Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Vuoden kokki Erik Mansikka: Neljäs kerta toden sanoi

Viikko sitten lauantaina Eri Mansikka teki kuperkeikan parisataapäisen juhlakansan edessä. Sitten hän tuuletti sydämensä pohjasta. Oli syytäkin: Erik oli juuri saanut kuulla olevansa Vuoden kokki 2013.

Erik tuuletti iloisesti pitkin iltaa, ja kertoo juhlineensa voittoa pikkutunneille asti Helsingin yössä. Kokkitakki päällä, tietysti.

 

Erik Mansikka on Vuoden kokki 2013. Kuva: TS/Jonny Holmén

Mietteet juhlailtana olivat samat kuin nyt, vajaata viikkoa myöhemmin työpaikalla Turun Logomossakin:
– Parasta tässä on se, ettei tarvitse enää ensi vuonna lähteä kilpailemaan!
Voitto ei nimittäin irronnut helpolla: Erik Mansikka osallistui kisaan nyt jo neljättä kertaa.
Se tarkoittaa valtavaa määrää suunnittelua ja treenaamista töiden jälkeen ja vapaapäivinä. Itsensä psyykkaamista parhaaseen suoritukseen itse kisassa ja sitten – pettymystä.

Tänä vuonna Erik sanoi etukäteen, että kävi miten kävi, kisat ovat hänen osaltaan viimeiset. Olisiko niin todella ollut, vai olisiko miehestä löytynyt taas tsemppihenkeä lähteä kokeilemaan, sitä ei nyt tarvitse miettiä. Haluttu titteli tuli kotiin.

Vuoden kokki -kilpailu pidettiin Helsingin messukeskuksessa 26.4.-28.4. järjestettyjen Luomu- ja lähiruokamessujen yhteydessä.
Kahdestatoista semifinalistista karsittiin perjantaina kuusi finalistia, ja he kisasivat voitosta lauantaina.

Koko finaalin ajan Erik näytti hyvin keskittyneeltä, mutta ei tuskaiselta kuten moni muu. Hän näytti pysyvän aikatauluissa vaivatta, ja hänen keittiönsä oli koko ajan siisti. Kaikesta paistoi kokemuksen tuoma varmuus. Erik ei myöskään kompuroinut finaalitehtävään kuuluvassa jälkiruuassa, joka oli joillekin muille kilpailijoille vaikeampi pala.

–  Finaalin jälkeen vähän pelkäsin, että olen kärjessä, en vain uskaltanut sanoa sitä kenellekään, Erik nauraa.
–  Kaverit tekstailivat että miten meni, mutta sanoin, etten uskalla alkaa manata mitään. Minulla oli myös oma, ihan saletti voittajaehdokas.

Mitä kaikkea Vuoden kokin titteli tullessaan tuo, se jää nähtäväksi. Ainakaan perusarkea se ei ole muuttanut.

Erik työskenteli pitkään ravintola Hermanissa, vaihtoi sitten Pinellaan ja nyt on toiminut reilut puoli vuotta Logomo Kitchenin keittiöpäällikkönä. Toimenkuva on varsin laaja.
– Tilaan tavarat, kokkaan, siivoan, pesen lattioita ja vien roskat, naurahtaa hän.

Helsinkiin häntä on houkuteltu, mutta sinne ei olla menossa.
– Vaimo on päättänyt, että pysytään Turussa!

Perheeseen kuuluu myös kolme pientä lasta, 4,3  ja 1-vuotiaat Tinja, Tessa ja Tiitu.
– Meidän Teletapit, Erik sanoo.

Mutta ei kilpaileminen tähän lopu. Erik kuuluu Suomen kokkimaajoukkueeseen ja huomauttaa, että nyt hänellä on oikeus osallistua Bocuse d´Or -kilpailun karsintoihin.
– Mutta siihen en lähde, ennen kuin Matti Jämsen on voittanut sen kisan, hän vannoo.

 

Pieni kuvakooste Vuoden koki -kisasta:

Tältä näyttää hellalla.

 

Pääruoka valmistuu.
Omenoiden valmistelua jälkkäriä varten.
Kari Aihinen julistaa Erikin voittajaksi Vuoden kokki -gaalaillassa.
Lue myös jutut:

Kommentoi