Juttu

JUTTU | TS-LM, Elina Ylitervo |

Yllätä äiti runsaalla aamiaisella

Toukokuun toisena sunnuntaina kokataan äideille. Kata kiireetön aamupala, jonka helpot reseptit onnistuvat lapsiltakin. Kauneimmat koristeet saat kukista ja tuoreista marjoista.

Dutch babyn eli hollantilaisen pannukakun taikina syntyy helposti parilla tehosekoittimen surauksella. Taikinan turpoamisen aikana kannattaa esilämmittää pannu uunissa, jotta pannukakku kohoaa kunnolla ja reunoista tulee rapeat. Jos kotoa ei löydy valurautapannua, käytä tavallista uuninkestävää pannua.

Helpot köyhät ritarit tarjoillaan raikkaan sitruuna-ranskankerman ja tuoreiden marjojen kanssa. Täytteeksi sopivat myös perinteiset kermavaahto ja hillo. Paistetut leivät pyöräytetään kaneli-sokeriseoksessa, josta tulee ihanan rouskuva pinta.

Herkullinen smoothiekulho syntyy hetkessä, kunhan muistaa pakastaa banaanin jo edellisenä iltana. Kohmeiset banaanipalat ja mansikat antavat smoothielle samettisen, jäätelömäisen koostumuksen. Jätä rakenne niin paksuksi, että koristeet eivät uppoa smoothien sekaan.

Dutch baby

Uunissa komeasti kohoava pannukakku saa suolaiset täytteet. Kuvat: TS/LM/Elina Ylitervo.
Uunissa komeasti kohoava pannukakku saa suolaiset täytteet. Kuvat: TS/LM/Elina Ylitervo.

neljälle

3 isoa huoneenlämpöistä kananmunaa
1 ½ dl huoneenlämpöistä täysmaitoa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
mustapippuria
4 rkl voita

Päälle:

150 g graavilohta
1 avokado
100 g ranskankermaa
tilliä

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja laita halkaisijaltaan noin 27 cm kokoinen, uuninkestävä valurautapannu uuniin lämpiämään.

Laita kananmunat, maito, vehnäjauhot, suola ja rouhittu mustapippuri blenderiin tai monitoimikoneeseen. Pyöräytä 10 sekunnin ajan, kaavi taikina reunoilta pohjalle ja pyöräytä vielä toiset 10 sekuntia. Taikina saa jäädä juoksevaksi. Anna taikinan turvota 20 minuuttia.

Ota valurautapannu uunista ja kuumenna liedellä. Sulata voi pannulla ja ota pannu pois liedeltä.

Kaada taikina pannulle ja laita uuniin. Paista 18–20 minuuttia, kunnes pannukakku on kullanruskea ja kohonnut. Kohoamisen pitäisi alkaa muutaman minuutin kuluttua.

Nosta pannukakku uunista. Anna jäähtyä hetki ja täytä graavilohella, avokadosiivuilla, ranskankermalla sekä tillillä.

Vinkki: kokeile täytteeksi paistettua munaa, pekonia ja sieniä.

Mansikka-smoothiekulho

Herkullinen smoothiekulho syntyy vain muutamasta raaka-aineesta.
Herkullinen smoothiekulho syntyy vain muutamasta raaka-aineesta.

kahdelle

2 banaania
300 g pakastemansikoita
3 dl kookos-mantelimaitoa

Koristeluun:

mansikkaa
banaania
kookoshiutaleita
syötäviä orvokkeja

Kuori ja viipaloi banaanit, laita pussiin ja pakasta yön yli. Kaada tehosekoittimeen kookos-mantelimaito sekä banaani ja mansikat. Pyöräytä sileäksi.

Jaa smoothie annoskulhoihin ja koristele mansikka- ja banaanisiivuilla, kookoshiutaleilla sekä syötävillä orvokeilla. Tarjoile heti.

Sitruunaskonssit

Sitruunaskonssit saavat hauskat pilkkunsa unikonsiemenistä.
Sitruunaskonssit saavat hauskat pilkkunsa unikonsiemenistä.

10 kpl

4 dl vehnäjauhoja
2 ½ rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
2 rkl unikonsiemeniä
1 sitruuna
75 g voita
1 ½ dl piimää
1 dl maitoa

Tarjoiluun:

mascarpone- tai tuorejuustoa
lemoncurdia tai hilloa

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori ja lisää taikinaan. Nypi pieniksi kuutioiksi leikattu voi sekaan. Lisää piimä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa liikaa.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile läpimitaltaan noin 17 cm kiekoksi. Leikkaa kiekko kymmeneen osaan.

Siirrä skonssit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja sivele maidolla. Paista 225 asteisessa uunissa 12–14 minuuttia, kunnes skonssit ovat kauniin värisiä. Tarjoile heti mascarponejuuston ja lemoncurdin kanssa.

Köyhät ritarit

Tomusokerilla ja sitruunalla maustettu ranskankerma on ihanan raikas täyte köyhille ritareille.
Tomusokerilla ja sitruunalla maustettu ranskankerma on ihanan raikas täyte köyhille ritareille.

neljälle

1 dl maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2 munaa
ripaus suolaa
1 rkl kanelia
¾ dl sokeria
4 siivua vehnäpaahtoleipää
voita paistamiseen

Sitruuna-ranskankerma:

½ sitruuna
1 ½ dl ranskankermaa
1 rkl tomusokeria

Lisäksi:

tuoreita marjoja

Vatkaa maidon sekaan vehnäjauhot. Lisää munat ja suola, vispaa tasaiseksi taikinaksi. Kasta leipäsiivut taikinaan molemmilta puolilta. Leipä saa imeä itseensä taikinaa.

Paista siivut voissa pannulla keskilämmöllä kauniin kullanruskeiksi molemmilta puolilta. Sekoita kaneli ja sokeri toisiinsa ja pyöräytä paistetut siivut seoksessa.

Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja sekoita kuoriraaste ranskankermaan. Mausta tomusokerilla. Tarjoa leivät sitruuna-ranskankerman sekä tuoreiden marjojen kanssa.

Vinkki: Sitruuna-ranskankerman voi korvata tavallisella kermavaahdolla.

Surauta äidille ihanan trooppinen aamujuoma

Nappaa kukka lasista ennen juomista tai käytä syötäviksi kelpaavia kukkia, kuten sarviorvokkia.
Nappaa kukka lasista ennen juomista tai käytä syötäviksi kelpaavia kukkia, kuten sarviorvokkia.

Itse tehty hedelmäjuoma on raikas kyytipoika äitienpäivän aamiaisherkuille.

Verigreipissä ja appelsiinissa on runsaasti C-vitamiinia ja flavonoideja. Lusikoi juoman sekaan myös hedelmälihaa, sillä siitä saa terveellisiä ravintokuituja.

Käytä kypsiä hedelmiä, jotta saat makean ja mehukkaan lopputuloksen.

Mango myydään usein raakana, mutta se kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa. Kypsä mango muistuttaa tuoksultaan ananasta ja se antaa periksi painettaessa.

Raikas hedelmäjuoma

kolmelle

½ cantaloupemeloni
1 kypsä mango
1 verigreippi
1 appelsiini
1 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 rkl agavesiirappia tai hunajaa

Koristeluun:

mandariini
mintunlehtiä
kukkia

Halkaise meloni, poista siemenet ja kuutioi hedelmäliha. Kuori ja paloittele mango.

Purista mehu verigreipistä ja appelsiinista. Säästä myös hedelmäliha, mutta erottele siemenet pois.
Kuori ja raasta inkivääri.

Laita kaikki ainekset blenderiin ja pyöräytä tasaiseksi juomaksi. Jos koostumus on liian paksu, lisää hieman mehua tai vettä.

Koristele lasit ohueksi leikatuilla mandariinisiivuilla, mintunlehdillä ja tuoreilla kukilla.

Kirja: Brunssi-ruokaa viikon joka päivälle

Saara Atula, Jenni Häyrinen: Brunssikirja. Tammi 2018, 242 s.

Mikä: Eturivin kotimaiset ruokabloggaajat Saara Atula ja Jenni Häyrinen yhdistävät voimansa brunssireseptien merkeissä. Atula tunnetaan Viimeistä murua myöten -blogista ja Häyrinen Liemessä-blogista.

Kenelle: Jos nautit ystävien ja perheen kokoamisesta saman pöydän äärelle kiireettömään viikonlopun viettoon. Kaunis kirja on mainio lahjaidea äitienpäiväksi.

Hyvää: Lukuisista resepteistä on koottu valmiita brunssimenuja teemoittain. Testikokkasin rukiisen savusiikavoileipäkakun sekä lähi-idän galeten, jotka saivat vuolaita kehuja brunssivierailta. Kirjassa on ilahduttavan paljon gluteenittomia ja vegaanisia reseptejä.

Lupaus: Brunssiruokia ei tarvitse syödä vain viikonloppuisin, vaan kirjasta saa inspiraatiota myös arkeen päivän jokaiselle aterialle. Monet reseptit sopivat mainiosti myös juhlien tarjoiluihin.

Kommentoi