Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Yoki näyttää tältä!

Vähätorin asema Turun ravintolaelämässä vahvistuu taas, kun Roccan naapurissa avautuu perjantaina aasialaiseen fuusiokeittiöön nojaava Yoki.
Keskiviikkona, kaksi päivää ennen avaamista kaikki on kuten ravintoloissa aina juuri avaamisen alla: iloisesti kesken.

Ravintoloitsija Juuso Enala on kuitenkin hyväntuulinen ja luottavainen siihen, että kaikki saadaan kuntoon perjantai-iltaan mennessä. Ainakin tarpeeksi pitkälle. Jos kaikki ei ole vielä ihan tiptop, niin ei se sitten mitään.

Keittiömestari Martin Langford näki paljon vaivaa hankkiessaan ravintolaan persoonallisia astioita. Kuva: TS/Jonny Holmén

Kaikkiaan ravintolassa on 250 asiakaspaikkaa ja se yhdistyy sisäkautta myös Roccaan. Erilaisista tiloista koostuvaa paikkaa markkinoidaankin luonnehdinnalla ”seitsemän huonetta ja aasialainen fuusiokeittiö”.

Keittiömestarina toimii Martin Langford, joka sanoo reissanneensa pari vuotta pitkin Aasiaa ja Afrikkaa. Listalla on eksoottisia raaka-aineita ja mausteita. Ideana on se, että ruuat tuodaan pöytään kulhoissa. Jokainen ruokailija voi sitten annostella niistä omalle lautaselleen.
– Se on kuin pieni buffet, Langford luonnehtii.

Modernit elementit yhdistyvät Yokin tiloissa vanhaan. Benito Casagrande ja Martin Langford ravintolan erikoisessa portaikossa.

Yoki on hyvin erikoinen ravintola: se on valloittanut entisen Ottomaanin liiketilan, mutta jatkuu vielä pitkälle talon uumeniin. Ravintolaan kuuluu myös entisistä kellareista muodostuva sokkeloinen alakerta.

Se tosin tuli hieman kaupan päälle.
– Benito vähän innostui kaivamaan, Enala nauraa.

Kuvassa keskellä näkyvät puuportaat ovat peräisin 1500-luvulta.

Benito Casagrande osoittaa ravintolan ylä- ja alakertaa yhdistävän portaikon välistä seinää.
– Tämä on Suomen vanhin rakenne, joka kuuluu yksityisessä omistuksessa olevaan rakennukseen. Esimerkiksi Aboa Vetuksen holvit ovat kaikki poikki, mutta tämä seinä on kolmen kerroksen korkuinen.

Casagrande muistuttaa, että Yoki sijaitsee historiallisessa paikassa: suomalaisen ravintolatoiminnan katsotaan alkaneen samassa kiinteistössä, kun Johan Seipel sai luvan harjoittaa hotelli- ja ravintolatoimintaa liki 260 vuotta sitten.

Hänen omistamansa Seipelin Sali on Suomen ensimmäinen varsinainen ravintola. Se oli myös Suomen suurin juhlasali vuodesta 1753 aina vuoteen 1812, jolloin valmistui Turun Seurahuone.

Ravintola jatkuu kellaritiloihinkin. Ihan valmistahan täällä jo on, tuumailevat Juuso Enala (oik) ja Jim Satamo.

Yokin tilojen remontointi aloitettiin heinäkuussa. Kiinteistö on museoviraston tiukasti suojelema, ja he seurasivat remontin vaiheita tarkasti.
Casagrande kertoo, että Ottomaanin tiloihin oli aikoinaan tehty pikaremontti, ja kun pintoja alettiin nyt purkaa, löytyi ongelmia: esimerkiksi lattioissa oli kerroksittain lahonnutta puuta, tiiliä ja taas lahonnutta puuta. Muidenkin pintojen alta löytyi yllätyksiä – positiivisiakin, kuten ravintolan sisääntulon lattiapinta.

Tätä kiveystä asteli Aleksanteri I aikoinaan, kertoo Benito Casagrande.

Ravintolatiloihin on jätetty näkyviin historiallisia kerrostumia, kuten käsittelemätöntä tiiliseinää. Alakerrassa näkee 1600-luvulta peräisin olevia puuportaita, Casagrande arvioi että itse kellarit ovat 1400-luvulta.

Kun kellareissa tehtiin arkeologisia kaivauksia, niiden tiimoilta saatiin yli 500 esinelöytöä.
Yläkerrassa näkee lasin alla vanhan katukiveyksen, jota Aleksanteri I käveli vieraillessaan Turussa vuonna 1809.

Pari muutakin erikoista juttua on: ruuat valmistetaan Roccan keittiössä mutta annokset kootaan Yokin etuosassa sijaitsevassa avokeittiössä. Eri maiden ruokakulttuureita edustaville ruuille on erilaiset astiat.

Esimerkiksi eteläamerikkalainen härkäannos saapuu pöytään kuumalla suolakivellä, päivän sashimiannos taas jäähdytetyllä vuolukivellä.

Kommentoi