Kantapöydän plokkari

BLOGIT | Kantapöydän plokkari

Kansainvälinen sixpack pääsiäisoluita

Tätä postausta kirjoitellaan Palmusunnuntain aattona eli Armaanpäivänä. Maapallo on kallistunut jo keleistä huolimatta siihen malliin, että kevät on vahvasti ainakin nupullaan pohjoisella pallonpuolikkaalla. Plokkarin pihassa krookuksetkin jo yrittävät ja linnut ovat aloittaneet kevätmahloissaan jo laulelmien tapailun.

Pääsiäisoluet

Kalenterissa Palmusunnuntai aloittaa kirkkovuodessa sen suurinpiin kuuluvaan juhlaan eli pääsiäiseen valmistautumisen. Viikon päästä on paaston aika, ken sitä nykyään enää viettää siihen kuuluvin kirkonmenoin ja -ohjein.

Pääsiäisen ruokapöytään kuuluu kaikensorttiset herkut ja jalot juomat. Tämän postauksen pääesiintyjät ovat ne kuusi pääsiäisolutta, jotka plokkari kävi hankkimassa valtion liikkeestä. Oluet edustavat eri kansallisuuksia, mikä näin EU-aikana onkin suotavaa. Oluet tulevat vähän eri kantilta Eurooppaa ja yritän tiivistää omat havaintoni kera kevyin ruokasuosituksin.

 

gulEnsimmäisenä maisteluun otettiin tanskalaisen Svaneke Bryghusin tuote. Tuotetta kaupataan Gul Påske -nimellä ja on vahvuudeltaan 5,7 volttinen.

Svaneken panimo sijaitsee omaleimaisesta luonnostaan ja kulttuuristaan tunnetulla Bornholmin saarella eteläisen Itämeren huuhtoessa sen rantoja. Lasiin kaadettaessa vaahtoa muodostuu jonkin verran, mutta vaahtokukkanen latistui nopeasti.

Tuoksuun saatiin vivahdus hunajaa sekä aavistus hiivaisuutta. Väri on syvän oljenkeltainen. Suutuntuma on pyöreä ja mukava ja maussa on aavistus hunajaisuutta joka muuttuu katkeromaiseksi. Testiryhmä yhdistäisi tämän pääsiäispöydän alkupaloille ja hunajaisuudesta johtuen miksei pashallekin.

 

brygKahteen ensimmäiseen vuoropariin saatiin aikaiseksi tanskalaisten jäsentenväliset. Toiseksi tuotteeksi otettiin luupin alle Ørbæk Bryggerin Påskebryg.

Kyseinen panimo sijaitsee Fynin saarella. Juoma-astiaan kaadettaessa muodostuu jonkin sorttinen ja edellistä tiukempi vaahtokukkanen.

Tuoksu on voimakkaan maltainen ja makeahko. Alkoholia valmistaja ilmoittaa tuotteen sisältävän 7,2 pinnaa.

Suutuntuma on edellistä tuotetta asteen pehmeämpi ja täyteläisempi. Makeahko maltaisuus säilyy ja jälkimaussa on tuskin ollenkaan katkeromaisuutta. Sohvaparlamentti yhdistäisi tämän jopa pääsiäispöydän juustoprikalle ja viikunahillolle. Väriltään tuote mahonkinen sekä luomuolut.

 

guldenbergKolmanneksi pääsiäispöydän suunkostukkeeksi valikoitui belgialaisen Brouwerij De Ranken Guldenberg.

Kyseinen panimo sijaitsee Belgian Ranskan vastaisen rajan siimeksessä. Guldenbergin voimakkuudeksi ilmoittaa valmista kahdeksan tilavuusprosenttia, mikä on belgioluille se standardi.

Lasiin kaadettaessa muodostuu suurehko ja varsin ilmava vaahto. Tuoksuun saatiin yrttistä humalaisuutta ja jopa lakkamaisuutta. Hörppy tätä toi mieleen plokkarin Brysselin reissun, koska tyypilliseen belgiolut-tyyliin flavöörit avautuvat niin moneen suuntaan ja tuote on maultaan rehevä.

Maistelukomitea ottaisi tätä digestiiviksi pääsiäispöydän päälle ja lisäksi tuote on omiaan siivoamaan suusta pääsiäispöydän rasvaisuutta.

 

grand cruNeljännelle osuudelle avattiin kotimainen flinda. Stadin Panimon pääsiäisolut kantaa nimeä Grand Cru Paques Brune.

. Stadin Panimo sijaitsee Helsingissä, jollei joku sitä tiennyt taikka hiffannut. Alkoholiprosentiksi stadilaidet ilmoittavat tasan yhdeksän yksikköä.

Kaadettaessa juomaa lasiin muodostui suhteelisen snadi vaahto, joka ei kestänyt kauaa. Döfiksessä aistittiin paahteista maltaisuuttaa ja tuote myös maistui maltaalle paahteellisella twistillä. Bisse eli stobe on väriltään diipin tumman punainen.

Suutuntuma oli asematunnelimaisen skrode. Ruoka johon tämän saa yhdistettyä ovat ehkä jossain lampaanviulun hoodeilla, joka on läpikäynyt kunnon röökauksen.

 

Kporterotimaisten panimoiden toiseksi tanssipartneriksi valikoitui Vakka-Suomen Panimo Uudestakaupungista. Tuotteeksi valikoitui Prykmestar-sarjan Suklainen Pääsiäisportter.

. Prosentteja ukilaiset ilmoittavat tuotteen sisältävän 7,5. Vaahtokuukka nousi juoma-astiaan nopeasti ja haihtui myös.

Tuoksussa havaittiin hento makea vanilja sekä aavistus maltaisuutta. Tuntuma suussa on kuivahko ja maussa on suklaisuutta ja kaakaomaisuutta. Jälkimaku on aavistuksen bitterinen.

Tätä olutta ehdottomasti esimerkiksi pääsiäisen jälkiruokien, kuten mämmin ja etenkin suklaakakun kanssa. Aikuisväki voivat yhdistää tämän oluen hienosti pääsiäisen suklaatuotteille.

 

aechtViimeiseksi olueksi pääsiäisolutpostaukseen valikoitui klassikkopanimon klassikko-oluen pääsiäisversio. Bambergiläisen panimon Schlenckerlan pääsiäisolut Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen on panimon muuhun linjaankin sopivasti savuolut.

Bamberg on eurooppalaisen laatuoluen tyyssijän Baijerin pohjoisreunalla. Rauchbier-tyyliin tämänkin oluen maltaat ovat savustetut.

Lasiin kaadettaessa kehittyy isohko vaahto, joka säilyy mukavasti. Tuoksussa on keskiaikaisen kivikirkon paanukattoa kesähelteellä. Volteiksi baijerilaiset ilmoittavat 5,5. Tämä on käsittämättömän vähän siihen nähden, että tuote tosiaan on hieno ja kestää lasissa.

Ruuaksi ehdotetaan voimakkaasti savustettua lampaanviulua taikka kalaa. Tosin savun maku viipyilee pitkään tämän komposition jälkeen.

 

Ylläolevat luonnehdinnat plokkari teki subjektiivisesta näkökulmasta. Kannattaa ennakkoluulottomasti kokeilla ruokien ja oluiden yhdistelyä. Tällä tavalla takaat sen, että vahingossa syntyy klassikkopari, joka kestää vuosikymmenestä toiseen. Lisäksi oluiden ja ruokien liitto sallii nykyisen lliittokäsityksen tapaan kovin paljon laajemman kumppanuuskäsitteen, kuin viinimaailma konsanaan.

 

Plokkari toivottaa kaikille TS Ruoan lukijoille ja tekijöille erittäin tunnelmallista ja rentouttavaa pääsiäisen aikaa. Syökäähän ja juokaahan hyvin ja maltillisesti.

– Ville

Kommentoi