Kantapöydän plokkari

BLOGIT | Kantapöydän plokkari

Ihan kekri juttu

Vuotuinen ajankierto on tullut loka-marraskuun taitteeseen. Tämä merkitsee sitä, että perinteisesti Turun Sanomien levikkialueella on vietetty kekriä. Muita nimityksiä ovat köyri, keyri, ja niin edelleen riippuen siitä, millä murrealueella liikutaan. Suomenkielen pieniä juhlia merkitsevä sana kekkeri johtuu kekristä.

Kekriin ajoittuu myös muinainen uusi vuotemme, ja kekri on muodostanut taitekohdan satokausien väliin. Kekrin jälkeistä aikaa onkin kutsuttu jakoajaksi. Satakunnassa on ennen vanhaan valettu tinoja kekrinä ja Pöytyällä poltettu kekrin maanantaina valkeita.

Kekri muuttui kristinuskon vahvistuessa riehakkaasta ja runsaasta satokauden päätösjuhlasta vakavamielisempään suuntaan ja juhlapyhää alettiinkiin viettää nykyisen pyhäinpäivän tyyliin. Keskiajalla ihan piispanasetuksella kiellettiin kekrin vietto sen perinteisessä mielessä, ja tilalle tulikin hartaampi meno.

Parin viime vuosikymmenen aikana pyhäinpäiväkin on joutunut niiaamaan irlantilaislähtöisen amerikkalaisen halloweenin edessä. Mitä jos reivaisimme kelloja hiukan talviaikaa pidemmälle ja alkaisimme viettämään taas vanhaa kunnon kekriä?

Kuva: Shutterstock.
Kuva: Shutterstock.

Kekri oli ennen muuta myös riittoisa ja riehakas juhla, johon liittyi kaikenlainen hauskanpito ja tietenkin notkuvat herkkupöydät. Perinneteksteissä on viljalti puhuttu kekrin lampaista. Pöytä oli katettu parhaalla, mihin talo pystyi.

Juomina kekrin aikaan on perimätietojen mukaan tarjottu sahdin ja oluen tyylisiä juomia. Jäykemmän juoman suosio lisääntyi myöhempinä vuosisatoina. Kekriä vietettiin usein eri taloissa eri päivinä, ja suuremmassa kyläyhteisössä juhliminen saattoi kestää viikonkin. Kylänväki kiersi talosta toiseen erilaisia paisteja ja kinkkuja syöden ja palanpainikkeeksi nautittiin haarikkakaupalla sahtia ja olutta. Mitä jos kutsuisit omiin kekrijuhliisi sen naapurin yksinäisen Maijan tai Matin?

Omassa ruokapöydässäni vuodenkierto on tullut siihen vaiheeseen, että tekee mieli laittaa talvisia ja tukevia pataruokia ja muhennoksia. Omaan kulinaariseen ikonostaasiini kuuluva sapuskamatkailija Anthony Bourdainkin on vannoutunut pataruokien ja muhennosten ystävä. Ovathan ne rehellistä kunnon ruokaa, joka on makua täynnä ja muhii itsekseen syöntikuntoon.

Lisäksi pataruuat ja muhennokset ovat edullisia, koska liha niissä on usein halpaa ruhonosaa. Padan muhkuttaessa uunissa on mahdollisuus vaikka lähteä lenkille ystävien kanssa ja sitten kokoontua padan ääreen.

Sadonkorjuupata

(määrät patasi koon mukaan)

Useaa laatua luullista lihaa, kuten nautaa, sikaa ja lammasta
siivutettua siankylkeä
kuorittuja kokonaisia perunoita
erilaisia juureksia makusi mukaan reiluina paloina
kaalia reiluina lohkoina
merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
tummaa olutta liemeksi

Peitä padan pohja siankylkisiivuilla ja lado luulliset lihanpalat päälle. Suolaa ja pippuroi. Lisää perunat ja juureslohkot lihojen päälle ja suolaa ja pippuroi. Lado kaalilohkot kaiken päälle ja lisää tarvittaessa makusi mukaan suolaa ja pippuria.

Kaada pataan niin paljon tummaa olutta, että yläpinta näkyy kaalien seasta.

Laita malmikasa uuniin mietoon lämpöön ja anna hautua useita tunteja. Pata on kypsä kun liha irtoaa luista helposti.

Määriä en pysty kertomaan, mutta tee arvio oman patasi koon mukaan.

Tulosta resepti


 
Alla olevassa kuvassa muutamia suomalaisten pienpanimojen oluita, jotka sopivat tämän pataruuan hauduttamiseen sekä kyytipojaksi tuoppiisi. Oluet ovat hiukan erityylisiä keskenään, tyyliin jokaiselle jotakin. Tuotteet on ostettu maitokaupasta.

Kuva: Ville Salonen.
Kuva: Ville Salonen.

Pienet arviot oluista vasemmalta oikealle:

Kuohu Valioluokka Stout: Tumma ja paahteinen täysmaltainen pintahiivaolut. Kahvin ja suklaankin vivahteita. Valmistajana Mallaskosken Panimo Seinäjoella.

Prykmestar Schwarz: Saksalaistyylinen schwarzbier. Lähes musta täyteläinen lagerolut. Tätä valmistaa Varsinais-Suomen Panimo Uudessakaupungissa.

Keisari Dark Premium: Pitkään kypsytetty tumma ja tasapainoinen pienpanimo-olut, jota valmistaa Nokian Panimo.

Tumma Marsalkka: Pähkinän ruskea suodattamaton täysmaltainen luomuolut. Valmistuksesta vastaa Saimaan Juomatehdas Mikkelistä.

Yksi vastaus artikkeliin “Ihan kekri juttu”

  1. Mika Valtonen

    Loistava blogi, lähes Veikko Huovismainen!


Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo