Juttu

JUTTU | HELI NIEMINEN |

Vorschmack Brahen Kellarin tapaan – Mannerheimin herkusta saa myös modernin annoksen

Vorschmack on klassikkoruoka, joka tunnetaan Suomessa marsalkka Mannerheimin lempiruokana.

Koska vorschmackin tekemiseen upooaa melkoisesti aikaa, moni ei viitsi valmistaa sitä itse, vaan syö sitä mielellään ravintolassa tai ostaa sitä valmiina. Turussa vorschmackia tarjoillaan tulevana itsenäisyyspäivänä ainakin ravintola Brahen Kellarissa. Ruoka kuuluu Brahen kellarin klassikkoherkkuihin.

 

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi Brahen Kellari halusi jakaa perinteisen vorschmack-reseptinsä TS Ruoka -sivuston lukijoiden iloksi, ja tallä reseptillä syntyvä vorschmack on kerrassaan herkullista. Ruuan maku on intensiivinen ja tuhti, ja maustekurkut, punajuuri ja smetana tuovat annokseen raikkautta. Perinteisen uuniperunan korvaa pehmoinen perunalumi.

Ruuan voi tarjoilla kuvan tapaan, juhlavana ja modernina lautasannoksena.

 

Vorschmack

(neljälle)

600 g lampaan jauhelihaa (karkeasti jauhettuna)
200 g naudan jauhelihaa (karkeasti jauhettuna)
40 g voita
150 g sipulia
40 g valkosipulia
80 g tomaattipyreettä
80 g anjovisfileetä liemineen
1 l vettä
2 tl suolaa

Uuniperunalumi
4 kpl rosamunda-perunaa
25 g voita
1 tl suolaa

Lisäkkeet
80 g maustekurkkukuutioita
80 g punajuurikuutioita
80 g smetanaa

Sulata voi paistinpannussa, lisää jauhelihat ja anna ruskistua.
Lisää hienonnetut sipulit ja tomaattipyree. Siirrä kaikki laakeaan kattilaan ja lisää anjovisfileet ja vesi. Mausta suolalla ja muista, että anjovisfileestä irtoaa suolaa. Lisää vesi ja hauduta miedolla lämmöllä noin 2.5 tuntia välillä sekoittaen, kunnes massa on kiinteää ja kauniin punertavan ruskeaa
Lisää nestettä tarvittaessa, ruoka ei saa kuivua, mutta ei myöskään olla liian vetistä.
Kypsennä perunat uunissa noin 1 h 15 minuuttia 175 asteessa. Anna jäähtyä hetki. Halkaise peruna keskeltä ja koverra lusikalla perunan sisus kulhoon, sekoita joukkoon voi ja suola. Laita uuniperunamassa keskelle lautasta ja muotoile kahdella lusikalla kananmunan muotoinen Vorschmack-pallo perunan päälle. Tarjoa punajuuren, maustekurkun ja smetanan kera.

Kommentoi