauniissa isänmaassamme kesällä 2015. Listan ulkopuolelle jäi varmaan läjäpäin kaikkea muutakin namia, mutta menkäähän lomalaiset ja matkalaiset näihin tapahtumiin ja tutustukaa Suomen nousevaan ja hienoon pienpanimo- ja sahtikulttuuriin. Väitä kirkkkain silmin, että homma on vaivansa väärtti.

Plokkari yrittää vierailla myös tomumajallansa kyseisissä tapahtumissa ja nauttia Suomemme sorjasta, mutta ah niin lyhyestä kesästä keralla mainioin juomain. Mikäli treffaamme jossakin tapahtumassa, niin rohkeasti hihasta kiinni ja keskustelu maailman parhaasta juomasta alkakoon rakkaat lukijani.

Mikään ei estä myöskään oman olutfestarin järjestämistä. Tarvitaan vain hyvähenkinen joukko ihmisiä, mieluiten hyvä ilma, runsaasti hyvää olutta ja aiheeseen liittyvää purtavaa. Kulisseiksi käy niin keskipäivän paahteinen piha hedelmäpuiden katveessa kuin autereinen ilta hiekkarannalla beach party -tyyliin. Ja muistakaa, että parhaat bileet syntyvät usein lyhyellä varoajalla ja hiukan spontaanisti. Ottakaa koppia ja pitäkää kunnon juhannuspirskeet…

Kesän nelistäessä eteenpäin palailen taajuudelle ja kertoilen ainakin juoma- ja ruokasuosikkini juhannuspöytään. Koitan myös järjestää kesäoluiden kokoontumisajot sekä muuta luettavaa ja ihmeteltävää teille arvoisat blogissani piipahtajat.

Nyt naamat kohti aurinkoa ja patioille ja terasseille hyvän porukan kanssa rennosti jutustelemaan ja nostelemaan tuoppeja vaikka kesälle. Minä ainakin teen niin.

-Ville-

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo