Juttu

JUTTU | ELINA MALKAMÄKI |

Vie mehustettavaksi vain puhtaita omenoita

Omenoita tai marjoja mehuasemalle tuovan on syytä olla tarkkana, että hedelmät ovat hyvälaatuisia ja puhtaita.

Osa mehuasemista pesee omenat ennen mehustusta, mutta asiakas on vastuussa siitä, että raaka-aine on kunnollista.
– Lopputuotteen laatuun vaikuttaa kaikista eniten se, onko raaka-aine puhdasta, muistuttaa elitarviketurvallisuusosaston ylitarkastaja Pirjo Korpela Evirasta (Elintarviketurvallisuusvirasto).

Tuorepuristettu mehu säilyy jääkaapissa vain muutamia päiviä. Siksi kuumakäsittelemätön mehu tulee pakastaa. Jos asiakas ei halua pastöroida teettamäänsä mehua, Korpela suosittaa pakastamaan sen säilyvyyden parantamiseksi.

Pirjo Korpelan mukaan kotitarpeisiin keskittyviä mehustamoja ei valvota, koska niiden hygieniariskiä pidetään vähäisenä.

– Se johtuu niissä käsiteltävien raaka-aineiden ominaisuuksista. Omenat ja marjat ovat luonnostaan happamia, ja happo suojelee tuotteita bakteereilta. Esimerkiksi listeria ei pysty kasvamaan niin happamissa olosuhteissa, Korpela sanoo.

Viranomaiset eivät valvo hygienia-asioita mehuasemilla, jossa asiakkaan tuomia kasviksia, marjoja tai hedelmiä puristetaan mehuksi niin, että ne palautuvat asiakkaan omaan käyttöön.

– Eri asia on, jos mehuasema myy puristettuja mehuja eteenpäin kaupallisessa tarkoituksessa. Silloin toiminnan valvonta kuuluu kunnan elitarvikevalvonnalle, Pirjo Korpela toteaa.

Tämä koskee periaatteessa myös tapauksia, joissa kuluttaja myy omista raaka-aineistaan puristettua mehua eteenpäin.
Mikäli kuluttaja huomaa jonkun yksittäisen mehu-aseman hygieniassa selviä puutteita, hänen kannattaa Korpelan mukaan ottaa yhteyttä paikalliseen kunnan terveystarkastajaan.

Kommentoi